Trwa ładowanie...
d2971tk
d2971tk

Maciej Tomaszewski

Najnowsze informacje
3.4
(72 głosy)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Szczecin, Polska

Filmografia:

Daas (2011) (Hendel)

Nie ma zmiłuj (2000) (Dokonujący naboru do Vin-Netu)

Dzień Świra (2002) (Lekarz przepisujący Adasiowi leki antydepresyjne)

Sala samobójców (2010) (Lewandowski)

Och, Karol (1985) (Nowy narzeczony Marii)

D.I.L. (2002) (Zdzichu)

Śliwowica (2013) (Marek Żukowski)

Gorący temat () (Roman Dereń)

Kreskostoria Polski () (Porumir)

Głęboka woda () (Dyrektor liceum)

Fala zbrodni () (Bojarski)

Pierwsza miłość () (Marek Żukowski)

Życie jak poker (1998) (Kevin)

Maciej Tomaszewski
Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa - Na tych samych warunkach CC BY-SA

Maciej Tomaszewski – biografia

Maciej Dariusz Tomaszewski urodził się w Szczecinie w 1961 roku. Ukończył wrocławski Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego. Na deskach Teatru Współczesnego im. Edmunda Wiercińskiego we Wrocławiu zadebiutował w 1985 roku. Natomiast na dużym ekranie zadebiutował w serialu „Alchemik” (1988) u boku Olgierda Łukaszewicza i Michała Bajora. Maciej Tomaszewski znany jest również z roli lekarza ginekologa, Marka Żukowskiego, w serialu Pierwsza miłość.

Maciej Tomaszewski - w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu:

1986 – Jasza Mazur w „Sztukmistrzu z Lublina” B. Singera;
1988 - Diakon w „Samobójcy” N. Erdmana;
1991 - Pijak/Dostojnik-Zdrajca/Zbir w „Ślubie” W. Gombrowicza;
1991 - Matyjas w „Operze za trzy grosze” B. Brechta;
1992 - Jerzy w „Wyspach Galapagos” H. Kajzara;
1994 - John Proctor w „Czarownicach z Salem” A. Millera;
1995 - Ruckly w „Locie nad kukułczym gniazdem” D. Wassermana;
1995 - Sasza w „Antygonie w Nowym Jorku” J. Głowackiego;
1996 - Dr Gotard w „Xsiędze bałwochwalczej” B. Schulza;
1996 - Jermołaj Łopachin w „Wiśniowym sadzie” A. Czechowa;
1998 - Szatan/Papież/Car w „Kordianie” J. Słowackiego;
1999 - Benia w „Zmierzchu” I. Babla;
1999 - Ojciec w „Kosmosie” W. Gombrowicza;
2000 - Przedsiębiorca pogrzebowy w „Pod drzwiami” W. Borcherta;
2001 - Anioł Czarny w „Historii Jakuba: według S. Wyspiańskiego;
2001 - Capuleti w „Romeo i Julii” W. Shakespeare'a;
2003 - Twardowski w „Królewnie Orlicy” T. Micińskiego;
2003 - Karol Stuart w „Zwycięstwie” H. Barkera;
2004 - Carlos współczesny w „Niskich Łąkach” P. Siemiona;
2005 - John w „Nie do pary” A. Bovella;
2006 - Wodny w „Uciekającym samolocie” D. Karmen;
2007 - Harry w „Orkiestrze TITANIC” Ch. Bojczewa;
2008 - Teddy, w "Powrocie do domu", H.Pintera;
2008 - Dawid, w "Bat Yam" T.Ronen. A. Epstein.

Maciej Tomaszewski - w Centrum Sztuki – Teatrze Dramatycznym w Legnicy:

1994 - Dr Grun w „Wariacie i zakonnicy” Witkacego.

Maciej Tomaszewski - w Teatrze Polskim w Szczecinie:

2003 - Hamlet w „Hamlecie” W. Shakespeare'a;
2003 - Faust w „Fauście” J. W.W. Goethego;
2004 - Oberon w „Śnie nocy letniej” W. Shakespeare'a;

Maciej Tomaszewski - w Teatrze Rozmaitości w Warszawie:

  • 2003 - Reb Mendel w „Dybuku” Sz. Anskiego.

Maciej Tomaszewski – w Teatrze telewizji:

  • 1995 – Erazm w „Aktorze” C. K. Norwida;
  • 1997 – Pisarz w „Śledztwie” S. Lema;
  • 2000 – Szef Konsorcjum w „Miłości na Madagaskarze” P. Turriniego;
  • 2000 – Adam w „Nas troje” M. Koterskiego;
  • 2002 – Mąż VII w „Wizycie starszej pani” F. Durrenmatta;
  • 2003 – Georg w „Przypadkach Klary” D. Loher;
  • 2005 – Max Mendelssohn we „Wschodach i zachodach miasta” R. Urbańskiego.

Tomasz Maciejewski – dubbing

Tomasz Maciejewski dubbingował różne postaci w filmach Bartka Kędzierskiego:

d2971tk
d2971tk
d2971tk
d2971tk