ycipk-2dacar
ycipk-2dacar

Małgorzata Pieczyńska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2dacar

Polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. Znana z występu w takich serialach jak „Chichot losu”, „Hotel 52”, „Na Wspólnej”.

Małgorzata Pieczyńska urodziła się 4 maja 1960 roku w Warszawie.Już w pierwszej klasie szkoły podstawowej założyła teatr klasowy, pisała scenariusze, obsadzała siebie w rolach głównych i reżyserowała spektakle. Po raz pierwszy stanęła przed kamerą w roli Cyganki w dramacie „Nadzór” (1983). W 1984 roku uzyskała dyplom Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej. W wieku 27 lat zagrała główną rolę w ekranizacji powieści Stefana Żeromskiego, "Wierna rzeka". Wcieliła się w rolę żarliwie opiekującej się rannym powstańcem Salomei Brynickiej.

* W 1986 została nagrodzona przez Tygodnik "Ekran" Nagrodą im. Zbyszka Cybulskiego*, przyznawaną młodym, szczególnie uzdolnionym aktorom. Swoją działalność zawodową zaczęła w Teatrze Powszechnym w Warszawie. popularność zdobyła dzięki roli w filmie "Komediantka".

W 1995 roku wystąpiła w serialu "Ekstradycja", gdzie wcieliła się w rolę Sabiny, siostry Olgierda Halskiego. Rok później zagrała w "Pannie Nikt" Andrzeja Wajdy.W "Quo Vadis" w reżyserii Jerzego Kawalerowicza zagrała Akte. Widzieliśmy ją także w operze mydlanej „ Pensjonat pod Różą” (2004), operze mydlanej TVP 2 „Na dobre i na złe” (2005, 2006) jako profesor Anna Sulak-Hartmann, w serialu TVP 2 „Kopciuszek” (2006-2007), serialu TVN „Kryminalni” (2007) i operze mydlanej TVN „Na Wspólnej” (2007-2008).

W 2008 roku brała udział w drugiej edycji programu „Gwiazdy tańczą na lodzie”, gdzie w parze z Radkiem Dostálem zajęła ósme miejsce. W 2010 roku dołączyła do obsady serialu „Hotel 52”, a rok później do serialu „Chichot losu”, gdzie gra babcię Krystynę.

ycipk-2dacar

Małgorzata Pieczyńska pod koniec lat 80-tych wyjechała do Szwecji, gdzie przebywa na stałe do chwili obecnej, mieszka w Sztokholmie.Jednak swoje życie zawodowe łączy ze stołecznymi teatrami. Jej pierwszym mężem był Andrzej Pieczyński, znany aktor. Para rozwiodła się. Drugim mężem jest Gabriel Wróblewski, z którym ma syna, Wiktora.

Data urodzenia

04.05.1960

Miejsce urodzenia

Warszawa, Polska

Filmografia

Doktor Semmelweis (1996) (Hrabina)

Wierna rzeka (1983) (Salomea Brynicka)

Ekstradycja 2 (1996) (Sabina Borkowska, siostra Halskiego)

Big Love (2012) (Mama Emilki)

Panna Nikt (1996) (1996) (matka Kasi)

Sprawa kobiet (1982) (Zgwałcona kwiaciarka)

Kopciuszek () (Elżbieta Kowalczyk, matka Blanki)

Quo vadis (serial) () (Akte)

Przedtem, potem (2012) (Matka)

Fachowiec (1987) (Helena Walicka)

Chichot losu () (Babcia Krystyna)

Szpilki na Giewoncie () (Aniela)

20 lat później (1993) (Ewa Hauser, matka Moniki i Wolfa)

Lawstorant (2004) (Joanna Burska)

Nadzór (1983) (Cyganka)

Ekstradycja () (Sabina Borkowska)

Ekstradycja 3 (1998) (Sabina Borkowska, siostra Halskiego)

Piłkarski poker (1988) (Irena, żona Laguny)

Baryton (1984) (Sophie)

ycipk-2dacar
ycipk-2dacar
ycipk-2dacar