ycipk-195fzy
ycipk-195fzy

Jet Li - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-195fzy

Chiński aktor, mistrz i trener bushu, określany często mianem następcy Bruce'a Lee. Zagrał w wielu znanych amerykańskich filmach, m.in. w "Klasztorze Szaolin" czy też ostatnio w trzeciej części „Mumii”.

Jet Li (właściwie Li Lianie) urodził się 26 kwietnia 1963 roku w Pekinie, w stolicy Chin. W wieku 2 lat stracił ojca i wychowywany był tylko przez matkę. Studiował w Changqiao Primary School w Pekinie. Zaczął ćwiczyć chińską sztukę walki wushu w wieku ośmiu lat. Mentor i trener Wu Bin, przygotowywał dodatkowe zestawy ćwiczeń dla Li, który w bardzo młodym wieku odznaczał się dużymi uzdolnieniami i wytrzymałością wymaganą dla tego treningu.

Po trzech latach intensywnych ćwiczeń , Li zdobył pierwsze krajowe mistrzostwo dla Beijing Wushu Team. Jako jeden z uczestników światowego tournee w 1974, miał okazję występować w duetach pokazowych przed prezydentem Nixonem na trawniku Białego Domu. Był posiadaczem tytuł mistrza Chin w latach 1974-1979. Reprezentował Chiny w pokazach sztuk walki w ponad 45 krajach.

Przez cztery następne lata Li panował niepokonanie jako All-Around National Wushu Champion. W wieku 17 lat rozpoczął karierę aktorską. Na potrzeby kina Jet Li został "odkryty" przez reżysera Hsina Yena, który zaoferował mu główną rolę w historycznym obrazie epickim "Klasztor Szaolin", opowiadającym o losach młodego mnicha, którego ojciec został zamordowany przez bratanka Cesarza. Film odniósł ogromny sukces, który zaowocował zrealizowaniem dwóch dalszych części oraz zapewnił Jetowi pozycję gwiazdy.

Li z powodzeniem rozpoczął karierę w Hong Kongu, gdzie wystąpił w hicie „Once Upon a Time in China” w reżyserii Tsui Harka, który podobał się zarówno krytykom jak i publiczności i uczynił z aktora gwiazdę pierwszej wielkości. Sukces okazał się tak duży, że Li wystąpił jeszcze w trzech z pięciu kontynuacji filmu, w tym w swoim ostatnim wyprodukowanym w Azji, „Once Upon a Time in China and America”.

ycipk-195fzy

Pod koniec lat 80. Li zdobył pozwolenie władz chińskich na dwuletni pobyt w Stanach Zjednoczonych. Doskonale znany na całym świecie mistrz wschodnich sztuk walk oraz pierwsza gwiazda kina w Azji, zadebiutował w kinie anglojęzycznym w 1998 roku w przeboju „Zabójcza broń 4”. Uznawany za narodowy skarb w rodzinnych Chinach, Li wcielił się w postać niebezpiecznego bossa azjatyckiego gangu, który staje oko w oko w Melem Gibsonem, Danny Gloverem, Rene Russo i Chrisem Rockiem w filmie Richarda Donnera. Rola stanowiła wyjątek dla Li, który we wszystkich wcześniejszych 25 filmach zawsze grał pozytywnych bohaterów.

* Zagrał także w takich filmach jak "Mumia: Grobowiec Cesarza Smoka", "Zakazane królestwo", "Zabójca", "Nieustraszony", "Bohater", "Władcy wojny"*(Nagroda Hong Kong Film Awards 2008, pierwsza w dziejach nagroda dla aktora specjalizującego się w sztukach walki).

Li mieszka aktualnie w Los Angeles, ma w planach dalszą współpracę z artystami i wytwórniami z USA. W porozumieniu z TBS Superstation, Alliance Atlantis Communications oraz Icon Productions Mela Gibsona, zagrał w filmie „Niezniszczalni” (2010).

We wrześniu 1999 roku ożenił się z Niną Li Chi. Para ma dwie córki – Jane i Jadę. Ze swojego pierwszego małżeństwa z aktorką Qiuyan Huang Jet ma także dwie córki.

Data urodzenia

26.04.1963

Miejsce urodzenia

Beijng, China

Reżyser
Filmografia

Niezniszczalni 2 (2012) (Yin Yang)

Pocałunek smoka (2001) (Liu Jian)

Od kołyski aż po grób (2003) (Su Duncan)

Zabójcza broń 4 (1998) (Wah Sing Ku)

Romeo musi umrzeć (2000) (Han Sing)

Tylko Jeden (2001) (Gabriel/Yulaw)

Hero (2002) (Bezimienny)

Top Fighter (2000)

Niezniszczalni 3 (2014) (Yin Yang)

Zakazane królestwo (2008) (The Monkey King / The Silent Monk)

Zabójca (2007) (Rogue)

Władcy wojny (2007) (General Ma Xinyi)

Nieustraszony (2006) (Huo Yuanjia)

Człowiek pies (2005) (Danny)

Krwawy ring (1986) (Jet)

Nan bei Shao Lin (1986) (Zhi Ming)

Long xing tian xia (1989) (Jet)

Wong Fei-hung (1991) (Wong Fei-hung)

Yi tian tu long ji zhi mo jiao jiao zhu (1993) (Chang Mo Kei)

Tai ji Zhang San Feng (1993) (Junbao)

Fong Shi Yu II: Wan fu mo di (1993) (Fong Sai Yuk)

Fong Shi Yu (1993) (Fong Sai-Yuk)

Shao Lin zhen gong fu (1994)

Hong xiguan (1994) (Hung Hei-Kwun)

Mo him wong (1996) (Chow Si-Kit)

Wong Fei-hung chi saiwik hung si (1997) (Wong Fei-Hong)

Niezniszczalni (2010) (Yin Yang)

Mumia: Grobowiec cesarza smoka (2008) (Emperor Han)

Klasztor Shaolin (1979) (Chieh Yuan)

Shao Lin xiao zi (1983) (San Lung)

Long zai tian ya (1988) (Jimmy Lee)

Dong fang ju long (1988)

Xiao ao jiang hu zhi dong fang bu bai (1991) (Ling Wu Chung)

Wong Fei-hung ji yi: Naam yi dong ji keung (1992) (Wong Fei-Hung)

Wong Fei-hung tsi titgai dau nggung (1993) (Wong Fei-hung)

Wong Fei-hung tsi sam: Siwong tsangba (1993) (Wong Fei-hung)

Zhong Nan Hai bao biao (1994) (Hui Ching-yeung)

Jing wu ying xiong (1994) (Chen Zhen)

Cena ryzyka (1995) (Kit Li)

Gei ba ba de xin (1995) (Kung Wei)

Hak hap (1996) (Tsui Chik)

Sat sau ji wong (1998) (Fu)

ycipk-195fzy
ycipk-195fzy
ycipk-195fzy