ycipk-ok59le
ycipk-ok59le

Anna Gunn - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Anna Gunn gra w serialu Breaking bad żonę Waltera Hartwella White'a
Podziel się
ycipk-ok59le

Anna Gunn – amerykańska aktorka, która jest głównie znana z roli Skyler White w serialu Breaking Bad (2008 – 2013).

Anna Gunn – kariera

Anna Gunn urodziła się 11 sierpnia 1968 roku w Santa Fe w stanie Nowy Meksyk. Po ukończeniu liceum, zaczęła studia na Northwestern University. W trakcie studiów, jesienią 1988 roku, Anna Gunn uczyła się przez jeden semestr British American Drama Academy.

Najpopularniejsze seriale z Anną Gunn to: Kancelaria adwokacka (1997 - 2004), Deadwood (2004 - 2006) i Breaking Bad.

Anna Gunn w Breaking bad zaczęła grać w 2008 roku. Anna Gunn jako Skyler White zyskała dużą popularność, choć fani nie darzyli jej bohaterki sympatią.

ycipk-ok59le

W 2016 roku Anna Gunn zagrała Naomi Bishop w filmie Równość, który miał premierę na festiwalu Sundance. Natomiast Anna Gunn w dramacie biograficznym Clinta Eastwooda Sully (2016) wcieliła się w postać Elizabeth Bishop.

Anna Gunn w grach z cyklu Legacy of Kain podkładała głos pod postać Ariel.

Anna Gunn – z kim często współpracuje?

  • Z reżyserką Elodie Keene – przy serialach: Nowojorscy gliniarze (1993), Ostry dyżur (1994), Morderstwo (1995), Potyczki Amy (1999), Magia sukcesu (2000), The D. A. (2004), Zabójcze umysły (2005), Magia kłamstwa (2009);
  • Z reżyserem Charlsem Haidem – przy serialach: Nowojorscy gliniarze, Ostry dyżur, Morderstwo, Obrońca (2001), Orły z Bostonu (2004), Zabójcze umysły, Breaking Bad;
  • Z reżyserem Ozem Scottem – przy serialach: Szpital Dobrej Nadziei (1994), Kancelaria adwokacka (1997), Obrońca, Orły z Bostonu, Zabójcze umysły;
  • Z aktorem Rayem McKinnonem – przy filmach telewizyjnych: Bez wstydu (1992), Moment of truth: Caught in the crossfire (1994) oraz przy serialu Deadwood;
  • Z reżyserem Danielem Attiasem – przy serialach: Kancelaria adwokacka, Sześć stóp pod ziemią (2001), Orły z Bostonu (2004).

Anna Gunn – nagrody za rolę Skyler White w serialu Breaking Bad

ycipk-ok59le
  • Gildia Aktorów Srebrnego Ekranu 2014 – nagroda dla najlepszej ekipy w serialu;
  • Nagroda Emmy 2013, 2014 – nagroda dla najlepszej aktorki drugoplanowej w serialu dramatycznym;
  • Nagrody Gold Derby 2013, 2014 – nagroda dla najlepszej aktorki drugoplanowej.

Anna Gunn – nominacje za rolę Skyler White w serialu Breaking Bad

  • Satelita 2013 – nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej;
  • Festiwal Telewizji w Monte Carlo 2013 – nominacja dla najlepszej aktorki w serialu;
  • Online Film & Television Association 2013, 2014 - nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej;
  • Critics Choice Television Awards 2012 – 2014 – nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej;
  • Nagrody Emmy 2012 - nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej;
  • Nagrody Gold Derby 2012 – nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej;
  • Saturn 2010, 2013, 2014 - nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej;
  • Gildia Aktorów Srebrnego Ekranu 2007, 2012, 2013 – nominacja dla najlepszej ekipy w serialu.

Anna Gunn – inne nominacje

Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Mediolanie (MFF) 2012 – nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej w filmie Sassy Pants (2012)

ycipk-ok59le

Anna Gunn – ciekawostki

  • Anna Gunn z byłym mężem Alastairem Duncanem (1990 – 2009) ma dwie córki: Emmę (ur. 2001) i Eilę Rose (ur. 2006);
  • Anna Gunn jest właścicielką wilka;
  • Anna Gunn była nominowana do nagrody Josepha Jeffersona za drugoplanową rolę w musicalu Assassins wystawianym przez Apple Tree Theatre;
  • Anna Gunn ma polskie, niemieckie, angielskie i słowackie korzenie;
  • Anna Gunn ma 177 cm wzrostu.
Data urodzenia

11.08.1968

Miejsce urodzenia

Santa Fe, Nowy Meksyk, USA

Profesja

aktorka

Filmografia

Stracone dusze (2000) (Sally Prescott)

Daleko od siebie (1996) (Leah)

Czerwony stan (2011) (Matka Travisa)

Junior (1994) (Recepcjonistka)

Bez dowodów (1995) (Liz Godlove)

Sully (2016) (Elizabeth Davis)

Niczyje dziecko (2001) (Stormy)

Ostry Dyżur () (Prawniczka Ekabo)

Seriale

Tak kochanie (Jessica)

Zabójcze umysły (Lily Lambert)

Sześć stóp pod ziemią (Madeleine)

Magia kłamstwa (Jenkins)

Mów mi swatka (Maureen Weston)

Breaking Bad (Skyler White)

Orły z Bostonu (Adwokat Susan Bixby)

Deadwood (Martha Bullock)

Drew Carey Show (Kelly Walker)

Ostry Dyżur (Prawniczka Ekabo)

Morderstwo (Melissa Griotte)

Kroniki Seinfelda (Amy)

Kancelaria adwokacka (Jean Ward)

Zagubiony w czasie (Liz)

Szpital Dobrej Nadziei (Megan Stanard)

Nowojorscy gliniarze (Kimmy)

Potyczki Amy (Emily Noble)

Obrońca (Meghan Barstow)

ycipk-ok59le
ycipk-ok59le