ycipk-2b25gp
ycipk-2b25gp

Przemysław Bluszcz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Piotrków Trybunalski, Polska

Filmografia:

Giganci ze stali (2011) (Ricky)

Wałęsa. Człowiek z nadziei (2013)

Ostatnie piętro (2013)

Drogówka (2013) (Adwokat)

Transformers: Wiek Zagłady (2014) (Savoy)

Być jak Kazimierz Deyna (2011) (Ojciec)

Yuma (2012) (Burmistrz)

Jesteś Bogiem (2012)

Supermarket (2012) (Kierownik)

W dół kolorowym wzgórzem (2004) (Tadek)

Black Panther (2017) (Ulysses Klaue )

Konwój (2016)

Gnomeo i Julia. Tajemnica zaginionych krasnali (2018) (Moriarti)

Gang Wiewióra (2014) (Królu)

Skubani (2013) (Standish)

Boża podszewka II () (Milicjant)

Rajdek - mała wyścigówka () (Luzik)

Komisarz Alex () (Gabriel Zadara)

Jeziorak (2014) (Paweł Bączak)

W ukryciu (2013) (Ubek)

Victoria znaczy zwycięstwo () (Lane)

Mrok () (Michał Grosz)

Czwarta władza () (Stefan)

Niebo (2012) (Facet w czerni)

Rysiek Lwie Serce (2013) (Zaklętas)

Gabriel (2013) (Weterynarz Hajduk)

Kreskostoria Polski () (Mieszko I)

Ratownicy () (Cezary Bachleda)

Mała Moskwa (2008) (Bala)

Operacja Dunaj (2008) (Romek)

Ojciec Mateusz () (Tomasz Lipiec)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I (2010) (Ksenofilius Lovegood)

Oda do radości (2005) (właściciel wędzarni)

Skazany na bluesa (2005) (Leszek Martinek)

80 milionów (2011) (Drukarz Bogdan Stroiński)

Ciemnego pokoju nie trzeba się bać (2009)

Kołysanka (2010) (Nowak)

Made in Poland (2008) (ks. Edmund)

Odwróceni () (Lewar)

Kryminalni () (Tomasz Kasprzyk)

Czarna Pantera (2018) (Ulysses Klaue (polski dubbing) )

Zabawa zabawa (2018) ( Ojciec Magdy )

Leśniczówka ()

Zdjęcie
Podziel się

Polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, z wykształcenia lalkarz. Z maniakalnym uporem obsadzany w rolach morderców i gangsterów. Kreowany na czarny charakter przez kolejne stacje telewizyjne.

Przemysław Bluszcz urodził się 13 marca 1970 roku w Piotrkowie Trybunalskim. Pierwsze myśli o aktorstwie pojawiły się w trakcie przygotowań do konkursów recytatorskich w Miejskim Domu Kultury w Radomsku. Zanim trafił do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu, przeszedł długą drogę: filologia polska w Częstochowie, potem studium kulturalno-oświatowe w Kaliszu, następnie Uniwersytet Ludowy pod Strzelcami Opolskimi (kierunek teatralny), aż w końcu PWST i wydział lalkarski.

Przez 11 lat związany ze sceną Teatru im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy, na której zagrał m.in. Benka Cygana w Balladzie o Zakaczawiu w reż. Jacka Głomba, Faziego w Made in Poland i Ryśka w Osobistym Jezusie w reż. Przemysława Wojcieszka. Obecnie aktor warszawskiego Teatru Ateneum.

Za rolę Tadka w filmie „W dół kolorowym wzgórzem” w reżyserii Przemysława Wojcieszka otrzymał w 2004 roku na FPFF w Gdyni nagrodę za debiut.Wystąpił w filmach „Skazany na bluesa” Jana Kidawy-Błońskiego, „Oda do radości” Maćka Migasa, „Made in Poland” Przemysława Wojcieszka czy „Zero” Pawła Borowskiego. Komisarz Grosz w serialu telewizyjnym „Mrok” w reżyserii Jacka Borcucha.

ycipk-2b25gp

Wielbiciel szeroko pojętej Sztuki, z naciskiem na muzykę.Ulubione teksty wyczytane u innych to: „...trzeba mi nowych skrzydeł, nowych dróg potrzeba...”, „ kto nie maszeruje, ten ginie” czy „ja znam twoje chwyty, ty znasz moje - tracimy czas”.

Przemysław Bluszcz jest mężem aktorki i reżyserki Anny Wieczur. Mają dwóch synów: Borysa (ur. 1997) i Iwo (ur. 2000).

ycipk-2b25gp
ycipk-2b25gp
ycipk-2b25gp