WP
WP

Beata Kawka - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Ukończyła w 1991 Wydział Aktorski PWST w Warszawie. W 1993 roku została laureatką nagrody dziennikarzy na Festiwalu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu . Jest uważana za aktorkę wszechstronną - kameleona: wzruszająca jako nieszczęśliwa matka trojga dzieci w „ Na dobre i na złe”, seksowna i do szaleństwa zakochana kochanka Saszy Piłatowa w „Ekstradycji II”, charakterystyczna wścibska, wypacykowana Winiarska w serialu „Marzenia do spełnienia”. Jej pijana kobieta w filmie Bogusława Lindy „Sezon na leszcza” została uznana za aktorski majstersztyk. W Teatrze TV debiutowała główną rolą Olgi w sztuce „Prorok Ilja” w reżyserii T.Słobodzianka. Nie bała się być brzydka jako szalona, upodlona Olga. Ona i Jerzy Trela stworzyli w tej sztuce poruszające kreacje. Zazwyczaj gra role drugoplanowe, ale są one niezwykle dopracowane. Jedną z wiodących ról jest Dona w serialu „Samo życie „ - to, konsekwentnie dla kameleona, postać zupełnie inna od tych, które grała dotąd – dojrzała, piękna kobieta, która wszystkimi sposobami walczy
o miłość swojego życia Pawła Dunina. Jest aktorką ciekawą ról i nie dającą się zaszufladkować. Potrafi być piękna i zmysłowa, ale przede wszystkim uwielbia grać role charakterystyczne, gdzie - jak sama mówi-: „uroda nie jest jej do niczego potrzebna”.

WP
Data urodzenia

07.09.1967

Miejsce urodzenia

Szubin, Polska

Filmografia

Kameleon (2001) (Basia, sekretarka)

Jak to się robi z dziewczynami (2002) (Monika)

Do widzenia wczoraj (1993) (Celina)

Człowiek z... (1993) (Pielęgniarka)

Złoto dezerterów (1998) (Jadźka Pisurowa)

Sezon na Leszcza (2000) (Pijana Kobieta)

Epoka lodowcowa (2002)

Sfora - Bez litości (2002) (Sekretarka Nowickiego)

Więzy krwi (2001) (2001) (Ola)

Marzenia do spełnienia (2001) (Winiarska)

Babie lato (1996) (Anna)

Kram z Piosenkami (1997) (Jadwiga)

Prorok Ilia (1994) (Olga)

Zakochany kundel II: Przygody Chapsa (2001)

Służby specjalne (2014)

Kameleon (serial) () (Basia)

Aparatka ()

Sfora (serial) () (Sekretarka Nowickiego)

Zostać miss 2 () (Matka Agnieszki)

Ojciec Mateusz () (Iwona Fidecka)

Wszystko będzie dobrze (2006) (Anna)

Jasne błękitne okna (2006) (Beata)

WP
WP