ycipk-2dwahm
ycipk-2dwahm

Ed Harris - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Englewood, New Jersey, USA

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:

Niepokonani (2010) (Pan Smith)

Granica (1980) (Hotchkiss)

Trzeci cud (1999) (Frank Shore)

Salvation Boulevard (2011) (Dr. Paul Blaylock)

Pollock (2000) (Jackson Pollock)

Wróg u bram (2001) (Major König)

Człowiek na krawędzi (2012) (David Englander)

Mistrz przekrętu (2000) (Kelly Grant)

Milk Money (1994) (Tom Wheeler)

Eye for an Eye (1996) (Mack McCann)

Zabić księdza (1988) (Stefan)

Virginia (2010) (Szeryf Dick Tipton)

Paris Trout (1991) (Harry Seagraves)

Firma (1993) (Wayne Tarrance)

Stepmom (1998) (Luke Harrison)

Truman Show (1998) (Christof)

Szalony Megs (1989) (Dave)

Twierdza (1996) (Francis X Hummel)

Głębia (1989) (Virgil)

Piękny umysł (2001) (William Parcher)

Running Mates (1992) (Hugh Hathaway)

Bastion (1994) (General Starkey)

Needful Things (1993) (Sheriff Alan Pangborn)

Godziny (2002) (Richard)

Buffalo Soldiers (2001) (2001) (pułkownik Berman)

Empire Falls (2005) (Miles Roby)

Radio (2003) (Coach Harold Jones)

Apollo 13 (1995) (Gene Kranz)

Nixon (1995) (E. Howard Hunt)

Glengarry Glen Ross (1992) (Dave Moss)

Code Name: Emerald (1985) (Gus Lang)

Seekers, The (1979) (William Clark)

Sweet Dreams (1985) (Charlie Dick)

Snowpiercer. Arka przyszłości (2013) (Wilford)

Phantom (2013) (Demi)

Zmiana w grze (2012) (John McCain)

To cały ja (2011) (Pan Simon)

Samoloty 2 (2014) (Blade Ranger)

Nocny pościg (2015) (Shawn Maguire)

Dwa bilety do raju (2006) (Melville)

Ślady zbrodni (2007) (Eddie Lorenzo)

Sztanga i cash (2013) (Ed Dubois)

Gdzie jesteś Amando? (2007) (Remy Bressant)

Kopia mistrza (2006) (Ludwig van Beethoven)

Historia przemocy (2005) (Carl Fogarty)

Amazing Howard Hughes, The (1977) (Russ)

Aliens Are Coming, The (1980) (Chuck Polchek)

Dream On (1981)

Flash of Green, A (1984) (Jimmy Wing)

Alamo Bay (1985) (Shang)

Absolute Zero (2000) (Dr. Franklin Nagle)

Skarb narodów: Księga Tajemnic (2007) (Jeb Wilkinson)

Appaloosa (2008) (Virgil Cole)

Oby do wiosny (2005) (Don Holdin)

Knightriders (1981) (Billy)

Creepshow (1982) (Hank Blaine)

Last Innocent Man, The (1987) (Harry Nash)

Walker (1987) (William Walker)

China Moon (1994) (Kyle Bodine)

Riders of the Purple Sage (1996) (Jim Lassiter)

Pod Ostrzałem (1983) (Oates)

Swing Shift (1984) (Jack)

Places in the Heart (1984) (Wayne Lomax)

Big Guns Talk: The Story of the Western (1997) (siebie)

Stan łaski (1990) (Frankie Flannery)

Baseball (1994) (siebie)

W słusznej sprawie (1995) (Blair Sullivan)

Władza Absolutna (1997) (Seth Frank)

Pierwszy krok w kosmos (1983) (John Glenn)

Coma (1978) (Pathology Resident)

Piętno (2003) (Lester Farley)

Jeźdźcy Apokalipsy (2003) (Oscar Vogel)

Mother! (2017)

Geostorm (2017)

The last full measure (2018) (2018) (Ray Mott)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor filmowy i teatralny, o dość charakterystycznej urodzie (błękitne oczy i wyraziste rysy twarzy), któremu - dzięki kreacji kilku ważnych, pierwszoplanowych, pełnokrwistych postaci udało się zdobyć reputację jednego z najbardziej utalentowanych aktorów na świecie.

Urodził się 28 listopada 1950 roku w Tenafly w stanie New Jersey w USA. Studiował na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku. Zaczynał karierę na kalifornijskiej scenie teatralnej w połowie lat 70-tych, gdzie szybko zabłysnął talentem.* W 1977 roku zadebiutował w telewizyjnym filmie „Zadziwiający Howard Hughes”, zaś rok później nastąpił jego debiut na dużym ekranie w roli patologa w thrillerze Michaela Crichtona „Śpiączka”*. Przełomowym występem Harrisa była główna rola Billy’ego w sensacyjnym filmie fantasy „Rycerze na motorach” George’a A. Romera (1981), będącym uwspółcześnioną wersją legendy o królu Arturze.

Grał jednocześnie w spektaklach teatralnych i w filmach często reżyserowanych w Hollywood, ale - co ciekawe – przez europejskich reżyserów: Louisa Malle’a („Zatoka Alamo”1985), Karela Reisza („Słodkie marzenia” 1985), czy Agnieszkę Holland („Zabić księdza” 1988). W 1983 roku zebrał dobre recenzje dzięki roli w „Pierwszym kroku w kosmos” Philipa Kauffmana, a w 1989 – dzięki występowi w filmie fantasy „Otchłań” w reżyserii Jamesa Camerona oraz w dramacie „Szalony Megs”, który przyniósł mu pierwszą nominację do Złotego Globu.

W 1984 roku zagrał u Roberta Bentona w filmie „Miejsca w sercu”, na planie którego poznał swoją przyszłą żonę, aktorkę Amy Madigan.

ycipk-2dwahm

W 1992 roku dołączył do gwiazdorskiej obsady filmu „Glengarry Glen Ross” Jamesa Foleya, a rok później zagrał u Sydney Pollacka w „Firmie” z Tomem Cruisem. Rok 1995 to kolejny „kosmiczny” film w karierze Harrisa – „Apollo 13” Rona Howarda, który przyniósł mu pierwszą nominację do Oscara oraz do Złotego Globu, oraz występ u Olivera Stone’a w biograficznym „Nixonie”. W 1996 roku wystąpił obok Seana Connery i Nicolasa Cage’a w sensacyjnej „Twierdzy”.

W 1998 roku pojawił się obok Susan Sarandon i Julii Roberts w obyczajowym dramacie „Mamuśka”, jednak o wiele istotniejszym występem w tym roku była drugoplanowa rola Christofa – reżysera w „Truman Show” Petera Weira. Otrzymał za nią Złoty Glob oraz nominację do Oscara i BAFTA oraz liczne nagrody stowarzyszeń krytyków. W 1999 roku ponownie spotkał się z Agnieszką Holland, tym razem odgrywając główną rolę w filmie „Trzeci cud”. Osiem lat później jeszcze raz zagra u reżyserki, tym razem rolę Beethovena w „Kopii mistrza” (2006).

W 2000 roku Harris zadebiutował jako reżyser i producent filmu biograficznego „Pollock”, dzięki czemu zrealizował swoje dziesięcioletnie marzenie. Harris sam wcielił się w nim w postać znanego amerykańskiego malarza-abstrakcjonisty, za którą otrzymał nominację do Oscara oraz nagrodę stowarzyszenia krytyków w Toronto. W 2001 roku pojawił się w drugoplanowej roli w głośnym „Pięknym umyśle” Rona Howarda oraz jako czarny charakter – snajper w filmie wojennym „Wróg u bram” Jeana-Jacquesa Annauda.

Rok 2002 to znakomita rola chorego na AIDS pisarza w filmie Stephena Daldry’ego „Godziny”, która przyniosła aktorowi nominacje do Oscara, BAFTA i Złotego Globu za najlepszą kreację drugoplanową.

W 2003 roku wystąpił psychologicznym filmie „Piętno” z Anthonym Hopkinsem i Nicole Kidman oraz w filmie sportowym „Radio”. Po dwóch latach przerwy pojawił się w produkcji Davida Cronenberga „Historia przemocy”, w komedii „Oby do wiosny” oraz w telewizyjnym dramacie obyczajowym „Empire Falls”, który przyniósł mu nominację do Emmy i Złotego Globu.

ycipk-2dwahm

W 2007 roku zagrał czarny charakter w filmie "Skarb narodów: Księga Tajemnic".Rok 2008 to rola w produkcji "Appaloosa". W 2010 roku wystąpił w filmie "Niepokonani".

Ed Harris jest żonaty z aktorką Amy Madigan, z którą ma córkę Lily Dolores.

ycipk-2dwahm
ycipk-2dwahm
ycipk-2dwahm