ycipk-1me3an
ycipk-1me3an

Krzysztof Stelmaszyk - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa

Filmografia:

Fuks (1999) (dyrektor Kobuz)

Żuraw i czapla (1985) (nauczyciel w liceum Marcina)

Pół serio (2000) (producent Jan)

Potwory i spółka (2001) (Yeti)

Kronika wypadków miłosnych (1985) (Adam, mąż Anny)

Krótki film o zabijaniu (1987)

Pokaż kotku, co masz w środku (2011) (Zygmunt)

Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001) (Firenzo)

Jeździec znikąd / The Lone Ranger (2013) (2013) (Butch Cavendish)

Ciało (2003) (senator)

Uniwersytet potworny (2013) (Yeti)

Rybki z ferajny (2004) (Don Lino)

Sługi boże (2016)

Wielka szóstka (2014) (Robert Callaghan)

Wkręceni (2014) (Prezydent Mikulski)

Chip i Dale Brygada RR () (Aldrin Klordane / Lekarz, badający Bzyczka)

Scooby-Doo () (Pan Collins)

Na plebanii w Wyszkowie 1920 (1999) (Dziennikarz)

Trzy kroki od miłości (1987) (Młody lekarz)

Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz (2014) (Nick Fury)

Klinika samotnych serc () (Andrzej Suski)

Sama słodycz () (Benedykt Tajfun, dziadek Marianny)

Unia serc ()

Hrabia Kaczula () (Kapitan / Król Neptun)

Mała wielka miłość () (Dyrektor szkoły językowej)

Och, Karol 2 (2010) (Pan Zdzisław)

Avengers 3D (2012) (Nick Fury)

Hop (2011) (Pan Hoff)

Ojciec Mateusz () (Witold Lachman)

Lissi na lodzie (2007) (Bussi)

Droga do raju (2008) (ojciec Mirka)

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian (2008) (Król Miraz)

Testosteron (2006) (Stavros, ojciec pana młodego)

Statyści (2005) (Ochman)

Kołysanka (2010) (Komendant)

Synowie () (Bukat)

Czas honoru () (Gerd Keller)

39 i pół () (Tomasz Ostoja)

Mała Wielka Miłość (2007) (dyrektor szkoły)

Jutro idziemy do kina (2007) (starosta, ojciec Ani)

Mamuśki () (Tadeusz Sroka)

Tango z aniołem () (Krzysztof Traczyński, mąż Julii)

Wpuszczony w kanał (2006) (Deja Ba)

Skok przez płot (2006) (Dwayne)

Magda M. () (Wiktor Waligóra, właściciel kancelarii)

Z pianką czy bez (1997) (Robert Roliński)

Mistrz i Małgorzata (1988) (2 role: baron Meigel, urzędnik Komisji ds. Współpracy Kulturalnej z Zagranicą (odcinki 2-3); Juda z Kiriatu (odcinek 4))

Maskarada (1986) (Marek, młody aktor)

Miłość z listy przebojów (1984) (spadochroniarz Robert)

Oczy niebieskie (1994) (właściwiel jeepa; we śnie adorator Ani)

Narzeczony na niby (2018) (Dziadek Franek)

Plan B (2018) ( Profesor Andrzej Wojtowicz )

Serce nie sługa (2018)

Zdjęcie
Podziel się

Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, szerokiej publiczności znany głównie z ról w serialach. Urodził się 2 marca 1959 roku w Warszawie.

Ukończył studia na Wydziale Aktorskim warszawskiej PWST w 1984 roku. W tym samym roku otrzymał nagrodę na Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi za role w przedstawieniu „Kariera Alfa Omegi”, jak również zadebiutował w epizodycznej roli w filmie „Miłość z list przebojów”, do którego wykonał też piosenkę „Krzyk”.

Do 1989 roku występował na scenie teatrów warszawskich: Współczesnego (1984-87) i Dramatycznego (1987-89). Zagrał w „Spowiedzi dziecięcia wieku” Marka Nowickiego (1985), u Magdaleny Łazarkiewicz w filmie „Przez dotyk”, epizod u Krzysztofa Kieślowskiego w „Krótkim filmie o zabijaniu” (1987) oraz w telewizyjnej inscenizacji „Mistrza i Małgorzaty” (1988) Macieja Wojtyszki.

W latach 1989-93 przebywał w Kanadzie. Po pięcioletniej przerwie w zawodzie powrócił na ekrany (głównie telewizyjne) dzięki epizodom w takich serialach, jak „Kuchnia polska” i „Czterdziestolatek 20 lat później” (1993) oraz dzięki jednej z głównych ról w popularnym, swego czasu serialu „Radio Romans” (1994-95). Powrócił też do teatru (od 1993 roku angaż w Teatrze Współczesnym).

ycipk-1me3an

Chociaż grywał także w filmach kinowych („Fuks” 1999, „Pół serio” 2000, „Ciało” 2003, niezależna produkcja „City” 2004), to jednak kojarzony jest głównie z ról w popularnych serialach. Po roli właściciela stacji radiowej, grał kapitana Jerzego Wonsa w „Złotopolskich” Radosława Piwowarskiego (1997-2003), Roberta Rolińskiego w komediowym „Z pianką czy bez” (1997-98), Pawła Dunina w serialu „Samo życie” (od 2002 roku), Krzysztofa Traczyńskiego w „Tangu z aniołem” (2005 – 2006), czy wreszcie mecenasa Waligórę w „Magdzie M.” (od 2005 roku).

Gościnnie wystąpił w „Na dobre i na złe”, „Rodzinie zstępczej”, „Psim sercu”, „Bulionerach”, „Miodowych latach”. Często użycza swojego głosu w polskich wersjach językowych filmów dla dzieci i młodzieży („Potwory i spółka”, „Rybki z ferajny”, „Wpuszczony w kanał”, „Skok przez płot”).

Od 2003 roku Stelmaszyk występuje w Teatrze Narodowym. Wśród spektakli, w których wystąpił przez lata kariery znajdują się m.in. „Niebezpieczne związki" Zbigniewa Zapasiewicza, „Mistrz i Małgorzata" i „Wniebowstąpienie" w reżyserii Macieja Englerta, „Testosteron" Agnieszki Glińskiej, czy „Narty Ojca Świętego" Piotra Cieplaka.

Ostatnimi pozaserialowymi i pozateatralnymi występami aktora były role: Ochmana w polsko-chińskiej produkcji „Statyści” (2006) oraz Stavrosa w „polskiej komedii hormonalnej” „Testosteron” (2007). W 2010 roku zagrał w filmie "Kołysanka", a rok później w "Pokaż kotku, co masz w środku", "Wojna żeńsko-męska" i "Och, Karol 2". W 2008 roku zagrał Tomasza w serialu komediowym "39 i pół". W 2010 otrzymał także role w serialach "Apetyt na życie" i "Prosto w serce".

Krzysztof Stelmaszyk ma troje dzieci. Dwóch synów z pierwszego małżeństwa – Jonasza i Janka oraz córkę Janinę z Agnieszka Glińską.

ycipk-1me3an
ycipk-1me3an
ycipk-1me3an