Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Hugh Laurie - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Brytyjski aktor, głównie komediowy, szerokiej publiczności znany ostatnio z tytułowej roli w amerykańskim serialu „Dr House”.

Urodził się 11 czerwca 1959 roku w Oksfordzie w Anglii. Jego ojciec był zawodowym wioślarzem i złotym medalistą igrzysk olimpijskich w tej dyscyplinie, dlatego nie dziwi fakt, że w wieku licealnym i w czasie studiów, wśród zajęć przyszłego aktora również znalazł się ten sport.

Idąc w ślady ojca, ukończył najpierw prestiżową Eton School, by później studiować antropologię i archeologię w Selwyn College na uniwersytecie Cambridge, jednocześnie trenując wioślarstwo. Porzucił sport dopiero na skutek poważnej choroby.

To wtedy właśnie zainteresował się aktorstwem i zapisał do słynnej studenckiej grupy Footlights, gdzie spotkał się m.in. z Emmą Thompson i Stephenem Fry’em.

Zanim Hugh ukończył studia, grupa ta zdobyła ważną nagrodę Perrier Comedy Award na festiwalu w Edynburgu za przedstawienie „The Cellar Tapes”, co zaowocowało propozycją występu na londyńskim West Endzie, a w efekcie – stworzenia telewizyjnej wersji spektaklu.

Qaqwqwrqw

Najlepsi – wśród nich Laurie, Thompson i Fry – zostali wybrani do uczestnictwa (jako scenarzyści i aktorzy) w komediowych show telewizyjnych: „Alfresco” (1983), „There’s Nothing to Worry About” (1982), „The Crystal Cube” (1983). W 1984 roku wystąpili razem gościnnie w popularnym sitcomie „The Young Ones”.

Już w 1985 roku nastąpił debiut Lauriego na dużym ekranie i w amerykańskiej produkcji „Obfitość” Freda Schepisi z gwiazdorskim udziałem Meryl Streep, Iana McKellena i Johna Gielguda, jednak popularność za oceanem udało mu się zyskać dopiero 20 lat później.

W międzyczasie budował swoją pozycję w rodzimym kraju.

W latach 80-tych występował przede wszystkim w różnych rolach (m.in. jako książę Walii) w słynnych, kostiumowych seriach komediowych z cyklu „Czarna żmija” (1986-89, 1999), z udziałem Rowana Atkinsona.

W latach 1987-95 współtworzył z Fryem komediowy show „A But of Fry and Laurie”, gdzie często wykonywał parodie piosenek, grając na pianinie lub gitarze, a w latach 1990-93 partnerował koledze na planie serialu „Jeeves and Wooster”, gdzie obaj grali tytułowe role.

Qaqwqwrqw

W międzyczasie wystąpił w dramacie „Bez zahamowań” (1989) z Bridget Fondą, filmie Kennetha Branagha „Przyjaciele Petera” (1992) z udziałem Emmy Thompson i Stephena Fry’a, w czesko-brytyjskim „Motylku na szpilce” (1994) i w „Rozważnej i romantycznej” Anga Lee (1995) wg Oskarowego scenariusza i z udziałem Emmy Thompson.

Dołączył do gwiazdorskiej obsady słynnej, filmowej ekranizacji „101 dalmatyńczyków” (1996) i głośnego filmu „płaszcza i szpady” „Człowiek w żelaznej masce” (1998), wystąpił w familijnym filmie dla dzieci „Pożyczalscy” (1997) z Johnem Goodmanem, w muzycznym „Spice World” (1997), którego gwiazdą był najsłynniejszy girls-band na świecie oraz w kostiumowej „Kuzynce Betty” (1998) z Jessiką Lange w roli głównej,* zanim zasłynął na skalę międzynarodową, dzięki roli Pana Little w zrealizowanej techniką kombinowaną, familijnej komedii „Stuart Malutki” z Geeną Davis (1999, sequel w 2002).*

Rok 2000 to główna rola męska w brytyjskiej komedii romantycznej „Maybe Baby”, 2001 – kreacja Vincenta Minnellego w biograficznym filmie TV „Historia Judy Garland” oraz występ w hiszpańsko-brytyjskiej komedii „Chica de Río”, a 2002 – udział w serialu z gatunku thriller „Tajniacy”.

W 2003 roku zadebiutował jako reżyser serialu komediowego „Fortysomething”, w którym sam wystąpił.

Później zagrał jeszcze w przygodowej produkcji amerykańskiej „Lot Feniksa” (2004) z Dennisem Quaidem, zanim nadeszła przełomowa, jeśli chodzi o światowy rozgłos, tytułowa rola w serialu „medycznym” „Dr House” (2004-2008). Kreacja nieco dziwacznego, aspołecznego lekarza, który mimo niechęci do wykonywanego przez siebie zawodu potrafi rewelacyjnie zdiagnozować nawet bardzo trudne przypadki, przyniosła mu dwa Złote Globy (2006-07) i nominację w 2008 roku, dwie nominacje do Emmy (2005, 2007), dwie nagrody Satellite i dwie TCA Award (2005-06), Teen Choice i Screen Actors Guild Award (2007).

Qaqwqwrqw

W 2008 roku wystąpił w sensacyjnej produkcji „Królowie ulicy” z udziałem Keanu Reevesa i Foresta Whitakera.

Data urodzenia

11.06.1959

Miejsce urodzenia

Oksford, Anglia

Reżyser

Dr House ()

Filmografia

Maybe Baby (2000) (Sam Bell)

Stuart Malutki 2 (2002) (Mr. Frederick Little)

Pożyczalscy (1997) (Police Officer Steady)

101 dalmatyńczyków (1996) (1996) (Jasper)

Człowiek w żelaznej masce (1998) (King's Advisor)

Lot Feniksa (2004) (Ian)

Kraina jutra (2015) (David Nix)

Potwory kontra obcy: Wielka ucieczka B.O.B.-a (2009) (Doktor Karaluch)

Potwory kontra Obcy: Dynie-mutanty z kosmosu (2009) (Dr Karaluch)

RoboCop (2013)

Córka mojego kumpla (2011) (David Walling)

Czarna Żmija () (książę Jerzy, porucznik George Colthurst St. Bartleigh, książę Ludwig Niezniszczalny, książę Pigmot, Simon Farters)

Królowie ulicy (2008) (Kapitan James Biggs)

Szeregowiec Dolot (2005) (Gutsy)

Artur ratuje Gwiazdkę (2011) (Steve)

Potwory kontra Obcy (2009) (Doktor Karaluch)

Superman: Powrót (2006) (Perry White)

Bright Young Things (2003)

Stuart Malutki 3: Trochę natury (2004) (Pan Frederick Little)

Paragraf 22 ()

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw