ycipk-4hkvkz
ycipk-4hkvkz

Michael Douglas - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-4hkvkz

Amerykański aktor i producent, syn Kirka Douglasa, mąż Catherine Zety-Jones.

Urodził się 25 września 1944 roku w New Brunswick w stanie New Jersey w USA. Aktorstwa uczył się w Nowym Jorku oraz na Uniwersytecie w Santa Barbara. Choć ciążyło na nim piętno „syna znanego aktora”, dość szybko udało mu się zaistnieć w świecie filmowym.

Pierwszą ważną kreację stworzył w filmie „Cześć, bohaterze” (1969), za którą otrzymał nominację do Złotego Globu. W tym samym roku zadebiutował w TV w filmie „Eksperyment”.

Szczęśliwym wyborem okazało się przyjęcie roli w serialu kryminalnym „Ulice San Francisco” (1972-77), która przyniosła mu trzy nominacje do Emmy i jedną do Złotego Globu. Douglas sam wyreżyserował też kilka odcinków. Debiut producencki wypadł wyśmienicie, bowiem za wyreżyserowany przez Miloša Formana obraz „Lot nad kukułczym gniazdem” (1975), Douglas otrzymał Oscara jako producent Najlepszego Filmu.

W 1979 roku ponownie odniósł sukces jako producent filmu „Chiński syndrom”, gdzie również pojawił się w jednej z ról, obok Jane Fondy i Jacka Lemmona.

ycipk-4hkvkz

Na początku lat 80-tych przez trzy lata nie występował w filmach ze względu na poważny wypadek, jakiego doznał jeżdżąc na nartach.

W 1984 roku wyprodukował i wystąpił – obok Kathleen Turner i Danny’ego De Vito w filmie „Miłość, szmaragd i krokodyl”, który doczekał się też sequelu – „Klejnot Nilu” (1985).

W 1987 roku otrzymał Oscara i Złoty Glob za rolę bezwzględnego rekina giełdowego w „Wall Street” Olivera Stone’a. W tym samym roku wystąpił też obok Glenn Close w „Fatalnym zauroczeniu” Adriana Lyne’a (nominacja do BAFTA).

Właśnie koniec lat 80-tych i początek kolejnej dekady to najszczęśliwszy okres w karierze Douglasa. W 1989 roku zagrał – ponownie obok De Vito i Kathleen Turner w komedii „Wojna państwa Rose” (nominacja do Złotego Globu) oraz – ponownie u Olivera Stone’a w „Czarnym deszczu”. Rok później wyprodukował „Linię życia” (1990) Joela Schumachera.

W 1992 roku zagrał u boku Sharon Stone w jednym z najbardziej znanych thrillerów erotycznych w historii kina – „Nagim instynkcie” Paula Verhoevena.

ycipk-4hkvkz

W 1993 roku wystąpił u Schumachera w „Upadku”, a w 1994 – obok Demi Moore w kolejnym thrillerze erotycznym „W sieci”, gdzie jeszcze raz zagrał mężczyznę zdominowanego przez niebezpieczną kobietę.

Za rolę w „Amerykańskim prezydencie” otrzymał kolejną nominację do Złotego Globu (1995).

W 1997 roku wystąpił w głównej roli w thrillerze Davida Finchera „Gra” oraz wyprodukował dwa znane filmy: sensacyjny „Bez twarzy” oraz obraz „Zaklinacz deszczu” w reżyserii F. F. Coppoli. Rok 1998 przyniósł mu honorowego Césara, Nagrodę Specjalną na festiwalu w Karlovych Varach oraz krytykowaną rolę u boku Gwyneth Paltrow w „Morderstwie doskonałym”.

W 2000 roku pojawił się (wraz z żoną Catherine Zetą-Jones)w filmie Stevena Soderbergha „Traffic” oraz – jako pisarz i profesor - w „Cudownych chłopcach” (nominacja do Złotego Globu).

Rok później wyprodukował oraz zagrał w komedii „O czym marzą faceci”. Za gościnny występ w serialu „Will i Grace” nominowany był do nagrody Emmy (2002).

ycipk-4hkvkz

W 2003 roku pojawił się obok ojca, Kirka, matki Diany Douglas oraz syna z pierwszego związku, Camerona w filmie „Wszystko w rodzinie”. W 2004 roku otrzymał Nagrodę Cecile’a B. de Mille’a (Honorowy Złoty Glob). Ostatnio wyprodukował oraz pojawił się w filmie „Strażnik” (2006), obok Evy Longorii i Kiefera Sutherlanda. W 2009 roku zagrał w filmie "Człowiek sukcesu" oraz "Duchy moich byłych". Rok 2010 to rola w filmie "Wall Street: Pieniądz nie śpi".

Michael Douglas był żonaty z Diandrą M. Luker (od 20 marca 1977 do czerwca 2000), z którą ma syna Camerona Morrella (ur. 13 grudnia 1978). Od 1999 roku spotykał się z Catheriną Zeta-Jones (ur. 1969), którą poślubił w 2000 roku. Mają dwoje dzieci – syna Dylana Michaela (ur. 8 sierpnia 2000) i córkę Carys Zetę (ur. 22 sierpnia 2003).

Data urodzenia

25.09.1944

Miejsce urodzenia

New Brunswick, New Jersey, USA

Filmografia

Milos Forman: Co cię nie zabije (2009) (siebie)

Nagi instynkt (1992) (Detective Nick Curran)

Wall Street (1987) (Gordon Gekko)

Ponad wszelką wątpliwość (2009) (Mark Hunter)

O czym marzą faceci (2001) (Mr Burmeister)

Ścigana / Haywire (2011) (2011) (Coblenz)

It Runs in the Family (2003) (Alex Gromberg)

In Search of Peace (2000) (narrator)

Cudowni Chłopcy (2000) (Grady Tripp)

Wojna państwa Rose (1989) (Oliver Rose)

Gra / The Game (1997) (1997) (Nicholas Van Orton)

Traffic (2000) (Robert Wakefield)

Hail, Hero! (1969) (Carl Dixon)

Nikomu ani słowa (2001) (Dr. Nathan Conrad)

Shining Through (1992) (Ed Leland)

Fatalne zauroczenie (1987) (Dan Gallagher)

Teraz moja kolej (1980) (Ben Lewin)

Teściowie (2003) (Steve Tobias)

Duch i mrok (1996) (Charles Remington)

Miłość w Białym Domu (1995) (President Andrew Shepherd)

Chorus Line, A (1985) (Zach)

Czarny deszcz (1989) (Nick Conklin)

Reykjavik (2013) (Ronald Reagan)

And So It Goes (2014) (Oren Little)

Ant-Man (2015) (Hank Pym)

Last Vegas (2013) (Billy)

Wielki Liberace (2013) (Liberace)

Człowiek sukcesu (2009) (Ben)

Wall Street: Pieniądz nie śpi (2010) (Gordon Gekko)

Ulice San Francisco () (Steve Keller)

Duchy moich byłych (2009) (duch wujka Wayne'a)

Dinozaury żyją! (2007) (narrator)

Król Kalifornii (2007) (Charlie)

Ja, ty i On (2006) (Mr. Thompson)

Strażnik (2006) (Agent Pete Garrison)

Summertree (1971) (Jerry)

Running (1979) (Michael Andropolis)

Klejnot Nilu (1985) (Jack Colton)

Upadek (1993) (William Foster)

Morderstwo doskonałe (1998) (Steven Taylor)

Napoleon i Samantha (1972) (Danny)

Chiński syndrom (1979) (Richard Adams)

Miłość, szmaragd i krokodyl (1984) (Jack Colton)

Where`s Jack? (1969) (Constable)

Adam o szóstej rano (1970) (Adam Gaines)

When Michael Calls (1971) (Craig)

Trybunał (1983) (Steven Hardin)

Cannes... les 400 coups (1997) (Siebie)

W sieci (1994) (Tom Sanders)

Forever Hollywood (1999) (Siebie)

Coma (1978) (Doctor Mark Bellows)

Ant-man i Osa (2018) (Dr Hank Pym)

ycipk-4hkvkz
ycipk-4hkvkz