Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Jeremy Piven - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Aktor telewizyjny i filmowy, najlepiej znany dzięki roli filmowego agenta Ariego Golda w komediowym serialu „Ekipa”. Kreacja ta przyniosła mu Złoty Glob oraz trzy nagrody Emmy.

Urodził się 26 lipca 1965 roku w Nowym Jorku, dorastał w Evanston w stanie Illinois. Jego rodzice – Byrne i Joyce Pivenowie byli aktorami i założycielami dość znanej szkoły Piven Theatre Workshop, której wychowankami byli m.in. John i Joan Cusack, Aidan Quinn i Rosanna Arquette. W związku z profesją rodziców, od dziecka był obeznany ze sceną i aktorstwem. Zanim rozpoczął karierę filmową, należał do zespołu teatralnego Second City National Touring Company, gdzie miał okazję ćwiczyć swój talent komediowy.

W filmie zadebiutował jako dwudziestolatek, pojawiając się w komedii „Lucas” z Charliem Sheenem i Winoną Ryder (1986). Jeszcze w tym samym roku, po raz pierwszy spotkał się na planie z Johnem Cusackiem („Szalone lato” z Demi Moore) – aktorem, z którym później przyjdzie mu współpracować jeszcze wielokrotnie (romans „Nic nie mów” Camerona Crowe’a 1989, kryminał „Naciągacze” Stephena Frearsa 1990, komedia kryminalna „Zabijanie na śniadanie” 1997, komedia romantyczna „Igraszki losu” 2001, thriller „Ława przysięgłych” 2003).

Mimo dość obszernej filmografii, w której nie brak pierwszoplanowych, gwiazdorskich występów (komedie: „Patrz, czuwaj, ucz się” 1994 i „Do rany przyłóż” 1997), jak również mniejszych ról w głośnych, wielkobudżetowych, gwiazdorsko obsadzonych produkcjach („Gorączka” Michaela Manna 1995, „Gorzej być nie może” 1998, „Helikopter w ogniu” 2001, „Family Man” 2000, „Straszny film 3” 2003), Jeremy Piven jest przykładem aktora, który popularność zyskał przede wszystkim dzięki małemu ekranowi.

Pierwszą ważną, rozpoznawalną rolą telewizyjną Pivena była kreacja Jerry’ego Capena – neurotycznego twórcy komedii w głośnym sitcomie „The Larry Sanders Show”, z którym związany był luźno w latach 1992-98. W międzyczasie dał się również poznać amerykańskim telewidzom jako Spence Kovak, kuzyn głównej bohaterki sitcomu „Ellen” (1995-98) oraz jako tytułowy „Cupid” w wyprodukowanym przez siebie serialu z gatunku komedii romantycznej (1998-99).

Qaqwqwrqw

* Absolutny przełom w karierze Pivena związany jest ze świetną, komediową rolą Ariego Golda w wyprodukowanym przez Marka Wahlberga serialu komediowym „Ekipa” (2004-2009). Serialowa kreacja została doceniona przez amerykańskich widzów i krytyków, którzy wyróżnili aktora w sumie aż trzema nagrodami Emmy (wręczanymi rokrocznie w latach 2006-2008) oraz sześcioma nominacjami do Złotego Globu (w latach 2005-2010), z których jedna zwieńczona została statuetką (w 2008 roku). Gwiazdorski udział w „Ekipie” przyniósł mu również szereg dalszych nominacji do takich nagród, jak Satellite Award, Screen Actors Guild Award, czy Teen Choice Award.*

W międzyczasie pojawił się na planie kilku dość znanych, gwiazdorsko obsadzonych produkcji. Były to thrillery: „Podwójna gra” z Alem Pacino (2005), „Królestwo” z Jamie’em Foxxem (2007) i „As w rękawie” z Benem Affleckiem (2006) oraz film Guya Ritchiego, zatytułowany „Rock’N’Rolla” (2008). Ostatnio dał pierwszoplanowy, gwiazdorski występ w komedii „The Goods: Live Hard, Sell Hard” (2009).

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

26.07.1965

Miejsce urodzenia

Nowy Jork, USA

Filmografia

Family Man, The (2000) (Arnie)

Godziny szczytu 2 (2001) (Sprzedawca ze sklepu Versace)

Igraszki losu (2001) (Dean Kansky)

Old School: Niezaliczona (2003) (Dziekan Gordon Pritchard)

Córka prezydenta (2004) (Alan Weiss)

Lucas (1986) (Spike)

Gorączka / Heat (1995) (1995) (Dr Bob)

Pięć ton i on (1996) (Walter)

Ferajna (2000) (Detektyw Steve Menteer)

Mali agenci 4D: Wyścig z czasem (2011) (Danger D'Amo / Tick Tock / Time Keeper)

Helikopter w ogniu (2001) (Cliff Wolcott)

Straszny film 3 (2003) (Ross Giggins)

Naciagacze (1990) (Marynarz - nowicjusz)

Melodie miłości (1998) (Billy Swan)

Ekipa (2015) (Ari Gold)

Pełzaki () (różne głosy)

Na skraju jutra (2014) (Pułkownik Walter Marx)

Tajna agentka (2012) (Armon)

Z wielką mocą: Historia Stana Lee (2010) ((on sam))

Piraci! (2012) (Black Bellamy)

Jak by to sprzedać (2009) (Don Ready)

Królestwo (2007) (Damon Schmidt)

As w rękawie (2007) (Buddy Aces Israel)

Auta (2006) (Harv)

Elvis Stories (1989) (Lenny)

Ekipa () (Ari Gold)

Podwójna gra (2005) (Jerry)

Do rany przyłóż (1997) (Harold McMurphy)

Sądna noc (1993) (Ray Cochran)

Gorzej być nie może (1998) (Michael Berkow)

Samotnicy (1992) (Doug Hughley)

One Crazy Summer (1986) (Ty)

Ława przysięgłych (2003) (Lawrence Green)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw