ycipk-257hsp
ycipk-257hsp

Agnieszka Wagner - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa, Polska

Filmografia:

Pierścionek z orłem w koronie (1992) (Wiśka)

Wszyscy moi bliscy (1999) (Alena)

Dotknięci (1988) (Oleńka)

Listy do M. (2011) (Małgorzata)

Złoto dezerterów (1998) (synowa)

Król Sokołów (2000)

Quo vadis (2001) (Poppea Sabina)

Spis cudzołożnic (1995) (barmanka Beverly)

Lista Schindlera (1993) (dziewczyna w Brinnlitz)

Nic śmiesznego (1995) (mama Adasia)

Kebab i Horoskop (2014) (Żona szefa)

Komisarz Rex () (Irina)

Quo vadis (serial) () (Poppea Sabina)

Komisarz Alex () (Karolina Fuks)

Unia serc ()

Srebrny lis Felicji T. (2012)

Na krawędzi ()

Twarzą w twarz () (mecenas Anita Sieńczuk)

Na boso (2007)

Poza zasięgiem (2004) (Kasia Lato)

Shanghai 1937 (1996) (Helen)

Motyw cienia (1993) (Rita)

Ciemna strona Wenus (1997) (Ewa Rosner)

Dzieje Mistrza Twardowskiego (1995) (matka Twardowskiego)

Fala zbrodni () (Aleksandra Aleks Melin)

Kryminalni () (Karina Naimska)

Sokoliar Tomas (2000) (Zofia)

Verliebt in die gefahr (1999) (Lulu)

The white raven (1998) (Zofia)

Preku ezeru (1997) (Elena)

Ciemna strona miasta (1997) (Ewa)

La tregua (1996) (Galina)

Niesut mienia koni (1996)

Za co? (1995) (Wanda Jaczewska)

Stella Stellaris (1994)

Le septieme enfer (1991) (pielęgniarka)

Crimen (1988) (Lea Wojnarowska)

Szamanka (1996) (Anna)

Przeprowadzki (2000) (profesorowa Maria Kubicz, żona Eustachego)

Pożegnanie z Marią (1993) (Maria)

Serenite (1988) (Marysia)

Beltenebros (1991)

Zdjęcie
Podziel się

Słynąca z niezwykłej urody polska aktorka filmowa i teatralna. Jako absolwentka Europejskiej Akademii Filmowej w Berlinie może poszczycić się licznymi występami w zagranicznych produkcjach.

Urodziła się 17 grudnia 1970 roku w Warszawie. Jako dziecko tańczyła w młodzieżowym zespole pieśni i tańca „Gawęda”.

Zanim rozpoczęła studia filmowe w Berlinie, zdobyła wykształcenie z całkiem innej dziedziny, otrzymując tytuł magistra na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego w 1994 roku.

Z filmem związana była jeszcze jako nastolatka. Zadebiutowała u Laco Adamika w serialu „Crimen” (1988), w tym samym roku po raz pierwszy pojawiając się również na dużym ekranie w filmie Wiesława Saniewskiego „Dotknięci” z Piotrem Fronczewskim i Ewą Wiśniewską. Trzy lata później zadebiutowała w zagranicznej, hiszpańsko-holenderskiej produkcji Pilara Miro „Beltenebros” (1991) z udziałem Terence’a Stampa. Między występami w polskich produkcjach – u Andrzeja Wajdy w wojennym filmie „Pierścionek z orłem w koronie” (1992), Filipa Zylbera w „Pożegnaniu z Marią” (1993), Jerzego Stuhra w „Spisie cudzołożnic” (1994), Krzysztofa Gradowskiego w „Dziejach mistrza Twardowskiego” (1995), Marka Koterskiego w „Nic śmiesznego” (1995), Radosława Piwowarskiego w „Ciemnej stronie Wenus” (1997), Janusza Majewskiego w „Złocie dezerterów” i serialu TV „Siedlisko” (oba z 1998), czy Jerzego Gruzy w „Tygrysach Europy” (1999 i 2003) pojawiła się też w wielu koprodukcjach i w filmach obcojęzycznych.

ycipk-257hsp

Były to m.in. polsko - brytyjski „Motyw cienia” (1993), głośny film Stevena Spielberga „Lista Schindlera” (1993), francuski obraz „La Belle Varsovie” (1994), rosyjski melodramat „Unoszą mnie konie” (1996), austriacki film TV „Szanghaj 1937” (1996), słynna „Szamanka” (1996) Andrzeja Żuławskiego, francusko-włosko- szwajcarski „Rozejm” Francesco Rosiego z Johnem Turturro (1997), polsko-macedoński „Poprzez jezioro” (1997), amerykański film sensacyjny „Biały kruk” (1998), czy polsko-czesko- słowackie „Wszyscy moi bliscy” (1999) i kostiumowa baśń „Król sokołów” (2000).

* W 2001 roku zasłynęła z występu u boku Michała Bajora jako Poppea w ekranizacji „Quo Vadis” Jerzego Kawalerowicza.*

Kontynuowała występy w zagranicznych produkcjach (węgiersko-polsko- włoska produkcja „Ostatni blues” 2001, polsko-brytyjski film sensacyjny „Poza zasięgiem” 2004 z udziałem Stevena Seagala), jednocześnie coraz częściej pojawiając się na ekranach polskich telewizorów: jako Aleks w serialu kryminalnym „Fala zbrodni” (2003-2008), dziennikarka Martyna w „Pierwszej miłości” (2004-2008), Dorota Roszko w „Talkach z resztą” (2004) Filipa Zylbera, mecenas Anita Sieńczuk w „Twarzą w twarz” (2007) Patryka Vegi z Pawłem Małaszyńskim i Magdaleną Walach, czy wreszcie Izabela Gordon w „Barwach szczęścia” (2008).

Chętnie brała udział w polskich produkcjach off- owych – w 2004 roku zagrała w filmie „Xero” Macieja Odolińskiego, a w 2007 – u Piotra Matwiejczyka w filmie „Na boso” z Mirosławem Baką.

Od 1992 roku związana jest z Teatrem TV, gdzie miała okazję współpracować z takimi reżyserami, jak Marta Meszaros, Teresa Kotlarczyk, Janusz Kondratiuk i Jan Enlgert.

ycipk-257hsp
ycipk-257hsp
ycipk-257hsp