ycipk-4f1n4e
ycipk-4f1n4e

Jerzy Bończak - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Bieżuń ( woj. płockie)

Filmografia:

Ogniem i mieczem (1999) (Czapliński)

Mulan (1998) (Yao)

Amok (1998) (1998) (właściciel strychu)

Rozmowy kontrolowane (1991) (Morwa)

Tryumf Pana Kleksa (2000) (dozorca Weronik)

Kameleon (2001) (Dyrektor Gabriel 'Gary' Saks)

Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć (2012) (Koch)

Niech żyje miłość (1991) (Pianista Kuba)

Olimpiada 40 (1980) (Jacques)

Podróże Pana Kleksa (1985) (Bonifacy)

Nic śmiesznego (1995)

Kameleon (serial) () (Dyrektor Gabriel Gary Saks)

Fachowiec (1987) (Borwicz)

Mulan 2 (2004) (Yao)

Hrabia Kaczula () (Doktor von Goosewing)

Ogniem i mieczem (serial) () (Czapliński)

Zostać miss 2 () (Tadeusz Nowicki)

Od pełni do pełni (2012) (wujek Filip)

Wśród nocnej ciszy (1978) (Julisz Stopek)

Tylko miłość () (Zdzisław Bogusz)

Dylematu 5 () (Marek Manc)

Szatan z 7 klasy (2006) (adwokat)

Tajemnica kwiatu paproci (2004) (Śmigły)

Trzy dni bez wyroku (1991) (Jóźwa Jóźwiak)

Władca Księgi (1994)

1920 Bitwa Warszawska (2011)

Rewers (2009) (dostojnik Zygmunt)

Izolator (2008) (Lewy)

Zapis zbrodni (1974) (Zenek)

Akwarele (1978) (Damian Kurtycz, kolega Marka)

Taxi A (2007) (Aleksander)

Tajemnica twierdzy szyfrów () (generał Joseph Kroll)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (bezdomny)

Konsul (1989) (taksówkarz Zdzisław Mitura)

Fucha (1983) (Dudek)

Wyrok śmierci (1980) (1980) (Nurek)

Wielki wóz (1987) (Oficer)

Dublerzy (2006) (naczelnik więzienia)

Psy (1992) (Roman Chemik Bluszcz)

Zdjęcie
Podziel się

Jeden z najbardziej charakterystycznych aktorów polskiego kina. Z powodzeniem występuje w teatrze, telewizji i na dużym ekranie. Mistrz drugiego planu.

Urodził się 29 lipca 1949 roku w miejscowości Bieżuń.

W 1971 roku ukończył PWST w Warszawie i z miejsca otrzymał angaż w Teatrze im. Stefana Jaracza w Olsztynie (1971–1972), który wkrótce zmienił na stołeczny Teatr Rozmaitości (1972–1982). Następnie grał w Teatrze Nowym (1982–1990), zaś od 1997 roku jest stałym aktorem Teatru Kwadrat w Warszawie.

W filmie występuje od 1974 roku, kiedy to zadebiutował w kryminalnym filmie Andrzeja Trzosa-Rastawieckiego „Zapis zbrodni” oraz w filmie dla młodzieży „Koniec wakacji” Stanisława Jędryki.

ycipk-4f1n4e

Później niejednokrotnie grywał będzie w produkcjach przeznaczonych właśnie dla młodych widzów (m.in. rola agenta Bonifacego w „Podróżach Pana Kleksa” 1985, dozorcy w „Trumfie Pana Kleksa” 2001, czy prywatnego detektywa w „Goodbye Rockefeller” 1993).

Zasłynął jako odtwórca roli sekretarza Dyzmy w popularnym serialu Jana Rybkowskiego i Marka Nowickiego „Kariera Nikodema Dyzmy” z Romanem Wilhelmim (1980), a następnie – charakterystycznych ról w filmach Stanisława Barei („Miś” 1980, „Alternatywy 4” 1983).

W 1982 wystąpił w jednym z największych kinowych przebojów polskich tamtych lat – w „Wielkim Szu” Sylwestra Chęcińskiego. Z reżyserem spotkał się ponownie w 1991 roku, tworząc kreację w „Rozmowach kontrolowanych” - komedii, będącej swoistą kontynuacją Barejowskiego „Misia”.

Bończak wziął udział w jednej z najbardziej znanych polskich filmów akcji – „Psy” (1992) Władysława Pasikowskiego. Zagrał Czaplińskiego w produkcji „Ogniem i mieczem” Jerzego Hoffmana (1999), dwukrotnie pojawił się też w filmach Marka Koterskiego („Nic śmiesznego” 1995, „Wszyscy jesteśmy Chrystusami” 2006).

Ostatnio występuje głównie w produkcjach telewizyjnych: „Klan” (1997), „Dom” (1996, 1997, 2000), „Zostać Miss” (2001, 2003), „Magda M.” (2005), „Pensjonat pod Różą” (2005), „Dylematu 5” (2006). Jest jedną z gwiazd najnowszych seriali TV: „Tajemnica twierdzy szyfrów” i „Tylko miłość” (oba w 2007).

ycipk-4f1n4e

Poza regularnymi występami w telewizji, teatrze i – nieco rzadziej – na dużym ekranie, aktor często bywa zatrudniany przy dubbingu (m.in. „Mulan” 1998, „Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem” 2000, „Szeregowiec Dolot” 2005).

W 1986 roku otrzymał państwowe odznaczenie - Srebrny Krzyż Zasługi, za swoje dokonania filmowe i teatralne. Czasami zajmuje się reżyserią teatralną (m.in. „Palec Boży” Michaela Hellingera, komedia „Miłość i polityka” 2007 Pierre'a Sauville'a). W 2009 roku zagrał w czarnej komedii pt. "Rewers". Rok 2011 to rola kapitana Kostrzewa w filmie historycznym pt. "1920 Bitwa Warszawska".

ycipk-4f1n4e
ycipk-4f1n4e
ycipk-4f1n4e