ycipk-2pbais
ycipk-2pbais

Kazimierz Mazur - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2pbais

Jedna z gwiazd telenoweli „Na Wspólnej” i odtwórca debiutanckiej roli Karola w słynnej ekranizacji „Pornografii” Witolda Gombrowicza, w reżyserii Jana Jakuba Kolskiego.

Urodził się 4 marca 1984 roku w Warszawie w rodzinie o aktorskiej tradycji – zawód ten uprawia bowiem jego ojciec. Jest jedynakiem.

Mimo, że, jak twierdzi „od zawsze chciał być aktorem”, nie kształci się w tym kierunku - studiuje politologię na UW (od 2003 roku) oraz sztukę operatorską i organizację produkcji na Akademii Filmu i Telewizji w Warszawie.

Częsty udział w castingach zaowocował w końcu dość spektakularnym debiutem w filmie „Pornografia” Jana Jakuba Kolskiego, na podstawie powieści Witolda Gombrowicza (2003). Film odniósł spory sukces, miał nawet swój pokaz w głównej selekcji festiwalu w Wenecji, będąc nominowanym do Złotego Lwa.

* W tym samym roku wziął udział w castingu do serialu „Na Wspólnej”, szczęśliwie przechodząc kolejne etapy i otrzymując rolę Kamila Hoffera, syna Romana (Waldemar Obłoza) i brata Marty (Joanna Jabłczyńska). Występy w tej popularnej telenoweli przyniosły mu ogromną popularność i rozpoznawalność.*

ycipk-2pbais

W 2006 roku wziął udział w spektaklu Teatru TV „Inka 1946” w reżyserii Natalii Korynckiej-Gruz, a w 2008 roku dołączył do obsady serialu „Brzydula”, gdzie wcielił się w postać ratownika medycznego. Pojawił się też gościnnie na planie „Niani” i „Na dobre i na złe”.

Jest osobą dowcipną, zdystansowaną do siebie i swojej kariery, co łatwo wywnioskować chociażby na podstawie zapisu czatów z aktorem.

Jego autorytetami pod względem kunsztu aktorskiego są Tadeusz Łomnicki, Anthony Hopkins, Johnny Depp i Russel Crowe.

Jak sam przyznał – wyzwaniem byłaby dla niego możliwość zmierzenia się z rolą psychopaty.

Ma identyczne imię i nazwisko, jak inny polski aktor, znany z wielu charakterystycznych epizodów w filmach i serialach (m.in. w „Plebanii”, „Klanie”, „PitBullu”, również „Na Wspólnej”).

ycipk-2pbais
Data urodzenia

04.03.1984

Miejsce urodzenia

Warszawa

Filmografia

Yuma (2012) (Rysio)

Panna z mokrą głową (1994) (Stajenny w majątku Borowskich)

Konfident (2011)

Zemsta (2002) (2002) (Serwacy, służący Cześnika)

Na plebanii w Wyszkowie 1920 (1999) (Żołnierz Armii Czerwonej)

Fundacja Kultura (2009) (Bębenek)

Panna z mokrą głową (serial) () (Stajenny w majątku Borowskich)

Ojciec Mateusz () (Nogaj)

Pitbull (serial) ()

Na Wspólnej () (Kamil Hoffer)

Goofy na wakacjach (1995) (Chad)

Wakacje (1977)

Nocna zmiana (2008) (2008)

Tajemnica Westerplatte (2009) (Edmund Szamlewski)

Odwróceni () (Strażnik)

Wiedźmin (serial) () (Oberżysta)

Noce i dnie (1975) (Tomasz Niechcic)

Pornografia (2003) (Karol)

ycipk-2pbais
ycipk-2pbais