WP
WP

Penelope Cruz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Światowej sławy aktorka hiszpańska, jedna z ulubionych „kobiet” mistrza Almodóvara. Urodziła się 28 kwietnia 1974 roku w Madrycie.

Na ścieżki kariery aktorskiej wkroczyła poniekąd przez przypadek. Miała zostać zawodową tancerką, od dziecka przez 9 lat uczęszczała do Hiszpańskiego Konserwatorium Narodowego, gdzie uczyła się klasycznego baletu. Przełom nastąpił w momencie, gdy jako 15 - latka wygrała casting dający jej możliwość występu w kilku klipach muzycznych i telewizyjnych show.

Przygoda z telewizją szybko dała jej możliwość debiutu na dużym ekranie („Grecki labirynt” 1992). W tym samym roku miał miejsce również jej debiut angielskojęzyczny w serialu brytyjskim „Framed”. Cruz wzięła też udział w Oskarowym filmie „Belle epoque” (1992) w reżyserii Fernanda Trueby.

W 1997 roku aktorka po raz pierwszy wystąpiła u Pedra Almodóvara w filmie „Drżące ciało”. To właśnie współpraca z tym reżyserem była kluczem do międzynarodowej kariery Cruz. W tym samym roku aktorka wzięła udział w niezwykle popularnym w Hiszpanii, obsypanym nagrodami Goyi (Hiszpańska Nagroda Filmowa) filmie „Otwórz oczy” (w 2001 roku aktorka razem z Tomem Cruisem zagrała w jego amerykańskim remake’u zatytułowanym „Vanilla Sky”).

W 1998 roku Cruz otrzymała po raz pierwszy nagrodę Goyiza film „Dziewczyna twoich marzeń” w reżyserii Fernanda Trueby.

WP

W 1999 roku zagrała jedną z głównych ról w filmie Pedra Almodóvara „Wszystko o mojej matce” . Film osiągnął ogromny sukces na całym świecie, dając aktorce szansę na karierę w Hollywood. Kolejne lata to udział w typowo amerykańskich produkcjach: „Rącze konie” (2000, wraz z Mattem Damonem), „Kobieta na topie” (2000), „Blow” (2001), „Kapitan Corelli” (2001, wraz z Nicolasem Cage’em), wspomniany film „Vanilla Sky” (2001), „Gothika” (2003, wraz z Halle Berry), „Głowa w chmurach” (2004, wraz z Charlize Theron) i „Sahara” (2005). Grywała też w produkcjach europejskich – były to m.in. „Boskie jak diabli” (2001), czy „Namiętność” (2005).

W 2006 wystąpiła wraz ze swoją przyjaciółką Salmą Hayek w filmie „SEXiPIStOLS”, jednak najważniejszym osiągnięciem tego roku była rola w kolejnym filmie Almodóvara –„Volver”, za rolę w którym Cruz otrzymała Europejską Nagrodę Filmową dla Najlepszej Aktorki oraz nominacj do Oskara, BAFTA i Złotego Globu. Była też jedną z pięciu laureatek Nagrody Aktorskiej Festiwalu w Cannes wręczonej w tym roku dla całego kobiecego zespołu aktorskiego.

W 2009 roku triumfowała jako zdobywczyni Oskara, nagrody BAFTA, nominacji do Złotego Globu i nagrody National Board of Review za tytułową kreację u boku Scarlett Johansson i Javiera Bardema w głośnym filmie "Vicky Christina Barcelona" Woody'ego Allena.

W 2009 roku zagrała także w "Nine - Dziewięć" oraz w thrillerze "Przerwane objęcia". W 2010 roku pojawiła się w obrazie "Seks w wielkim mieście 2", zaś rok później u boku Jonny'ego Deppa zagrała w czwartej części przygód Jacka Sparrowa pt. "Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach".

Na początku lipca 2010 roku w prywatnej ceremonii na wyspach Bahama, poślubiła aktora Javiera Bardema. 22 stycznia 2011 roku urodziła syna Leo.

WP
Data urodzenia

24.04.1974

Miejsce urodzenia

Madryt, Hiszpania

Filmografia

Wszystko o mojej matce (1999) (Sister Rosa)

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach (2011) (Angelica)

Drżące ciało (1997) (Isabel)

Más que amor, frenesí (1996)

Kobieta na topie (1999) (Isabella Oliveira)

Szepty Aniołów (1998) (Pilar)

Vanilla Sky (2001) (Sofia)

Laberinto griego, El (1991) (Elise)

Ribelle, La (1993) (Enza)

Per amore, solo per amore (1993) (Mary)

Alegre ma non troppo (1994) (Salomé)

Entre rojas (1994) (Lucía)

Framed (1996) (1996) (Lola Del Moreno)

Otwórz oczy (1997) (Sofía)

Człowiek z deszczem w butach (1998) (Louise)

Rącze konie (2000) (Alejandra de la Rocha)

Kraina Hi-Lo (1998) (Josepha O'Neil)

Amor perjudica seriamente la salud, El (1996) (Diana)

Jamón, jamón (1992) (Silvia)

Blow (2001) (Mirtha Jung)

Kapitan Corelli (2001) (Pelagia)

Zakochani w Rzymie (2012) (Anna)

Boskie jak diabli (2001) (Carmen Ramos)

Framed (1992) (1992) (Lola Del Moreno)

Todo es mentira (1994) (Lucía)

Brujas (1996) (Patricia)

Celestina, La (1996) (Melibea)

Hjřrne af paradis, Et (1997) (Dońa Helena)

Don Juan (1998) (Mathurine)

Dziewczyna marzeń (1998)

Volavérunt (1999) (Pepita Tudó)

Przelotni kochankowie (2013) (Jessica)

Gothika (2003) (Chloe)

Belle epoque (1992) (Luz)

Zoolander 2 (2016)

Mama (2015)

Grimsby (2016)

Reżyseria: Woody Allen (2012) (we własnej osobie)

Adwokat / The Counselor (2013) (2013) (Laura)

Powtórnie narodzony (2012) (Gemma)

Seks w wielkim mieście 2 (2010) (Lydia)

Załoga G (2009) (Juarez)

Przerwane objęcia (2009) (Lena)

Elegia (2008) (Consuela Castillo)

Namiętność (2004) (Italia)

Volver (2006) (Raimunda)

Fanfan Tulipan (2003) (Adeline)

Nine - Dziewięć (2009) (Carla)

Vicky Cristina Barcelona (2008) (Maria Elena)

Chromofobia (2005) (Gloria)

Manolete (2008) (Antonita 'Lupe' Sino)

Dobranoc, kochanie (2007) (Anna)

Czekając na cud (2004) (Nina Vasquez)

Sexi Pistols (2005) (Sara)

Sahara (2005) (2005) (Eva Rojas)

Głowa w chmurach (2004) (Mia)

Jeźdźcy Apokalipsy (2003) (Pagan Lace)

Morderstwo w Orient Expressie (2017)

Kochając Pabla, nienawidząc Escobara (2017) (Virginia Vallejo)

WP
WP