ycipk-twqtwb
ycipk-twqtwb

Małgorzata Kożuchowska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Wrocław

Filmografia:

Zróbmy sobie wnuka (2003) (Zośka)

Potwory i spółka (2001) (Celinka)

Old School: Niezaliczona (2003) (Heidi)

Kiler (1997) (Ewa Szańska, redaktorka tv)

Kiler-ów 2-óch (1999) (Ewa Szańska)

Wtorek (2001) (Małgosia, żona Mańka)

Kżyrzacy 2 (2002) (Danusia)

W 80 dni dookoła świata (2004) (2004) (Monique)

Kochaj (2016)

Mały książę (2015) (mama)

Music, War and Love (2016)

Zakochany kundel II: Przygody Chapsa (2001) (Lili)

Kumba (2013) (Mama W)

Molly () (Daniela)

Madagwiazdka (2009) (Gloria)

Prawo Agaty () (Maria Okońska)

Aparatka () (Sharon Spitz)

Gdzie jest gwiazdka? (2012) (Heksa)

rodzinka.pl () (Natalia Boska)

Madagaskar 3 (2012) (Gloria)

Alicja w Krainie Czarów (2010) (2010) (Biała Królowa)

Tylko miłość () (Maja Kryńska)

Dzisiaj jest piątek (2006) (Helena)

Tajemnica kwiatu paproci (2004) (Wiktoria)

Madagaskar (2005) (Gloria)

Biała i Strzała podbijają kosmos 3D (2010) (Biała)

Nowa () (inspektor Paulina Barska)

Siostry ()

Senność (2008) (Róża)

Madagaskar 2 (2008) (Gloria)

I Ty możesz zostać bohaterem (2006) (Mały)

Dlaczego nie! (2006) (Renata)

Komornik (2005) (Anna)

Przeprowadzki (2000) (Lilianna Hirsz)

Rodziców nie ma w domu (1998) (Kosa)

Zaklęta (1997) (Ola)

Sukces (1995) (1995) (dziewczyna bawiąca się z Kaweckim na przyjęciu u Morawskiego)

Ptaszka (1994) (Maria Kozak)

Lot 001 (1999) (Agata, recepcjonistka)

Pokój 107 (1997) (Ela)

Gry uliczne (1996) (sekretarka Bronia)

Młode wilki (1995) (Marzena, sekretarka Chmielewskiego)

Oczy niebieskie (1994) (harcerka)

Luis i Obcy (2018) (Pani Zgagarin (polski dubbing))

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najbardziej znanych polskich aktorek młodszego pokolenia, ostatnimi czasy kojarzona przede wszystkim z roli Hanki w telenoweli „M jak miłość”. Laureatka dwóch Telekamer dla Najlepszej Aktorki. Znana również jako modelka.

Urodziła się 27 kwietnia 1971 roku we Wrocławiu. Studiowała w warszawskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej, którą ukończyła w 1993 roku. Rok później zadebiutowała na scenie teatralnej oraz związała się na 11 lat ze stołecznym Teatrem Dramatycznym. W 2005 roku została aktorką Teatru Narodowego w Warszawie.

* Jej debiutem filmowym była niewielka rólka w filmie Waldemara Szarka „Oczy niebieskie” (1994).*

W tym samym roku związała się z serialem „Fitness Club” (1994-95), gdzie wcieliła się w postać Mariolki.

ycipk-twqtwb

Zagrała sekretarkę w kasowym filmie Jarosława Żamojdy „Młode wilki” (1995) oraz w „Grach ulicznych” Krzysztofa Krauze (1996), a w 1997 roku wystąpiła w przełomowej roli dziennikarki Ewy Szańskiej, przyszłej ukochanej głównego bohatera w głośnej komedii „Kiler” Juliusza Machulskiego.

Do roli powróciła w sequelu filmu „Kiler-ów 2-óch” (1999), w międzyczasie pojawiając się u Machulskiego w serialu „Matki, żony i kochanki” (1998), jako Kosa w „Rodziców nie ma w domu” (1998), Jagoda w telenoweli „Złotopolscy” (1998) oraz Betty w czeskim filmie „Pasaz” (1997).

Dzięki swoim dotychczasowym dokonaniom, w 1999 roku została uhonorowana nagrodą dla absolwentki Akademii Teatralnej w Warszawie, która w pięć lat po jej ukończeniu osiągnęła najlepsze wyniki w zawodzie. W 2000 roku rozpoczęła trwającą do dziś przygodę z telenowelą „M jak miłość”, w której wcieliła się w postać Hanki Mostowiak, żony Marka, zjednując sobie tym samym rzesze fanów i zyskując ogromną popularność i sympatię, czego wyrazem były dwie Telekamery – nagrody telewidzów dla Najpopularniejszej Aktorki, wręczone gwieździe kolejno w latach 2004 i 2005 oraz Złota Kaczka z 2004 roku.

W przerwie pomiędzy pracą na planie jednej z najbardziej popularnych polskich telenoweli ostatnich lat zagrała m.in. u boku Pawła Kukiza i Kingi Preis we „Wtorku” (2001) Witolda Adamka, ponownie spotkała się z Machulskim na planie „Superprodukcji” (2002), wystąpiła w słynnej komedii Piotra Wereśniaka „Zróbmy sobie wnuka” (2003) oraz w nagrodzonym Złotymi Lwami w Gdyni dramacie Feliksa Falka „Komornik” (2005) z Andrzejem Chyrą.

W 2006 roku zadebiutowała za oceanem w filmie „Living & Dying”, rok później wystąpiła w „Hani” (2007) Janusza Kamińskiego i w komedii romantycznej Ryszarda Zatorskiego „Dlaczego nie!” (2007), a później dołączyła do obsady serialu „Tylko miłość” (2007-2008).

ycipk-twqtwb

Ponadto pojawiła się w mniejszych lub większych, często gościnnych występach na planie takich seriali, jak „Hela w opałach” (2006), „Niania” (2007) i „Kryminalni” (2007-2008).

Ostatnio zagrała u boku Michała Żebrowskiego, Rafała Maćkowiaka i Bartosza Obuchowicza w „Senności” Magdaleny Piekorz (2008).

Jest osobą, która lubi aktywny wypoczynek - uwielbia jeździć konno, pływać i grać w tenisa, ale też próbować bardziej ekstremalnych sportów. Zaliczyła już m.in. carving na lodowcu w austriackich Alpach, rejs katamaranem na Kubę oraz skok ze spadochronem z wysokości 3 tys. metrów. Zna biegle dwa języki obce: rosyjski i angielski.

Jako modelka reklamowała m.in. miesięcznik „Twój Styl”, kosmetyki Soraya, kawę Jacobs 3w1, samochody Volvo oraz kolekcję ubrań Galerii Centrum.

Ma na swoim koncie liczne kreacje teatralne i współpracę z takimi reżyserami, jak Grzegorz Jarzyna, Krzysztof Warlikowski, Krystian Lupa, Krzysztof Zaleski i Jerzy Jarocki.

ycipk-twqtwb
ycipk-twqtwb