Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Ben Stiller - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Znany i lubiany komediowy aktor amerykański, także: reżyser, scenarzysta, producent. Zamiłowanie do zawodu filmowca wyniósł z domu.

Już jako dziecko, w ramach zabawy, odgrywał wraz z siostrą – Amy - najrozmaitsze role, nic dziwnego więc, że – mając ułatwioną drogę dzięki rodzicom - aktorom – rodzeństwo poszło w ich ślady. Również dziecięca fascynacja zabawą z kamerą Super 8, którą przyszły filmowiec kręcił różne drobne „filmy” w wieku lat 10, zaowocowała poważniejszą kontynuacją w wieku dorosłym.

Urodził się 30 listopada 1965 roku w Nowy Jorku. Przez 2 lata studiował kierunek filmowy na Uniwersytecie Kalifornijskim. Zanim na dobre zaczął karierę w Hollywood, spędził kilka dobrych lat w teatrze, co dało mu solidne podstawy do wykonywania zawodu aktora. Wystąpił m.in. w nagrodzonej Tony Award roli w sztuce „House of Blue Leaves” (później grał w filmie TV pod tym tytułem).

Na dużym ekranie debiutował w 1987 roku w „Imperium słońca” Stevena Spielberga, była to jednak jedna z nielicznych dramatycznych Stillera. Jako aktor charakterystyczny najlepiej sprawdzał się w gatunku komediowym i za takie też role pokochała go publiczność („Szaleńczy pościg” 1987, „Autostrada do piekła” 1992, gdzie wystąpił obok siostry, Amy, „Waga ciężka” 1995, „Sposób na blondynkę” 1998 z Cameron Diaz, jako Greg Focker w „Poznaj mojego tatę” 2000 obok Roberta de Niro (sequel w 2004), „Zakazany owoc” 2000 Edwarda Nortona, „Starsza pani musi zniknąć” 2003 w reżyserii Danny’ego DeVito, „Starsky i Hutch” 2004, „Dodgeball”/„Zabawy z piłką” 2004).
<Br. Przygodę ze scenariuszem i reżyserią rozpoczął od realizacji jeszcze nie całkiem profesjonalnej parodii „Koloru pieniędzy” Martina Scorscese (Stiller wystąpił w roli granej w oryginale przez Toma Cruise’a), która pokazana była później w „Saturday Night Show”, co dało aktorowi szansę sprawdzenia się później w roli gospodarza programu.

W 1989 roku zrealizował krótkometrażową komedię „Elvis Stories”, w latach 1992-93 reżyserował i występował w autorskim programie „The Ben Stiller Show” (dla stacji MTV), za który otrzymał zespołową nagrodę Emmy, a w 1994 roku wyreżyserował pierwszy ważny i dystrybuowany na całym świecie film z Winoną Ryder, Ethanem Hawke i nim samym w rolach głównych - „Reality Bites” (1994). Otworzyło mu to drogę do dalszych projektów.

Qaqwqwrqw

W 1996 wyreżyserował i wystąpił wraz z Jimem Carreyem w czarnej komedii „Telemaniak”, po mniej udanym komediowym filmie akcji „Heat Vision and Jack”, udało mu się zebrać prawdziwie gwiazdorską obsadę (John Voight, Mila Jovovich, David Duchovny) oraz zatrudnić własną rodzinę (żonę i ojca) do komedii „Zoolander” (2001, scenariusz, reżyseria i główna rola).

Obserwowaliśmy go również w wojennej komedii „Jaja w tropikach” z Justinem Theroux w jednej z ról. Ostatnio aktora można było obejrzeć w familijnej komedii fantasy „Noc w muzeum” (2006).

Jest laureatem dwóch Nagród MTV dla Najlepszego Aktora za rolę w filmach „Poznaj mojego tatę” i „Dodgeball”, nagrody MTV dla za najlepszą kreację „czarnego charakteru” w „Dodgeball” a także nagrody MTV w kategorii „najlepsza walka” za film „Sposób na blondynkę”. Otrzymał też kilka niechlubnych nominacji do Złotych Malin oraz Amerykańską Nagrodę Komediową za rolę Grega Fockera w „Poznaj mojego tatę”.

W 2008 roku Ben zagrał w zwariowanej komedii "Jaja w tropikach". Rok później widzieliśmy go w sequelu "Nocy w muzeum". W 2010 roku zagrał w komedii "Poznaj naszą rodzinkę" oraz w "Greenberg".

Ben Stiller w 2000 roku poślubił Christine Taylor, z którą ma córkę Ellę Olivię i syna Quinlina Dempsey'a.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

30.11.1965

Miejsce urodzenia

Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Reżyser
Scenarzysta

Zoolander (2001) (Katinka Ingabogovinanana)

Jaja w tropikach (2008) (jako ona sama)

Filmografia

Sposób na blondynkę (1998) (Ted Stroehman)

Flirting with Disaster (1996) (Mel Coplin)

Zakazany owoc (2000) (Rabbi Jacob Schram)

Tower Heist: Zemsta cieciów (2011) (Josh Kovacs)

Poznaj mojego tatę (2000) (Greg Focker)

Orbitowanie bez cukru (1994) (Michael Grates)

Stella (1990) (1990) (Jim Uptegrove)

Zero Effect (1998) (Steve Arlo)

Nadchodzi Polly (2004) (Ruben)

Zawiść (2004) (Tim Dingman)

If Lucy Fell (1996) (Bwick Elias)

Prawo krwi (1989) (Lawrence Isabella)

Zoolander (2001) (Derek Zoolander)

Straż sąsiedzka (2012) (Evan)

Genialny klan (2001) (Chas Tenenbaum)

Starsza pani musi zniknąć (2003) (Alex Rose)

Starsky i Hutch (2004) (Dave Starsky)

Luzaki i kujony (1999) (Agent Meara)

Telemaniak (1996) (Sam Sweet/Stan Sweet)

Imperium słońca (1987) (Dainty)

Zabawy z piłką (2004) (White Goodman)

Zoolander 2 (2016)

While We're Young (2015)

Madly Madagascar (2013) (Alex)

Noc w muzeum: Tajemnica grobowca (2014) (Larry Daley)

Greenberg (2010) (Roger Greenberg)

Madagwiazdka (2009) (Alex)

Sekretne życie Waltera Mitty (2013) (Walter Mitty)

Pingwiny z Madagaskaru (2014) (Alex)

Studenciaki () (Rex)

Madagaskar 3 (2012) (Alex)

Marc Pease Experience, The (2008) (Jon Gribble)

Jaja w tropikach (2008) (Speedman)

Dziewczyna moich koszmarów (2007) (Eddie Cantrow)

Noc w muzeum (2006) (Larry Daley)

Used Guys (2007)

Madagaskar (2005) (Lew Alex)

House of Blue Leaves, The (1987) (Ronnie Shaughnessy)

Ben Stiller Show, The (1990) ((gospodarz programu))

Working Tra$h (1990) (Freddy Novak)

Heavyweights (1995) (Tony Perkis/Tony Perkis Sr)

Permanent Midnight (1998) (Jerry Stahl)

Independent, The (2000) (gliniarz)

Nobody Knows Anything (2000) (Peach Expert)

Elvis Stories (1989) (Bruce)

Poznaj naszą rodzinkę (2010) (Greg Focker)

Megamocny 3D (2011) (Bernard)

Noc w Muzeum 2 (2009) (Larry Daley)

Madagaskar 2 (2008) (Alex)

Tenacious D: Kostka Przeznaczenia (2006) (Sprzedawca w sklepie muzycznym)

Statyści () (Ben Stiller)

Poznaj moich rodziców (2004) (Gaylord 'Greg' M. Focker)

Fresh Horses (1988) (Tipton)

Highway to Hell (1992) (Pluto's Cook / Attila the Hun)

Ben Stiller Show, The (1992) ((gospodarz programu))

Farciarz Gilmore (1996) (Hal L.)

Your Friends & Neighbors (1998) (Jerry)

Mystery Men (1999) (Mr. Furious/Roy)

Black and White (1999) (Mark Clear)

Suburbans, The (1999) (Jay Rose)

Hot Pursuit (1987) (Chris Honeywell)

AFI's 100 Years... 100 Movies (1998) (siebie)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw