ycipk-47a1oe
ycipk-47a1oe

Danny Glover - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-47a1oe

Jeden z najlepiej rozpoznawalnych, czarnoskórych aktorów starszego pokolenia, najlepiej kojarzony z rolą u boku Mela Gibsona w filmach z cyklu „Zabójcza broń”. Również producent.

Urodził się 22 lipca 1946 roku w San Francisco, w Kalifornii, jako najstarsze z piątki dzieci urzędników pocztowych, silnie uwikłanych w działalność polityczną. Nic dziwnego, że dorastając w takiej atmosferze, sam jako student Uniwersytetu Stanowego w San Francisco, związany był z ruchem Black Students Union, odpowiedzialnym m.in. za zwycięską walkę o włączenie do programu studiów wykładów dotyczących etniczności afro-amerykańskiej.

Ukończył studia ekonomiczne, otrzymując dość dobrą posadę urzędniczą w rodzinnym mieście. W 1975 roku ożenił się, rok później został ojcem. Mniej więcej w tym samym czasie hobbystycznie zajął się aktorstwem – najpierw jako uczestnik warsztatów dla czarnoskórych aktorów przy San Francisco’s American Conservatory Theater, następnie na kursach w tamtejszym Jean Shelton’s Actors Lab. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych postanowił rzucić pracę w biurze i rozpocząć aktorską karierę.

* Debiutował dzięki epizodowi w znanym thrillerze „Ucieczka z Alcatraz” z Clintem Eastwoodem (1979). Zanim zaliczył przełomowy występ u boku oskarowej Sally Field, Johna Malkovicha i Eda Harrisa w dramacie „Miejsca w sercu” Roberta Bentona (1984), zdążył jeszcze zadebiutować na Broadwayu („Master Harold...and the boys” Athola Fugarda 1982), dał też kilka mniej znaczących występów na dużym i małym ekranie (m.in. serial „Chiefs” 1983)*.

Udział w oskarowym filmie Bentona stał się dla Glovera kluczem do sukcesu – już rok później pojawił się w dużych rolach w trzech głośnych produkcjach: „Świadku” Petera Weira, gwiazdorsko obsadzonym westernie „Silverado” Lawrence’a Kasdana, zaś przede wszystkim w pierwszoplanowej roli w dramacie „Kolor purpury” Stevena Spielberga (1985).

ycipk-47a1oe

* Krokiem milowym w karierze aktora było przyjęcie roli sierżanta Rogera Murtaugha – partnera Mela Gibsona w filmie akcji „Zabójcza broń” Richarda Donnera (1987, Image Award). Film okazał się tak dużym hitem i cieszył się tak ogromnym powodzeniem wśród publiczności, że doczekał się aż trzech sequeli (w 1989, 1992 i 1998 roku). Aktorski duet Gibson-Glover nagrodzony został w 1993 roku nagrodą filmową MTV w tej właśnie kategorii.*

W międzyczasie zadebiutował jako producent (dramat „Spać ze złem” 1990), reżyser (telewizyjna krótkometrażówka sci-fi „Override” 1994) i aktor dubbingowy („Mrówka Z” 1998). Utrwalił swój wizerunek świetnego aktora dramatycznego („Mandela” 1987, „Na południe od Brazos” 1989, „Wielki kanion” 1991, „Amerykański sen” 1996, „Pokochać” 1998), ale też niejednokrotnie pokazał swoje zdolności komediowe („Szczęściarz” 1991, „Anioły na boisku” 1994). W tym czasie, aktor był aż trzykrotnie nominowany do nagrody Emmy, zgarnął statuetkę Independent Spirit Award, kolejną Image Award i trzy CableACE Awards.

* Następne filmowe wyróżnienia (Image Award, nominacja do Emmy i do Screen Actors Guild Award) przyniósł mu pierwszoplanowy udział w wyprodukowanym przez siebie dramacie TV „Pieśń wolności” (2000).*

W ostatniej dekadzie stosunkowo często gościł na planie seriali („Ostry dyżur”, „Bracia i siostry”). Jego komediowy talent można było podziwiać oglądając chociażby głośną, gwiazdorsko obsadzoną produkcję „Genialny klan” (2001), „Nowych sąsiadów”, gdzie partnerował Whoopi Goldberg (2003), czy komedię „Na psa urok” z Timem Allenem 92006). Miał okazję zagrać u Larsa von Triera („Manderlay” 2005), był gwiazdą pierwszego z horrorów z cyklu „Piła” (2005), dał pierwszoplanowe występy w wojennym dramacie „Zagubiony w Ameryce” z Ronem Perlmanem (2005) i w politycznym thrillerze „Strzelec” z Markiem Wahlbergiem (2007). Nie zabrakło go też na planie głośnego musicalu „Dreamgirls” w reżyserii Billa Condona (2006) i thrillera „Miasto ślepców” z Julianne Moore i Markiem Ruffalo (2008).

Ostatnim głośnym występem aktora była rola prezydenta Stanów Zjednoczonych w superprodukcji „2012” Rolada Emmericha (2009).

ycipk-47a1oe

Nadal kontynuował swoją działalność jako producent (m.in. malijski obraz „Bamako” 2006) i reżyser. Kolejnym, po debiutanckim „Marzeniu” (2002) projektem reżyserskim Glovera ma być biograficzny dramat „Toussaint”, opowiadający o osiemnastowiecznym przywódcy buntu niewolników – dziś znanego pod nazwą ‘rewolucji haitańskiej’.

Jest laureatem kilku nagród specjalnych za całokształt działalności, wręczonych podczas: Jamerican International Film Festival (2002), Los Angeles Pan African Film Festival (2003), MFF w Karlovych Varach (2008).

Data urodzenia

22.07.1946

Miejsce urodzenia

San Francisco, Kalifornia, USA

Reżyser
Filmografia

Zaklinacz deszczu (1997) (1997) (Judge Tyrone Kipler)

Biography (1987) (narrator)

Scared Straight! 20 Years Later (1999) (Narrator)

Monster! (1999) (Henry Johnson)

Hollywood Squares (1998) (siebie)

Buffalo Soldiers (1997) (1997) (Sergeant Wyatt)

Switchback (1997) (Bob Goodall)

Wild America (1997) (Mountain Man)

Gone Fishin` (1997) (Gus Green)

Pure Luck (1991) (Raymond Campanella)

Rage in Harlem, A (1991) (Easy Money)

Mandela (1987) (Nelson Mandela)

Memorial Day (1983) (Willie Monroe)

Trzecia rano (2001) (Hershey)

Wspólnicy z przypadku (2009) (Miles)

Zabójcza Broń 3 (1992) (Roger Murtaugh)

Książe Egiptu (1998) (Jethro)

Predator 2: Starcie w miejskiej dżungli (1990) (Mike Harrigan)

Zabójcza broń 4 (1998) (Roger Murtaugh)

Zabójcza broń (1987) (Roger Murtaugh)

Zabójcza broń 2 (1989) (Roger Murtaugh)

Mrówka Z (1998) (Barbatus)

Maverick (1994) (Bank Robber)

Boesman and Lena (2000) (Boesman)

Wings Against the Wind (1999)

Can`t You Hear the Wind Howl? The Life & Music of Robert Johnson (1997) (siebie)

Operacja Słoń (1995) (Sam Cahill)

Angels in the Outfield (1994) (George Knox)

Saint of Fort Washington, The (1993) (Jerry)

Queen (1993) (Alec Haley)

Bopha! (1993) (Micah Mangena)

Spać ze złem (1990) (Harry Mention)

Raisin in the Sun, A (1989) (Walter Lee)

And the Children Shall Lead (1985)

Człowiek z lodowca (1984) (Loomis)

Out (1982)

Chu Chu and the Philly Flash (1981) (Morgan)

Oscar Micheaux, Film Pioneer (1981) (Oscar Micheaux)

Genialny klan (2001) (Henry Sherman)

Palmerstown, U.S.A (1980) (Harley)

Pokochać (1998) (Paul D)

Wielki Kanion (1991) (Simon)

Pieśń wolności (2000) (Will Walker)

Kolor purpury (1985) (Albert)

Świadek (1985) (McFee)

Silverado (1985) (Mal)

Piła (2004) (detektyw Tapp)

Najtrudniejsza walka Muhammada Alego (2013) (Thurgood Marshall)

Monster Trucks (2015)

Zostać legendą (2010) (Harry Red Newman)

Człowiek Cel () (Klient)

LUV (2012) (Arthur)

Fru! (2014) (Darius)

Highland Park (2012) (Ed)

Honeydripper (2007) (Tyrone Purvis)

Świry () (Mel Hornsby)

Zakochany wilczek 3D (2010) (Winston)

Kapitan Planeta () (Profesor Apollo)

Terra (2007) (prezydent Chen)

Uczciwy przekręt () (Charlie Lawson)

Ratunku! Awaria (2008) (Pan Fletcher)

Na imię mi Earl () (Thomas)

Dreamgirls (2006) (Marty Madison)

Krowy na wypasie (2006) (Miles the Mul)

Na psa urok (2006) (D.A. Ken Hollister)

Manderlay (2005) (Wilhelm)

Garden, The (2008) (Siebie)

Amerykański tata () (Minstrel Krampus)

2012 (2009) (Prezydent Thomas Wilson)

Trumbo (2007) (2007)

Miasto ślepców (2008) (Mężczyzna z opaską na oku/Narrator)

Zgon na pogrzebie (2007) (wujek Russel)

Bracia i siostry () (Isaac Marshall)

Strzelec (2007) (Isaac Fitzsimmons Johnson)

Fallen Angels (1993) (Phillip Marlowe)

Good Fences (2003) (Tom)

Chiefs (1983) (Marshall Peters)

Places in the Heart (1984) (Moze)

Ucieczka z Alcatraz (1979) (Inmate)

Bat*21 (1988) (Barthlomew Clark)

Dead Man Out (1989) (Alex)

How Stella Got Her Groove Back (1998)

America`s Dream (1996) (Silas)

Face of Rage, The (1983) (Gary)

Lot / Flight of the Intruder (1991) (1991) (CDR Frank Dooke Camparelli)

Proud Mary (2018) ( Benny)

Sorry to bother you (2018) ( Langston )

Gentleman z rewolwerem (2018) ( Teddy )

Truposze nie umierają (2019) ( Hank Thompson )

ycipk-47a1oe
ycipk-47a1oe
ycipk-47a1oe