ycipk-30dta0
ycipk-30dta0

Marek Frąckowiak - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Łódź

Filmografia:

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Óin)

Doktor Semmelweis (1996) (Wykładowca przeprowadzający autopsję)

Dotknięci (1988) (Dziekan Leon)

Przedwiośnie (2001) (Uczestnik zebrania komunistów)

Zabijcie czarną owcę (1971) (Tymon)

Moja wojna, moja miłość (1975) (Żołnierz maruder)

Ostrze na ostrze (1983) (Aleksander Dydyński)

Chip i Dale Brygada RR () (Robokot Tom, wynalazek pana Stanisławskiego / Lu, pająk z bandy Wini Fredy / Sklepikarz goniący Brygadę RR / Strażnik, który był świadkiem zniknięcia Nimnula / Pilot helikoptera, który gonił Bzyczka / Przestraszony mieszkaniec / Szczur Kapone / Detektyw)

Boża podszewka II ()

Rodzina Kanderów () (Frąckowiak Nauczyciel)

Scooby-Doo () (Jim Riwectts)

Rajdek - mała wyścigówka () (Pan Jarzynka)

W słońcu i w deszczu () (Franek, brat Bolka)

Fachowiec (1987) (Andrzej)

Maska (serial) () (Tato / Bob)

Timon i Pumba () (Banzai)

Hrabia Kaczula () (Niania)

Mrok () (Rożek)

Rycerze i rabusie () (Aleksander Dydyński)

Ogniem i mieczem (serial) () (Wachmistrz)

Asterix podbija Amerykę (1994)

U fryzjera () (Pan Henio)

Atlantyda: Powrót Milo (2003) (Chakashi (polski))

Szycie na gorąco () (Kazimierz Noblewski)

Noe: Wybrany przez Boga (2014) (Matuzalem)

Galeria () (Hubert)

Ojciec Mateusz () (Siwakowski)

Popiełuszko, Wolność jest w nas (2008) (Ksiądz Teofil Bogucki)

Pitbull (serial) ()

Skarga (1991) (SB-ek)

Urodziny Matyldy (1975) (Zenon Jarząbek)

Niespotykanie spokojny człowiek (1975) (Tadek)

Złota kaczka (1976) (Jan Boducha)

Głowy pełne gwiazd (1974) (żołnierz polski)

Klub szalonych dziewic ()

Pszczółka Maja () (strażnik Ula)

Hobbit: Niezwykła podróż (2012) (Óin)

Anatomia miłości (1972) (student Andrzej)

Mgła (1976) (1976) (Krasny)

Rajska jabłoń (1985) (Mężczyzna wynajmujący mieszkanie od Kwiryny)

Przyłbice i kaptury (1985) (Jaksa z Wolborza)

Wielki wóz (1987) (Oficer)

Blisko, coraz bliżej (1986) (powstaniec Guzdroń)

Psy (1992) (Kazek, oficer SB)

Pod wspólnym niebem ()

Marek Frąckowiak
Podziel się

Marek Frąckowiak - polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy.

Marek Frąckowiak urodził się w Łodzi. W rodzinnym mieście ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT. Przez całe życie związany z Teatrami warszawskimi. W latach 1974-1977 występował na deskach Teatru Nowego. Przez kolejne cztery lata należał do stołecznego Teatru Współczesnego. Od 1985 do 1987 był aktorem Teatru na Woli. Następnie związał się z Teatrem Rozmaitości, w którym występował do roku 1990. Trzy lata później udzielał się w Teatrze Adekwatnym. Od 1999 aż do momentu śmierci Marek Frąckowiak występował na deskach teatru Rampa.

Przed kamerami zadebiutował w roku 1972 w filmie Jerzego Passendorfera - "Zabijcie czarną owcę". Popularność przyniosły mu kreacje Heńka z serialu "Alternatywy 4", Kazka z głośnych "Psów" Władysława Pasikowskiego, Bernsteina z "C.K. Dezerterów" oraz oschłego Henryka Leszczyńskiego z serialu "Plebania". Łącznie na koncie Marka Frąckowiaka znajduje się kilkadziesiąt ról filmowych i serialowych. Wielokrotnie użyczał swojego głosu do produkcji dubbingowanych.

Założyciel i Prezes Fundacji Przyjaciół Sztuk Aurea Porta. Od 2013 roku zmagał się z nowotworem kręgosłupa. Zmarł 6 listopada 2017 roku. Pochowany na cmentarzu parafialnym w Podkowie Leśnej.

ycipk-30dta0
ycipk-30dta0