ycipk-14520i
ycipk-14520i

Russell Crowe - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Wellington, New Zealand

Reżyser:
Filmografia:

Tajemnice Los Angeles (1997) (Bud White)

Człowiek ze stali (2013) (Jor-El)

Dowód życia (2000) (Terry Thorne)

Szybcy i martwi (1995) (Cort)

Informator (1999) (Jeffrey Wigand)

Dla niej wszystko (2010) (John Brennan)

Gladiator (2000) (Maximus)

Les Miserables Nędznicy (2012) (Inspector Javert)

Piękny umysł (2001) (John Nash)

Człowiek o żelaznych pięściach (2012)

Menedżer w bamboszach (1991) (Kim)

Pan i władca: Na krańcu świata (2003) (Kapitan Jack Aubrey)

Nice Guys. Równi goście (2016)

Mumia (2017) (2017)

Źródło nadziei (2014) (Connor)

Ojcowie i córki (2015)

Zimowa opowieść (2014) (Pearly Soames)

Piętno przeszłości (2009) (Detektyw Cristofuoro)

Noe: Wybrany przez Boga (2014) (Noah)

Władza (2013) (Burmistrz Nicholas Hostetler)

Tajemnice Alana (1991) (East Driscoll)

Love in Limbo (1993) (Arthur Baskin)

For the Moment (1994) (Lachlan)

Sum of Us, The (1994) (Jeff Mitchell)

W imię braterskiej krwi (1990) (Corbett)

Mystery, Alaska (1999) (John Biebe)

Zabójcza perfekcja (1995) (SID 6.7)

Robin Hood (2010) (Robin Hood)

Stan gry (2009) (Cal McCaffrey)

W sieci kłamstw (2008) (Ed Hoffman)

3:10 do Yumy (2007) (Ben Wade)

American Gangster (2007) (detektyw Richie Roberts)

Dobry rok (2006) (Max Skinner)

Człowiek ringu (2005) (Jim Braddock)

Rywal (1990) (Johnny)

Dowód (1991) (Andy)

Brides of Christ (1991) (Dominic Maloney)

Srebrny rumak (1993) (człowiek)

No Way Back (1996) (Zack Grant)

Heaven`s Burning (1997) (Colin)

Flora Plum (2001)

Magia dla poczatkujących (1995) (Alec Ross)

Breaking Up (1997) (Steve)

Romper Stomper (1992) (Hando)

Wymazać siebie (2018) ( Marshall Eamons )

Zdjęcie
Podziel się

Aktor, który stracony w meczu rugby przedni ząb wstawił sobie dopiero po 16. latach, gdy jeden z reżyserów poirytowany jego szczerbą dał mu pieniądze na zabieg z własnej kieszeni.

Russell Crowe to czołowy Nowo Zelandzki aktor oraz jeden z najbardziej porywczych charakterów znanych showbiznesowi XXI wieku. O tym, że ze zdobywcą Oscara za rolę "Gladiatora" w filmie Ridleya Scotta nie ma żartów przekonał się już nie jeden dziennikarz, fotoreporter czy pracownik obsługi hotelowej. Pomimo porywczego charakteru gwiazdor jest ulubieńcem prasy na całym świecie.

Russel Crowe urodził się w 1964 roku w Wellington, w Nowej Zelandii. Wkrótce jego rodzice przenieśli się do Australii. Debiutował jako dziecięca gwiazda w rozrywkowych programach telewizji lokalnej. Gdy wyrzucono go ze szkoły średniej zaczął z powodzeniem występować na scenie, miedzy innymi w musicalach „Grease” oraz „Rocky Horror Picture Show”.

Zdobył popularność w serialu telewizyjnym "Sąsiedzi" (Neighbours, 1987). Pomimo wczesnych początków Russel przez długo czas nie chciał rozwijać kariery aktorskiej mażąc o zostaniu muzykiem.

ycipk-14520i

W roku 1993 zadebiutował w Ameryce rolą w westernie „Szybcy i martwi”, w którym wystąpił u boku takich sław jak Gene Hackman i Sharon Stone. Następnie w filmie Virtuosity (video, TVP: „Zabójcza perfekcja”) wcielił się w postać złowrogiego cyborga Sid 6.7. Tym razem jego partnerem był Denzel Washington.

Międzynarodowy rozgłos przyniosła mu rola homoseksualisty w komedii "Tacy jak my". Zdobył nominację do Oscara za główną rolę w "Informatorze" Michaela Manna i w "Pięknym umyśle", a statuetkę Akademii za występ w "Gladiatorze" Ridleya Scotta.

Russel Crowe w ciągu trzech kolejnych lat otrzymywał nominację do Oscara za pierwszoplanową rolę męską: w 2000 za Informatora, w 2001 za Gladiatora, w 2002 za Piękny umysł. W roku 2001 Amerykańska Akademia Filmowa uhonorowała go statuetką za rolę rzymskiego generała Maximusa, który w filmie Ridley’a Scotta zostaje tytułowym gladiatorem. Doskonale zagrana rola przyniosła Russellowi Crowe uznanie licznych organizacji branżowych, które obwołały go najlepszym aktorem roku. Inne nominacje w tej kategorii otrzymał od Stowarzyszenia Dziennikarzy Zagranicznych w Hollywood, od Związku Aktorów Filmowych oraz BAFTA.

Po mistrzowsku zagrana rola matematyka noblisty Johna Forbesa Nasha, Jr. w wyreżyserowanym przez Rona Howarda Pięknym umyśle przyniosła mu w roku 2002** trzecią z kolei nominację do Oskara. Stowarzyszenie Zagranicznych Dziennikarzy w Hollywood, Stowarzyszenie Krytyków Filmowych, Związek Aktorów Filmowych oraz BAFTA jednogłośnie obwołały **najlepszym aktorem roku.

Pierwszą z oscarowych nominacji zdobył dzięki roli w Informatorze, czyli opartym na faktach autentycznych dramacie Michaela Manna, w którym zagrał doktora Jeffreya Wiganda, naukowca ujawniającego oszustwa koncernu tytoniowego. Także i tym razem szereg organizacji branżowych, w tym Krytycy Filmowi z Los Angeles, Stowarzyszenie Krytyków Filmowych, Krajowe Towarzystwo Krytyki Filmowej oraz Narodowa Rada Krytyki* uznało go za najlepszego aktora roku. Ponadto otrzymał Złoty Glob, nagrodę BAFTA oraz nagrodę Związku Zawodowego Aktorów Filmowych*.

ycipk-14520i

Russell Crowe prócz nagrodzonych ról ma na swoim koncie wiele ważnych kreacji, między innymi w dramacie kryminalnym Curtisa Hansona Tajemnice Los Angeles, gdzie wcielił się w postać policjanta Buda Whita. Wystąpił również w filmach Jaya Roacha (Mystery, Alaska) oraz u boku Meg Ryan w Dowodzie życia Taylora Hackforda.

W filmografii Russella Crowe znajdują się następujące tytułu: Heaven’s Burning, Breaking Up, Rough Magic (TVP), The Sum of Us, For the Moment, Love in Limbo, The Silver Brumby – ekranizacja popularnej w Australii książki dla dzieci, The Efficiency Expert oraz Prisoners of the Sun. W 2007 roku zagrał w filmie "American Gangster", a rok później w "W sieci kłamstw". W 2009 roku wcielił się w dziennikarza w produkcji "Stan gry". W 2010 roku zagrał tytułową rolę w filmie "Robin Hood".

Russell Crowe ma żonę Danielle Spencer (od 07.04.2003) i dwóch synów: Charlesa (ur. 21.12.2003) i Tennysona (ur. 06.07.2006). Oddany przyjaciel Nicole Kidman i Judie Foster.

ycipk-14520i
ycipk-14520i
ycipk-14520i