WP
WP

Colin Firth - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor teatralny i filmowy, od lat uważany za najlepszego brytyjskiego aktora komediowego. Znany głównie jako odtwórca roli Marka Darcy'ego w filmowej adaptacji „Dziennika Bridget Jones”.

Colin Andrew Firth urodził się 10 września 1960 roku w miejscowości Grayshott w hrabstwie Hampshire w Anglii. Jest rodowitym Brytyjczykiem, ale jako dziecko wiele podróżował. Pierwsze lata życia spędził w Nigerii, gdzie jego dziadkowie byli misjonarzami. Rodzice byli nauczycielami, ojciec uczył historii w college'u, matka wykładała teologię na uniwersytecie. Mimo tego młody Colin nie cierpiał szkoły. Pierwsze doświadczenia aktorskie Firtha to występy w kościelnych jasełkach.

Jako osiemnastolatek dołączył do zespołu National Youth Theater. Występował rzadko, pracował najczęściej za kulisami. Rozpoczął studia w Drama Centre w Londynie. Jego talent został odkryty i doceniony podczas ostatniego semestru, gdy brał udział w szkolnej produkcji „Hamleta”. Debiutował w teatrze na West Endzie w sztuce Juliana Mitchella „Another Country”. Ekranizacja sztuki była także jego debiutem kinowym w 1984 roku. W latach 80. grywał głównie w filmach telewizyjnych.

Jego kariera rozpoczęła się na dobre dopiero u schyłku lat 80. W 1988 roku zagrał na dużym ekranie rolę weterana wojennego w filmie Pata O’Connora „Miesiąc na wsi”. W tym samym roku wystąpił u Miloša Formana w filmie „Valmont” na podstawie skandalizujących „Niebezpiecznych związków”. Na planie tego filmu poznał Meg Tilly, z którą był związany przez pięć lat. Wielkie zainteresowanie publiczności wzbudził rolą Pana Darcy’ego w miniserialu BBC „Duma i uprzedzenia”, za którą w 1995 roku został nominowany do nagrody BAFTA.

Rok później *zagrał w filmie „Angielski pacjent”, uhonorowanym Oscarem za najlepszy film roku. Kolejne lata były bardzo pracowite. Bywało, że grywał w 5 filmach rocznie. Najważniejsze role z końca lat 90. to: Lord Wessex w „Zakochanym Szekspirze” Johna Maddena, Szekspir w „Blackladder Back and Forth”.* W następnej dekadzie święcił triumfy m.in. w filmach kinowych „Dziewczyna z perłą”, „Gdzie leży prawda” oraz w telewizyjnym „Ostatecznym rozwiązaniu”.

WP

* W 2001 roku stał się ulubieńcem kinomanek na całym świecie za sprawą komedii “Dzienniki Bridget Jones”. Film odniósł oszałamiający sukces, a Firth stał się najbardziej rozchwytywanym odtwórcą ról amantów w Hollywood.*Zagrał w „To właśnie miłość” wyreżyserowanym przez Richarda Curtisa (2003), „Bridget Jones: W pogoni za rozumem” (2004) i „Przypadkowym mężu” (2009).

W 2008 roku zagrał w niezwykle popularnym musicalu „Mamma Mia” z Meryl Streep i Piercem Brosnanem.Pięciokrotnie uhonorowany nagrodami BAFTA i nominowany do Oscara, a także wyróżniony na Festiwalu w Wenecji w 2009 roku za przejmującą kreację w „Samotnym mężczyźnie” Firth należy dziś do czołówki gwiazd filmowych. Ostatnio podziwialiśmy go w dramacie Michaela Winterbottoma „Genua. Włoskie lato”, kostiumowej komedii „Wojna domowa” oraz animowanej produkcji 3D Roberta Zemeckisa „Opowieść wigilijna”.

Aktor występował także w teatrze, między innymi w przedstawieniach "The Caretaker" (Dozorca) Harolda Pintera (London West End), "Chatsky" i "Another Country".

Powszechne uznanie wzbudza jego wyciszony, acz bardzo wyrazisty sposób ekspresji. Mieszka w Londynie i we Włoszech. Jest żonaty z realizatorką filmów dokumentalnych Livią Giuggioli (ślub 21 czerwca 1997 roku). Mają dwóch synów, Luca (ur. 2001) i Matteo (ur. 2003). Colin Firth ma także syna Willa (ur. 1990) ze związku z aktorką Meg Tilly.

Data urodzenia

10.09.1960

Miejsce urodzenia

Grayshott, Hampshire, Anglia

Filmografia

Zakochany Szekspir (1998) (Lord Wessex)

Pierwsze Oczarowanie (1999) (Edward)

Szpieg (2011) (Bill Haydon)

Dziennik Bridget Jones (2001) (Mark Darcy)

Bądźmy poważni na serio (2002) (Jack)

Femme Fatale (2002) (Joseph Prince)

Czego pragnie dziewczyna (2003) (Henry Dashwood)

Dziewczyna z perłą (2003) (Johannes Vermeer)

Ostateczne rozwiązanie (2001) (Dr Wilhelm Stuckart)

Tysiąc akrów (1997) (Jess Clark)

Angielski pacjent (1996) (Geoffrey Clifton)

Jak zostać królem (2010) (King George VI)

To właśnie miłość (2003) (Jamie)

Blackadder Back & Forth (1999) (William Shakespeare)

Bridget Jones: W pogoni za rozumem (2004) (Mark Darcy)

Valmont (1989) (Valmont)

Hope Springs (2003) (Colin Ware)

Londinium (2000) (Allen Portland)

Miesiąc na wsi (1987) (Tom Birkin)

Bridget Jones 3 (2016) (Mark Darcy)

Kingsman: Tajne służby (2014) (Harry Hart / Galahad)

Drugie życie króla (2012) (Arthur Newman)

Geniusz (2015) (Max Perkins)

Droga do zapomnienia (2013) (Eric Lomax)

Gambit, czyli jak ograć króla (2012) (Harry Deane)

Magia w blasku księżyca (2014) (Stanley)

Zanim zasnę (2014) (Ben Lucas)

Devil's Knot (2013) (Ron Lax)

Główna ulica (2010) (Gus Leroy)

Samotny mężczyzna (2009) (George)

Przypadkowy mąż (2008) (Richard Bratton)

Mamma Mia! (2008) (Harry Bright)

Camille (1984) (Armand Duval)

Holenderskie dziewczyny (1985) (Neil Truelove)

We Know Where You Live (2001) (Siebie)

Opowieść wigilijna / A Christmas Carol (2009) (2009) (Fred)

Dorian Gray (2009) (Lord Henry Wotton)

Wojna domowa (2008) (Pan Whittaker)

Dziewczyny z St Trinian (2007) (Geoffrey Thwaites)

Kiedyś mnie znajdziesz (2007) (Frank)

Genua. Włoskie lato (2008) (Joe)

Ostatni legion (2007) (Aurelius)

Gdzie leży prawda (2005) (Vince)

Niania (2005) (pan Brown)

Pride and Prejudice () (Fitzwilliam Darcy)

Inny kraj (1984) (Tommy Judd)

1919 (1985) (Młody Aleksander)

Apartament zero (1988) (Adrian LeDuc)

Wings of Fame (1989) (Brian Smith)

Godzina świni (1993) (Richard Courtois)

Playmaker (1994) (Ross Talbert / Michael Condren)

Miłość kibica (1997) (Paul Ashworth)

Secret Laughter of Women, The (1998) (Matthew Field)

Donovan Quick (1999) (Donovan Quick)

American Girl, An (2002) (2002) (Lord Dashwood)

W kręgu przyjaciół (1995) (Simon Westward)

Relative Values (2000) (Peter)

Out of the Blue (1991) (Alan)

Mamma Mia: Here we go again! (2018) (Harry)

Mary Poppins powraca (2018) ( William Weatherall Wilkins )

Na głęboką wodę (2018) (Donald Crowhurst )

Kursk (2018) ( David Russell )

WP
WP
WP