ycipk-3mgqq9
ycipk-3mgqq9

Mariusz Bonaszewski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Koszalin

Filmografia:

Daas (2011) (Henryk Klein)

Gnoje (1995) (Kostek)

Deszczowy żołnierz (1996) (Witold Fogel)

Święto zmarłych (2011)

Iron Man 3 (2013) (Tony Stark / Iron Man)

Światło odbite (1989) (Andrzej And)

Bodo ()

Mów mi Marianna (2015)

Pakt ()

Na plebanii w Wyszkowie 1920 (1999) (Feliks Dzierżynski)

Jack Strong (2014) (prokurator)

Zabić bobra (2012) (Oficer)

Metanoia (2005) (Jozue)

Historia Roja (2015) (kapitan Zbigniew Kulesza Młot)

Komisarz Alex () (Dr Krzysztof Fuks)

Jeziorak (2014) (Komendant Wolski)

Wszystko przed nami () (Olgierd Szawarski)

Wenecja (2010) (2010) (Roman, ojciec Marka)

Avengers 3D (2012) (Tony Stark/Iron Man)

Matka Teresa od Kotów (2009) (Hubert)

Ojciec Mateusz () (Paweł Styś)

Sabina (1998) (Rafał Borowski)

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian (2008) (Baron Sobiespian)

Glina () (Doktor Krzysztof Siennicki)

W imieniu diabła (2010) (Ojciec Franciszek)

Las (2009) (syn)

Klasa na obcasach () (Mikołaj Targosz)

Zaginiona () (Dyrektotr radia, Molski)

Jak narkotyk (1999) (Andrzej)

Śmierć dziecioroba (1990) (Ksiądz)

Maskarada (1986)

Ederly (2016)

Kurier (2019)

Avengers: Koniec gry (2019) (Tony Stark / Iron Man)

Zdjęcie
Podziel się

Polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny, dubbingowy i radiowy. Głownie kojarzony ze zjawiskowymi rolami w teatrze.

Mariusz Bonaszewski urodził się 26 sierpnia 1964 roku w Koszalinie. Ukończył warszawską PWST w roku 1988. Następnie występował w warszawskim Teatrze Dramatycznym i wrocławskim Teatrze Polskim. W Teatrze Dramatycznym zagrał wiele znaczących ról, m.in. Orestesa w "Ifigenii w Taurydzie"; (1989), Anioła w sztuce "Moskwa - Pietuszki" (1989), Łukę w "Na dnie" (1990), Młodzieńca i Męża w "Nie-Boskiej komedii" (1991), Jakuba w "Jak wam się podoba" (1996) czy Orestesa w "Elektrze" (1997). Jedną z najważniejszych ról okazał się Konstanty Trieplew w "Mewie" (1991) w reżyserii A. Domalika.

Z kolei w Teatrze Polskim we Wrocławiu Bonaszewski współpracował z wybitnym reżyserem Jerzym Jarockim. Ten obsadził aktora w roli Fryderyka Wettera w "Kasi z Helibronu" (1994) oraz w roli tytułowej w "Płatonowie" (1996). Później wcielił się także w role Superiusza i Internowanego w spektaklu "Historia PRL wg Mrożka" (1998).

Od 1997 roku Mariusz Bonaszewski jest aktorem Teatru Narodowego w Warszawie. Zagrał w nim m.in. Piotra Wysockiego w "Nocy listopadowej" (1997), Stefana Dedalusa w "Nowym Bloomsalem" (1999), Nosa w "Weselu" (2000), Leonarda w "Nie-Boskiej komedii" (2002).

ycipk-3mgqq9

Artysta wielokrotnie występował w Teatrze Telewizji. Wcielił się m.in. w tytułowego "Małego Księcia" (1994), Adriana w "Grze kłamstw" (1995), Koromysłowa w "Katarzynie" (1996), Myszkina w "Sonacie Petersburskiej" (1997), porucznika Gregory'ego w "Śledztwie" (1997), Jonasa w sztuce "Miłość to takie proste" (1999), Księdza Negri w "Beatyks Cenci" (2001), Axela Rexa w "Śmiechu w ciemności" (2003).

Bonaszewski należy do aktorów, którzy skupiają się bardziej na karierze teatralnej, dlatego ról filmowych artysta ma znacznie mniej w swoim dorobku. Na dużym ekranie zadebiutował w 1986 roku epizodyczną rolą w filmie Janusza Kijowskiego pt. „Maskarada”. Zagrał między innymi w filmach „Metanoia” (2005) Radosława Markiewicza, „Gnoje” (1995) Jerzego Zalewskiego, ”Zakład” (1990) Teresy Kotlarczyk, „Śmierć dziecioroba” (1990) Wojciecha Nowaka czy „Światło odbite” (1989) Andrzeja Tikowa. Ostatnio podziwialiśmy go w filmie „Las” (2009) w reżyserii Piotra Dumały oraz w „Wenecji” (2010).

Aktor co jakiś czas pojawia się gościnnie w serialach telewizyjnych. Zagrał Kazimierza Spychałę w "Sławie i chwale" (1997), polonistę Mikołaja Targosza w "Klasie na obcasach" (2000) M. Potockiej, rolę tytułową w serialu A. Trzosa-Rastawieckiego "Marszałek Piłsudski", profesora Jana Sarapatę w popularnym serialu "Na dobre i na złe" (2002-04), Molskiego, dyrektora radia, w "Zaginionej" i doktora Krzysztofa Siennickiego w "Glinie" (2004).

Aktor od lat związany jest z aktorką Dorotą Landowską, która jest jego drugą żoną. Para ma córkę Marię, urodzoną w 2002 roku.

ycipk-3mgqq9
ycipk-3mgqq9
ycipk-3mgqq9