Trwa ładowanie...
d2fdie8
d2fdie8

Gavin Hood - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Johannesburg, RPA

Reżyser:

Gra Endera (2013) (Mazer Rackham)

BreakOut Kings ()

Tough Trade ()

X-Men Geneza: Wolverine (2009)

Tsotsi (2005)

Transfer (2007) (Alan Smith)

Scenarzysta:
Filmografia:

W rękach wroga (2004) (Achilles Captain)

Gra / The Game (1997) (1997) (Lead)

Curse III: Blood Sacrifice (1991) (Robert)

Gwiezdne Wrota (serial) () (Pułkownik Alexi Vaselov)

X-Men Geneza: Wolverine (2009)

Operacja Delta Force II (1997) (Sparks)

Zdjęcie
Podziel się

Zyskał sławę nakręconym w RPA filmem „Tsotsi”, który zdobył Oscara w kategorii „Najlepszy Film Nieanglojęzyczny”. Jego rodzice poznali się w trakcie pracy w teatrze, pierwsze kroki Gavina w branży wiązały się więc z aktorstwem w teatrze. Dorabiał również w telewizji. Zachęcony przez rodziców do „wyrobienia sobie konkretnego zawodu”, Gavin ukończył wydział Prawa i Ekonomii na University of the Witwatersrand w Johannesburgu, po czym przeniósł się do Los Angeles, gdzie studiował scenariopisarstwo i reżyserię na UCLA.

Po nakręceniu niskobudżetowego debiutu „A Reasonable Man” trafił w 2000 roku na listę dziesięciu najbardziej obiecujących reżyserów, którą układa regularnie czasopismo branżowe Variety. Jego następny film fabularny „W pustyni i w puszczy”, oparty na epickiej powieści laureata Nagrody Nobla, Henryka Sienkiewicza, zdobył w 2002 roku główną nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Kina Dziecięcego w Chicago. W 2005 roku Gavin napisał i wyreżyserował Oscarowe „Tsotsi”, adaptując powieść uznanego na całym świecie dramaturga Athola Fugarda. Film był również nominowany do Złotego Globu oraz Nagrody BAFTA i zdobył prestiżową Nagrodę Publiczności na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Toronto. Następnie Gavin nakręcił „Transfer” z Reese Witherspoon, Jake'em Gyllenhaalem i Meryl Streep w rolach głównych, a także wyreżyserował Hugh Jackmana w „X-Men Genezie: Wolverine”.

d2fdie8
d2fdie8
d2fdie8