ycipk-71ski6
ycipk-71ski6

Grażyna Wolszczak - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-71ski6

Popularna aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna. Urodziła się 7 grudnia 1958 roku w Gdańsku.

Studiowała na Wydziale Aktorskim warszawskiej PWST, którą ukończyła w 1983 roku. Wkrótce otrzymała angaż w Teatrze Nowym w Poznaniu, z którym była związana do 1987 roku. Później pracowała kolejno w Teatrze Polskim i w Teatrze Rozmaitości w Warszawie.

Sławę na większą skalę zdobyła dopiero w 2001 roku, dzięki roli Yennefer w „Wiedźminie”, jednak zanim to nastąpiło, wystąpiła w szeregu mniej lub bardziej znanych ról teatralnych i filmowych. Zadebiutowała w 1986 roku w „Maskaradzie” Janusza Kijowskiego. Potem pojawiła się m.in. w takich filmach jak: „Dotknięci” Wiesława Saniewskiego (1988), „Lawa” Tadeusza Konwickiego (1989), jako prostytutka w „Feminie” Piotra Szulkina (1990), w drobnej roli w „Rozmowach kontrolowanych” Sylwestra Chęcinskiego (1991), w „Grach ulicznych” Krzysztofa Krauzego, czy w serialu „Maszyna zmian” (1995/96).

Wystąpiła też w filmie Eugeniusza Priwieziencewa „Prostytutki”(1997) oraz – gościnnie – w takich serialach, jak „Klan”, „Na dobre i na złe”, czy „Matki, żony i kochanki” Juliusza Machulskiego.

Wzięła udział w dwóch projektach zagranicznych: w 1998 roku wystąpiła we włoskim filmie „La Ballata dei Lavavetri”, a rok później w polsko- czesko-słowackiej koprodukcji „Wszyscy moi bliscy”.

ycipk-71ski6

W 2000 roku pojawiła się w filmie telewizyjnym „Żółty szalik” z wybitną kreacją Janusza Gajosa(z cyklu „Święta polskie”). Od 2003 roku gra Barbarę Brzozowską w popularnym serialu TV „Na wspólnej”.

Aktorka brała udział w castingu do roli Izabeli, jednak los chciał inaczej. Rola Barbary pozwala aktorce utrzymywać się na fali popularności, jaką niewątpliwie zdobyła dzięki występowi u boku Michała Żebrowskiego w „Wiedźminie” (film i serial). Ten sukces przypieczętowała też na pewno kreacja Judyty w filmie Denisa Delića „Ja wam pokażę!”, stanowiącym kontynuację przygód „polskiej Bridget Jones”, w której rolę w pierwszej części filmu wcieliła się Danuta Stenka. W 2009 roku zagrała w filmie "Gwiazdy w Czerni" oraz "Zamiana". Rok 2011 to rola w filmie "Wojna żeńsko-męska".

Kilkakrotnie brała udział w polskim dubbingu, m.in. do takich filmów jak „Dinozaur”, „Cyd- legenda o mężnym rycerzu”, „Gdzie jest Nemo?”.

W 2008 roku brała udział w I edycji programu "Gwiezdny Cyrk". Zajęła 8 miejsce. W 2009 roku brała udział w X edycji programu "Taniec z gwiazdami".Jej partnerem był Cezary Olszewski, z którym zajęła 8 miejsce.

Mężem aktorki był Marek Sikora, aż do jego śmierci, para ma syna Filipa (ur. 1989). W 2002 roku odnowiła znajomość z Cezarym Harasimowiczem, z którym do dziś pozostaje w związku nieformalnym.

ycipk-71ski6
Data urodzenia

07.12.1958

Miejsce urodzenia

Gdańsk, Polska

Filmografia

Lawa. Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza (1989) (sanitariuszka/Księżna na Balu)

Rozmowy kontrolowane (1991) (Grażyna Chochoł, dziennikarka rozmawiająca z porucznikiem SB)

Wszyscy moi bliscy (1999) (Angelika)

Dotknięci (1988)

Prostytutki (1997) (właścicielka mieszkania)

Żółty szalik (2000) (współpracowniczka bohatera)

Nieznana opowieść wigilijna (2000) (Boruniowa)

Wiedźmin (2001) (Yennefer)

Gdzie jest Nemo 3D (2003) (Koral)

Inferno (2001) (2001) (matka Anki)

Cudze szczęście (1997) (Ewa)

128. szczur (2012) (Matka Asi)

Zamiana (2009) (Prezydentowa)

Na Wspólnej () (Barbara Brzozowska)

Felix Dzierżyński ląduje w Warszawie (1992)

Kapitan Conrad (1990) (Ewelina Korzeniowska)

Dondula (1987) (Dondula)

Żelazną ręką (1989) (Agata)

Franklin i skarb jeziora (2006) (Ciocia Lusia)

Ja wam pokażę! (2006) (Judyta)

Wiedźmin (serial) () (Yennefer)

Maszyna zmian. Nowe przygody (1996) (mama Mikołaja)

Zamknąć za sobą drzwi (1987) (Jovita)

Femina (1990) (prostytutka)

Ostatni rozdział (1997) (Milady)

Maskarada (1986) (aktorka Julka)

Gry uliczne (1996) (Maria)

Ranking gwiazd ()

Taniec z gwiazdami ()

Przychodzi baba do lekarza ()

ycipk-71ski6
ycipk-71ski6