ycipk-4izwln
ycipk-4izwln

Rachel Weisz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Londyn, Anglia

Filmografia:

Opowieści z metra (1999) (TV)

Wróg u bram (2001) (Tania Chernova)

Ósma strona (2011) (Nancy Pierpan)

360. Połączeni (2011) (Rose)

Bent (1997) (prostytutka)

Zawiść (2004) (Debbie, żona Tima)

Mumia (1999) (1999) (Evelyn Carnahan)

Dom snów (2011) (Libby Atenton)

Dziedzictwo Bourne'a (2012) (Marta)

Mumia powraca (2001) (Evelyn Carnahan O'Connell/Princess Nefertiri)

Ukryte pragnienia (1996) (Miranda)

Kropla słońca (1999) (Greta)

Reakcja Łańcuchowa (1996) (dr Lily Sinclair)

Był sobie chłopiec (2002) (Rachel)

To the Wonder (2012) (Dinah)

Przekręt doskonały (2003) (Lily)

Kształt rzeczy (2003) (Evelyn)

This Is Not an Exit: The Fictional World of Bret Easton Ellis (2000) (Lauren Hynde)

Piękne istoty (2000) (Petula)

Pragnę cię (1998) (Helen)

Kochankowie sztormowego morza (1997) (Amy Foster)

Death Machine (1995) (Junior Executive)

Dziewczyny z farmy (1998) (Ag)

Seventeen (1994)

White Goods (1994) (Elaine)

Młodość (2015)

Denial (2016)

Lobster (2015)

Głębokie błękitne morze (2011) (Hester Collyer)

Unbound Captives (2013) (May)

Niewygodna prawda (2010) (Kathryn Bolkovac)

Oz: Wielki i Potężny (2013) (Evanora)

Na pewno, być może (2008) (Summer Hartley)

Eragon (2006) (Saphira)

Constantine (2005) (Angela/Isabel Dodson)

Źródło (2006) (Izzi)

Żar tropików () (Joey)

Agora (2009) (Hypatia)

Niesamowici bracia Bloom (2008) (Penelope)

Nostalgia anioła (2009) (Abigail Salmon)

Dirt Music (2008) (Georgie Jutland)

Fred Claus - Brat Świętego Mikołaja (2007) (Wanda)

Jagodowa miłość (2007) (Sue Lynne Copeland)

Sin City 2: Damulka warta grzechu (2014) (Ava Lord)

Wierny Ogrodnik (2005) (Tessa Quayle)

Dirtysomething (1993) (Becca)

Na całość (1997) (Marty Pilcher)

Ława przysięgłych (2003) (Marlee)

Światło między oceanami (2016)

Faworyta (2018) ( Sarah, księżna Marlborough )

Nieposłuszne (2017) (Ronit)

Na głęboką wodę (2018) (Clare Crowhurst)

Zdjęcie
Podziel się

Brytyjska i amerykańska aktorka filmowa i teatralna, zdobywczyni Oscara za rolę w filmie „Wierny ogrodnik”. Prywatnie: żona Daniela Craiga.

Urodziła się 7 marca 1971 roku w Londynie w rodzinie imigrantów. Oryginalne nazwisko zawdzięcza ojcu, z pochodzenia Węgrowi. Jej niezwykła, oryginalna uroda pozwoliła dość szybko zetknąć się ze światem show-biznesu – jako nastolatka rozpoczęła bowiem pracę w charakterze modelki.

Studiowała literaturę angielską na prestiżowym Uniwersytecie Cambridge, tam też po raz pierwszy dała się poznać jako aktorka, biorąc udział w spektaklach studenckiego kółka aktorskiego, którego była współzałożycielką.

Za swój profesjonalny debiut sceniczny w sztuce „Design For Living” otrzymała Nagrodę od Stowarzyszenia Krytyków w Londynie.

ycipk-4izwln

Skupiła na sobie większą uwagę w 1993 roku, występując obok Ewana McGregora w mini- serialu BBC „Czerwone i czarne” wg Stendhala.

Po kilku dalszych występach w brytyjskiej telewizji oraz wzięciu udziału w filmie sci-fi „Maszyna śmierci” (1994) zadebiutowała w USA, dzięki roli w „Reakcji łańcuchowej” (1996) z Keanu Reevesem i Morganem Freemanem.

W tym samym roku pojawiła się też w niedużej roli u Bernarda Bertolucciego w „Ukrytych pragnieniach” (1996) z Liv Tyler.

Rok 1997 to dwa kolejne ważne występy: u boku Bena Afflecka w komedii „Na całość” oraz pierwsza główna rola w „Kochankach sztormowego morza” z Vincentem Perezem.

Rozpoznawalność na większą skalę przyniósł jej występ w superprodukcji Stephena Sommersa „Mumia” (1999, sequel w 2001).

ycipk-4izwln

W 1999 roku zagrała z Ralphem Fiennesem w europejskiej koprodukcji „Kropla słońca” w reżyserii Istvána Szabó, a dwa lata później – u boku Josepha Fiennesa w wojennym filmie historycznym „Wróg u bram” (2001, nominacja do Europejskiej Nagrody Filmowej).

Rok 2002 to występ w komedii romantycznej z Hugh Grantem „Był sobie chłopiec”, 2003 – rola w kryminalnym dreszczowcu „Przekręt doskonały” z Dustinem Hoffmanem, a 2004 – udział w komedii „Zawiść” z Benem Stillerem.

Za rolę Tessy Quayle w filmie „Wierny ogrodnik” (2005), na planie którego ponownie spotkała się z Ralphem Fiennesem, otrzymała Oscara, Złoty Glob, nominację do BAFTA, nagrodę BIFA oraz liczne nagrody krytyków.

W 2005 roku spotkała się ponownie nie tylko z Fiennesem, ale też z Reevesem, tym razem na planie thrillera fantasy „Constantine”.

Rok później wzięła udział w dramacie „Źródło” (2006) w reżyserii Darrena Aronofsky’ego, użyczyła też swojego głosu smoczycy Saphorze w znanej produkcji fantasy „Eragon”.

ycipk-4izwln

Jednym z ostatnich filmów z jej udziałem był obraz „Jagodowe noce” (2007) w reżyserii Wonga Kar- Waia oraz komedia romantyczna „Na pewno, być może” (2008).

Aktorka wzięła też udział w najnowszej produkcji Petera Jacksona – „Nostalgia anioła” (2009). W 2009 roku zagrała w filmie "Agora".

Stale kontynuuje również karierę modelki – od 2005 roku była m.in. „twarzą” firmy Revlon.

Od 2010 roku spotykała się z aktorem Danielem Craigiem, którego poznała na planie filmu "Dream House". Para pobrała się 22 czerwca 2011 w Nowym Jorku.

Zobacz: Najlepsze filmy SF 2016 roku

ycipk-4izwln
ycipk-4izwln