ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm

Carol Burnett - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Carol Burnett to jedna z najsławniejszych amerykańskich komediantek. Jej autorski The Carol Burnett Show zapisał się złotymi literami w historii programów komediowych Wikimedia Commons 2.0
Podziel się
ycipk-z3u2cm

Carol Creighton Burnett (ur. 26.04.1933 r.) jest amerykańską aktorką, komediantką, piosenkarką i pisarką, której telewizyjna kariera trwa już przeszło sześć dekad. Najbardziej znana jest z autorskiego programu – The Carol Burnett Show, który był emitowany przez jedenaście lat. Aktorka osiągnęła sukces na scenie, w telewizji oraz w filmie, grając role dramatyczne, jak i komediowe. Występowała także w różnych talk-showach.

Carol Burnett - wczesne lata

Carol, urodzona w San Antonio w Teksasie, jako dziecko przeprowadziła się wraz ze swoją babcią (to ona wychowywała przyszłą aktorkę, zachęcając ją do rozwoju talentu muzycznego i komediowego) do Hollywood, gdzie zaczęła uczęszczać do Hollywood High School, a ostatecznie podjęła studia dotyczące teatru i komedii muzycznej na uniwersytecie w Los Angeles.

Skończywszy edukację, Carol Burnett występowałą w nocnych klubach w Nowym Jorku, następnie pojawia się w telewizyjnych programach Steve'a Allena, Eda Sullivana i Jacka Paara. W 1956 roku wystąpiła u boku Buddy'ego Hacketta w sitcomie Stanley.

Pierwszy większy sukces Carol Burnett odniosła na Broadwayu, grając w Once Upon a Mattress (1959). Za ten występ zostaje nominowana do Tony Award. Wkrótce Carol zadebiutowała w telewizji, regularnie pokazując się przez następne trzy lata w The Garry Moore Show, wtedy też wygrywa swoją pierwszą nagrodę Emmy (1962).

ycipk-z3u2cm

W tym samy roku Carol Burnett dostała kolejną nagrodę Emmy, za występ ze słynną aktorką i piosenkarką Julie Andrews w Carnegie Hall (jedna z najbardziej prestiżowych sal koncertowych w Nowym Jorku).

Carol Burnett - The Carol Burnett Show

Carol Burnett przeprowadziła się do Los Angeles i przez jedenaście lat była gwiazdą autorskiego programu telewizyjnego – The Carol Burnett Show (1967-1978). Program Carol Burnett był pełen różnorodności i rozmaitości, łączył skecze komediowe z piosenką i tańcem. Skecze najczęściej były parodiami filmowymi oraz parodiami osób.

Burnett i występujący w jej show aktorzy stworzyli wielu niezapomnianych bohaterów, którzy nieraz rozśmieszyli widzów do łez, dlatego zarówno ona, jak i sam program zdobyli liczne nagrody Emmy oraz Złote Globy.

Carol Burnett - kariera filmowa

ycipk-z3u2cm

Naturalne predyspozycje i talent sprawiły, że Carol Burnett idealnie sprawdzała się w rolach komediowych. Wcielała się w bohaterki niegrzeszące urodą zewnętrzną, ale za to zdobywała serca widzów zaraźliwą pogodą ducha oraz pięknem wewnętrznym. Carol Burnett sprawiała, że charaktery które grała szybko stawały się ulubienicami widowni.

Jeszcze w trakcie nadawania The Carol Burnett Show aktorka wystąpiła w wielu telewizyjnych i filmowych projektach. Zagrała w takich filmach jak: Pete 'n' Tillie (1972), Strona tytułowa (The Front Page, 1974), Cztery pory roku (1981), Annie (1982), Poza sceną (Noises Off..., 1992), Hortn słyszy Ktosia (2008).

Burnett pojawiała się również w innych programach humorystycznych, występowała w skeczach oraz grała w filmach telewizyjnych: 6 Rms Riv Vu (1974) i Friendly Fire (1979). Najlepiej roznawalne seriale z Carol Burnett to: Szaleję za tobą (Mad about you,1992-1999), za którą dostała nagrodę Emmy, Dotyk anioła (1994-2003), Mama's Family (1983-1985).

W 1995 roku Carol wróciła na scenę Broadwayu, grając w Moon over Buffalo i po raz kolejny została nominowana do Tony Award.

Carol Burnett - życie osobiste

ycipk-z3u2cm

W 1955 roku, mając 22 lata, Carol Burnett wyszła za mąż za swoją studencką miłość - Dona Saroyana, w 1955 roku. Miłość nie przetrwała, a para rozwiodła się w 1962 r. W roku 1963 Carol Burnett ponownie wyszła za mąż za producenta telewizyjnego Joe Hamiltona, który zajmował się produkcją koncertu Burnett w Carnegie Hall oraz był producentem jej słynnego programu The Carol Burnett Show. Joe zajmował się także innymi projektami aktorki.

Para doczekała się trzech córek:

  • Carrie Hamilton – urodziła się w grudniu 1963 roku. Była aktorką i piosenkarką. Umarła w 2002 roku w wieku 38 lat, powodem śmierci był rak płuc i mózgu.
  • Jody Hamilton – urodzona w styczniu 1967 roku.
  • Erin Hamilton – urodzona w sierpniu 1968 roku, jest piosenkarką.

Drugie małżeństwo również skończyło się rozwodem w 1984 roku, zaś Hamilton umarł na raka w 1991 roku.

W listopadzie 2001 roku Burnett ponownie wyszła za mąż za młodszego o 23 lata Briana Millera – głównego perkusistę Hollywood Bowl Orchestra.

ycipk-z3u2cm

Carol Burnett przyjaźni się z takimi gwiazdami, jak: Julie Andrews, Betty White, Jim Nabors, Beverly Sills, Lucille Ball oraz ze swoją protegowaną Vicki Lawrence, dla której Burnett jest mentorką i źródłem inspiracji.

W 1976 roku jeden z głównych amerykańskich tabloidów, The National Enquirer, wydrukował fałszywe i prowokujące doniesienie, jakoby Carol Burnett była pijana i hałaśliwie zachowywała się w restauracji, podczas spotkania z sekretarzem stanu USA Henrykiem Kissingerem. Przez fakt, że oboje rodziców aktorki cierpieli z powodu alkoholizmu, sprawa ta była szczególnie delikatna dla Burnett.

Przez lata trwał uporczywy spór z redakcją gazety, aż w końcu aktorka wygrała w sądzie przeciwko Enquirer (w 1981 r.). Chociaż wstępnie sąd orzekł zadośćuczynienie dla Carol Burnett w wysokości 1,6 miliona dolarów, kwota ta, poprzez szereg odwołań, została zredukowana do 200 000 dolarów. Jednakże, wydarzenie to było powszechnie postrzegane jako historyczne zwycięstwo ofiary nad szkalującym dziennikarstwem tabloidowym.

Data urodzenia

26.04.1933

Miejsce urodzenia

San Antonio, Teksas, USA

Profesja

aktorka, komediantka, piosenkarka

Filmografia

Cztery pory roku (1981) (Kate Burroughs)

Front Page, The (1974) (Mollie Malloy)

Żyć od nowa, czyli historia Beatrice (1982) (Beatrice O'Reilly)

Friendly Fire (1979) (Peg Mullen)

Wedding, A (1978) (Katherine Brenner (Tulip))

Noises Off... (1992) (Dotty Otley)

Absolwentka (2009) (babcia Maureen)

Horton słyszy Ktosia (2008) (Konagurzyca)

Annie (1982) (Agatha Hannigan)

Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (1997) (siebie)

Pete 'n' Tillie (1972) (Tillie )

Szaleję za tobą () (Theresa Stemple (1995-1999) )

Dotyk anioła () (Lillian Bennett)

ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm