ycipk-1kiril
ycipk-1kiril

Igor Śmiałowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Moskwa

Filmografia:

Zabawa w chowanego (1984)

Miasto nieujarzmione (1950) (Andrzej, bojowiec AL)

Motylem jestem czyli romans 40 - latka (1976)

Chłopi (1973) (1973) (dziedzic)

Dekalog, cztery (1988) (mężczyzna na Okęciu)

Polonia Restituta (1980) (Hans von Beseler)

Warszawska Syrena (1955) (kowal Warsz)

Epilog Norymberski (1970) (generał Erwin Lanousen)

Wystrzał (1965) (Michał)

Znachor (1981) (hrabia Czyński, ojciec Leszka)

Młodość Chopina (1951) (Tytus Wojciechowski, przyjaciel Chopina)

Sto koni do stu brzegów (1978) (Wytworny)

Biłek (1981) (Podlewski)

Rodzina Milcarków (1962) (Pułkownik Harold Percival)

Gniewko, syn rybaka () (Wielmoża z otoczenia Łokietka)

Polonia Restituta (serial) () (Hans von Beseler)

Wielki statysta (1983) (Stanisław August)

Dolina Issy (1982) (ksiądz Monkiewicz)

Ostatni etap (1947) (oficer SS)

Zakazane piosenki (1946) (gestapowiec)

Historia jednego myśliwca (1958) (Zawada, dowódca Dywizjonu 306)

Cudzoziemka (1986)

Sołdaty swobody (1977) (Sikorski Władysław)

Żołnierz zwycięstwa (1953) (fotoreporter Jack Kane)

Dom () (Alfred Bizanc, stryj Martyny)

Doktor Ewa (1970) (dyrektor Karski z ministerstwa)

Paryż - Warszawa bez wizy (1967) (pułkownik Korkozewicz)

Historia współczesna (1960)

Awantura o Basię (1995) (profesor Mendelson)

Don Gabriel (1966) (doktor Stanisław Dog-Leśniewski)

Mistrz (1966) (1966) (gestapowiec)

Modrzejewska (1989) (Chłapowski Dezydery)

Noce i dnie (1975) (gość na przyjęciu u Woynarowskiego)

Baryton (1984) (lekarz Taviatiniego)

Zdjęcie
Podziel się

Wbitny aktor teatralny i filmowy. Debiutował jako aktor w 1940 roku w wileńskim kabarecie. Po II wojnie światowej występował w teatrach Białegostoku, Krakowa, Katowic, Łodzi i Warszawy.

Stworzył także wiele ról filmowych, m.in. w "Karierze Nikodema Dyzmy" czy serialu "Dom".

Wydał też zbiory anegdot teatralnych i wspomnienia.

ycipk-1kiril
ycipk-1kiril
ycipk-1kiril