ycipk-l6eq1f
ycipk-l6eq1f

Jan Piechociński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa

Filmografia:

Dekalog VI (1988) (drugi kochanek Magdy)

Och, Karol (1985) (Karol Górski)

Dzieje grzechu (1975) (student Stanisław Liwicki w Paryżu)

Krótki film o miłości (1988) (Kochanek Magdy)

Wielka majówka (1981) (Julek)

Godzina W (1979) ('Jastrząb')

Pierwszy milion (serial) () (Wykładowca na kursie maklerskim)

Będziesz moja () (Edmund Morawsk)

Och, Karol 2 (2010) (Ksiądz)

Ojciec Mateusz () (Konstanty Jurczak)

Popiełuszko, Wolność jest w nas (2008) (Generał SB)

Francuski numer (2006) (Olek)

Czerwone ciernie (1976) (Strażnik więzienny)

Sherlock Holmes i Doktor Watson (1980) (Doktor Monteron)

Czarny kot (1985)

Beniamiszek (1975) (członek świty hrabiego)

Karol - człowiek, który został Papieżem (2005) (Tłumacz)

101 dalmatyńczyków (1961) (Robert (polski dubbing))

Zakole (1988) (Jerzy Świderski)

Akcja pod Arsenałem (1977) (młody lekarz operujący Alka)

Jak się pozbyć czarnego kota? (1984) (Paweł Danek)

C.K. Dezerterzy (1985) (Asysta generała)

Doktor Murek (1979) (bezdomny w noclegowni)

Komedia małżeńska (1993) (Karol)

Wielki wóz (1987) (Porucznik Władysław Wieze)

Wściekłość (2017)

Zdjęcie
Podziel się

Polski aktor teatralny i filmowy, zdobywca nagrody dla najpopularniejszego aktora sezonu 1985. Kojarzony głównie dzięki tytułowej roli w komedii „Och, Karol” oraz obecnie dzięki serialowi „Klan”.

Jan Piechociński urodził się 26 lipca 1950 roku w Warszawie. W 1977 roku ukończył Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi.Na scenie zadebiutował będąc na ostatnim roku studiów. W latach 1976-82 występował w teatrach warszawskich: Ateneum (1976-79) oraz Polskim (1979-82).

W kinie zadebiutował w roku 1973 w filmie historycznym Jana Rybkowskiego pt. „Gniazdo”. Popularność przyniosły mu występy w komediach „Wielka majówka” (1980, reż. Krzysztof Rogulski) i „Och, Karol” (1985, reż. Roman Załuski). Tytułowa rola w tym drugim filmie przyniosła mu "Złote Grono" dla najpopularniejszego aktora sezonu 1985, przyznane na XVI LLF w Łagowie.

W 1995 roku artysta użyczył głosu Robertowi w polskiej wersji językowej kultowej animacji Walta Disneya pt. „101 Dalmatyńczyków”.

ycipk-l6eq1f

W 2005 roku był tłumaczem w filmie „Karol - człowiek, który został papieżem”, natomiast w 2009 roku aktor zagrał w filmie „Popiełuszko. Wolność jest w nas” w roli generała SB.

* W 2010 roku Jan Piechociński zagrał w filmie „Och, Karol 2”.* W pierwszej części filmu aktor występował w gorących scenach, Piechociński otoczony był wianuszkiem nagich kobiet. Aktor i jego kochanki rozpalali zmysły i pobudzali wyobraźnię całej Polski. W nowej wersji filmu w głównego bohatera – kochliwego amanta, który także wdaje się w kilka romansów jednocześnie – wcielił się Piotr Adamczyk. Z kolei Piechociński tym razem zamiast krawata założył koloratkę i z donżuana zamienił się w księdza.

Aktora kojarzy również widownia popularnej polskiej telenoweli „Klan”. Aktor wciela się w postać partnera Moniki, Feliksa Nowaka, który był prezesem firmy "Super Aqua", potem dyrektorem Działu Dystrybucji w firmie kurierskiej "Polkur", a w dalszej kolejności jej prezesem, następnie prezesem firmy "Salon World".

Jan Piechociński pojawiał się również gościnnie w serialach "Ekstradycja 2", "13 posterunek" czy "Złotopolscy".

ycipk-l6eq1f
ycipk-l6eq1f
ycipk-l6eq1f