ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm

Lucy Liu - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-z3u2cm

Najbardziej znana na świecie amerykańska aktorka pochodzenia chińskiego. Jeden z „Aniołków Charliego”, pamiętna przywódczyni yakuzy w „Kill Billu”, prawniczka Ling Woo w popularnym serialu „Ally McBeal”. Dzięki swojej orientalnej urodzie uważana jest za jedną z najpiękniejszych i najseksowniejszych kobiet świata.

Urodziła się 2 grudnia 1968 roku jako córka chińskich imigrantów, w Queens w stanie Nowy Jork.

W jej domu zawsze mówiło się po mandaryńsku i dbano o kultywowanie ojczystych tradycji, nic więc dziwnego, że wybór studiów przyszłej gwiazdy padł właśnie na sinologię.

Studiując ten kierunek najpierw na uniwersytecie w Nowym Jorku, później – w Michigan, dodatkowo uczęszczała również na kursy tańca, śpiewu, gry aktorskiej oraz rysunku.

Kiedy pod koniec studiów postanowiła wziąć udział w przesłuchaniu do inscenizacji „Alicji w krainie czarów” i, licząc na niewielką rólkę, otrzymała angaż do głównej roli Alicji, postanowiła na poważnie spróbować swoich sił w zawodzie aktorskim, obierając kierunek: Los Angeles.

ycipk-z3u2cm

* Zadebiutowała niewielkim, gościnnym epizodem w „Beverly Hills 90210” (1991), później pojawiając się w nieco większych, ale wciąż gościnnych występach na planie takich produkcji TV, jak „Prawnicy z miasta aniołów” (1993), „Hotel Malibu” (1994), „Ostry dyżur” (1994), czy „Z archiwum X” (1996).*

Jej debiutem kinowym była rola w hongkońskiej produkcji „Rytm przeznaczenia” (1992), a pierwszym amerykańskim filmem nie telewizyjnym z jej udziałem – kryminał „Bang” (1995).

* W latach 1996-97 otrzymała stały angaż na planie sitcomu „Perła”, a w latach 1998-2002 związana była z bijącym rekordy popularności serialem „Ally McBeal”. Rola prawniczki Ling Woo przyniosła jej ogromną popularność i rozpoznawalność na całym świecie.*

W międzyczasie zagrała w kilku znanych produkcjach kinowych: sportowym filmie Camerona Crowe „Jerry Maguire” (1996) z Tomem Cruisem, kryminale „Przeklęte ulice” (1997) Johna Irvina z Harveyem Keitelem, przygodowym filmie akcji „Lep na muchy” (1997), komedii kryminalnej „Klincz” (1997) z Timem Rothem, thrillerem „Godzina zemsty” (1999) z Melem Gibsonem, komedii erotycznej „Życie seksualne Ziemian” (1999) z Carmen Electrą, komedii akcji „Kumpel do bicia” (1999) z Antonio Banderasem i Woodym Harrelsonem, czy w kryminale Clinta Eastwooda „Prawdziwa zbrodnia” (2000).

* W 2000 roku, już jako znana z „Ally McBeal” gwiazda, wystąpiła w głośnej komedii sensacyjnej „Aniołki Charliego” (Blockbuster Entertainment Award i MTV Movie Award dla Najlepszego Teamu), gdzie wcieliła się w jedną z trzech (obok Drew Barrymore i Cameron Diaz) seksownych pań detektyw. Do roli Alex powróciła trzy lata później w sequelu „Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość” (2003).*

ycipk-z3u2cm

W międzyczasie zagrała w komediach: „Kowboj z Szanghaju” (2001, Blockbuster Entertainment Award) z Jackie Chanem, „Hotel” (2001) Mike’a Figgisa z Johnem Malkovichem, w obsypanym nagrodami musicalu „Chicago”(2002) i w znanym filmie sensacyjnym „Ballistic” (2002) z Antonio Banderasem.

* W 2003 roku dała jeden z bardziej znanych występów w głośnym filmie Quentina Tarantino „Kill Bill vol.1” (MTV Movie Award dla Najlepszego Czarnego Charakteru), biorąc udział w pamiętnej scenie walki z Umą Thurman.*

Kolejne filmy z jej udziałem, to: biograficzny film sensacyjny „Domino” Tony’ego Scotta (2005) z Keirą Knightley i Mickeyem Rourke, kanadyjski dramat „3 Needles” (2005), komedia kryminalna „Zabójczy numer” (2006) z Brucem Willisem i Morganem Freemanem, serial TV Salmy Hayek „Brzydula Betty” (2006), komedia „Uwaga Violet” (2007), horror „Zemsta po śmierci” (2007) i komedia sensacyjna „Czyściciel” (2007).

Ostatnio gra jedną z głównych bohaterek serialu TV „Cashmere Mafia” (2008).

Jedną z artystycznych pasji Lucy jest fotografia. W 1993 roku miała własną wystawę zdjęć w Cast Iron Gallery w Nowym Jorku. Ma też na swoim koncie wystawy swoich kolaży i malarstwa. Umie grać na akordeonie oraz płynnie posługiwać się czterema językami. Jej drugie imię to Alexis.

Data urodzenia

02.12.1968

Miejsce urodzenia

Queens, Nowy Jork, USA

Filmografia

Jerry Maguire (1996) (jedna z byłych dziewczyn)

Kowboj z Szanghaju (2000) (księżniczka Pei Pei)

Aniołki Charliego (2000) (Alex Munday)

Kill Bill Vol. 2 (2004) (O-Ren Ishi)

Ballistic (2002) (Sever)

Aniołki Charliego: Zawrotna Szybkość (2003) (Alex Munday)

Cypher (2002) (Rita)

Godzina zemsty (1999) (Pearl)

Kumpel do bicia (1999) (Lia)

Dzwoneczek i sekret magicznych skrzydeł 3D (2012) (Silvermist)

Człowiek o żelaznych pięściach (2012) (Madame Blossom)

Z dystansu (2011) (Doris Parker)

Chicago (2002) (Kitty Baxter)

Kill Bill (2003) (O-Ren Ishi (Cottonmouth))

Dzwoneczek i bestia z Nibylandii (2014) (Silvermist)

Dzwoneczek i tajemnica piratów (2014) (Silvermist)

Rok, w którym się poznaliśmy (2008) (Anne)

Mulan 2 (2004) (Mei)

Święta, święta i Po (2010) (Viper)

Gliniarze z Southland () (Oficer Jessica Tang)

Dzwoneczek i zaginiony skarb (2009) (Srebrna mgła)

Kung Fu Panda (2008) (Żmija)

Klincz (1997) (Cee-Cee)

Guy (1997) (Woman at newsstand)

Hotel (2001) (2001) (Kawika)

Molly (1999) (Brenda)

Dzwoneczek i uczynne wróżki (2010) (Silvermist)

Kung Fu Panda 2 3D (2011) (Żmija)

Dzwoneczek (2008) (Silvermist)

Kaszmirowa mafia () (Mia)

Czyściciel (2007) (Gina)

Zemsta po śmierci (2006) (Sadie Blake)

Zabójczy numer (2006) (Lindsey)

Domino (2005) (Taryn Miles, psycholog FBI)

Mating Habits of the Earthbound Human, The (1999) (Lydia)

Love Kills (1998) (Kashi)

Riot (1997) (dziewczyna Boomera)

Bang (1995) (prostytutka)

Ban wo zong heng (1992) (Donna)

Flypaper (1997) (Dot)

City of Industry (1997) (Cathi Rose)

True Crime (1999) (1999) (dziewczyna ze sklepu z zabawkami)

Martwy świat (2018) ( The Queen )

ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm