ycipk-14oxm8
ycipk-14oxm8

Jeremy Irons - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Cowes, Anglia

Filmografia:

Misja (1986) (Gabriel)

Lochy i smoki (2000)

Tales from Hollywood (1992)

Kafka (1991) (Kafka)

Wehikuł czasu (2002)

Między wierszami (2012)

M. Butterfly (1993) (Rene Gallimard)

Nierozłączni (1988)

Król Lew 3D (1994) (Skaza)

Chciwość (2011) (John Tuld)

Człowiek w żelaznej masce (1998)

Beatles Revolution, The (2000) (TV)

Ukryte pragnienia (1996) (Alex)

Chińska szkatułka (1997) (John)

Chorus of Disapproval, A (1988) (Guy Jones)

Piano Bar (2002) (Valentin Valentin)

Królestwo Niebieskie (2005) (Tiberias)

Szklana pułapka 3 (1995) (Simon Peter Gruber)

And Now... Ladies and Gentlemen (2002) (Valentin Valentin)

Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There (2002) (Siebie)

Wieczna Callas (2002)

Last Call (2002)

Fourth Angel, The (2001) (Jack Elgin)

Night of a Thousand Shows (2000) (TV)

Długość geograficzna (2000) (Rupert Gould)

Faeries (1999) (Głos)

Waterland (1992) (Tom Crick)

Zebracka opera (1991) (Więzień)

Danny, the Champion of the World (1989) (William)

Betrayal (1993) (Jerry)

Captain's Doll, The (1983)

Niżyński (1980) (Mikhail Fokhine)

Liberty Tree, The (1975)

Skaza (1992) (Doctor Stephen Fleming)

Druga prawda (1990) (Claus von Bülow)

Night of the Iguana, The (2001)

Ohio Impromptu (2000) (TV)

Poseidon's Fury: Escape From the Lost City (1999) (Posejdon)

Australia (1989) (Edouard Pierson)

Love of Swann, A (1994)

Wild Duck, The (1983) (Harold)

Kupiec wenecki (2004) (Antonio)

High-Rise (2016)

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości (2016) (Alfred Pennyworth)

Kolor magii (2008) (Patrycjusz)

Fucha (1982) (Nowak)

Rodzina Borgiów (US) () (Rodrigo Borgia)

The Hollow Crown () (Henryk IV)

Piękne istoty (2013) (Macon Ravenwood)

Elżbieta I (2005) (Robert Dudley, Hrabia Leicester)

Inland Empire (2006) (Kingsley)

Eragon (2006) (Brom)

Casanova (2005) (biskup Pucci)

Julia / Being Julia (2004) (2004) (Michael Gosselyn)

From Time to Time (1992) (H.G. Wells)

Lolita (1997) (Humbert Humbert)

Kochanica Francuza (1981)

Dom dusz (1993) (Esteban Trueba)

Czerwona jaskółka (2018) (Generał Korchnoi)

Zdjęcie
Podziel się

Brytyjski aktor filmowy i teatralny. Zdobywca Oscara za rolę Clausa von Bülowa w filmie „Druga prawda” Barbeta Schroedera. Znany z roli Rodrigo Borgii z serialu historycznym „Rodzina Borgów”.

Jeremy John Irons urodził się 19 września 1948 roku w Cowes w Wielkiej Brytanii. Aktorstwo studiował w Bristol Old Vic Theatre School. Kariera Ironsa rozpoczęła się na deskach teatralnych w jego ojczystej Anglii, w teatrze Bristol Old Vic. Później grał rolę Jana Chrzciciela w przedstawieniu Godspell w Londynie.

Za debiut sceniczny na Broadway’u, w sztuce Toma Stopparda The Real Thing, w której występowała także Glenn Close, otrzymał nagrody Tony i Drama League Awards dla najlepszego aktora.

Jeremy Irons w 1990 roku za rolę Clausa von Bülowa w filmie „Druga prawda” Barbeta Schroedera zdobył nagrodę Akademii, Złoty Glob, kilka organizacji krytyków przyznało mu tytuł najlepszego aktora. Irons jest jednym z najbardziej cenionych aktorów współczesnych, występuje w bardzo urozmaiconym repertuarze.

ycipk-14oxm8

Widzieliśmy go w filmie akcji Szklana pułapka III; w horrorze Davida Cronenberga Dead Ringers, za który otrzymał Genie Award i New York Film Critics Award dla najlepszego aktora, jego głosem mówił Skaza z filmu Król-Lew; grał też w kontrowersyjnym filmie Adriana Lyne’a Lolita. Pojawił się w głównych rolach w dwóch kolejnych filmach: And Now…Ladies and Gentlemen, w reżyserii Claude’a Leloucha; i Callas Forever, wyreżyserowany przez Franco Zeffirelli’ego.

Irons występował także w filmie The French Lieutenant’s Woman Karela Reisza, za który otrzymał nominację do nagrody BAFTA, w filmie Moonlighting Jerzego Skolimowskiego, w Betrayal Davida Hugha Jonesa, w Miłości Swanna Volkera Schlondorffa, a także w Misji Rolanda Joffe’a, za którą otrzymał nominację do Złotego Globu.

Wśród jego innych kreacji aktorskich w pamięć zapadły, między innymi, te z filmów Kafka Stevena Soderbergha, Damage Louisa Malle’a, M. Butterfly Davida Cronenberga, The House of the Spirits Billiego Augusta, Stealing Beauty Bernardo Bertolucciego, The Chinese Box Wayne’a Wanga i Człowiek w żelaznej masce. Co ciekawe, Irons grał autora Wehikułu czasu, H.G. Wellsa, w noweli science fiction From Time to Time.

Jeremy Irons występował także w licznych produkcjach telewizyjnych, spośród których na szczególną uwagę zasługuje serial Brideshead Revisited, za udział w którym otrzymał nominację do nagród Emmy, BAFTA i Złotego Globu. W 2010 roku zagrał Rodrigo Borgię w serialu historycznym „Rodzina Borgów”.

Od 1978 Irons jest żonaty z Sinéad Cusack. Mają dwóch synów, Samuel Irons (urodzony 1978) z zawodu fotograf, Maximilian Irons (urodzony 1985) z zawodu aktor.

ycipk-14oxm8
ycipk-14oxm8
ycipk-14oxm8