ycipk-pfan4j
ycipk-pfan4j

Tamara Arciuch - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Skierniewice

Filmografia:

Los numeros (2010) (Marta)

Lincz (2011)

Długi weekend (2004) (matka Felusia)

Wesele (2004) (2004) (Kaśka Wojnarówna, panna młoda)

Anna Karenina () (Księżniczka Sorokina)

Och, Karol 2 (2010) (Agata, przyjaciółka Ireny)

Dzwoneczek i zaginiony skarb (2009) (Różyczka)

Toy Story 3 (2010) (Barbie)

Trzeci oficer () (Stella)

Nie kłam kochanie (2007) (Marta)

Oficerowie () (Stella)

Oficer () (Stella)

Camera Cafe () (żona prezesa)

Adam i Ewa () (Monika Rozdrażewska)

Młode Wilki 1/2 (1997) (Agata, koleżanka Ani)

Wojna żeńsko-męska (2010) (Sekretarka)

Dzwoneczek (2008) (Różyczka)

Złoty środek (2008) (Wiktoria)

Mniejsze zło (2008) (lekarka)

Halo, Hans! () (Piękna Nieznajoma)

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najbardziej cenionych aktorek scenicznych i filmowych młodego pokolenia. Choć w świadomości widzów zapisała się jako świetna odtwórczyni raczej negatywnych postaci (żona głównego bohatera w serialu „Adam i Ewa”, wspólniczka Skalskiego w „Niani”), nie wyklucza to jednoczesnej sympatii ze strony publiczności.

Urodziła się 24 marca 1975 roku w Skierniewicach. Studiowała w PWST w Krakowie, którą ukończyła w 1998 roku, z miejsca otrzymując wyróżnienie na XVI Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę w spektaklu dyplomowym „Samobójca” Nikołaja Erdmana.

* Rokiem debiutu scenicznego i filmowego Arciuch był 1997. Związała się wówczas na dwa sezony z Teatrem Ludowym w Krakowie-Nowej Hucie, debiutując w roli Paulinki w „Nocnych tańcach wieczystego” w reżyserii Krzysztofa Orzechowskiego. Jej pierwszym występem filmowym była kreacja Agaty w głośnej produkcji „Młode wilki 1/2” Jarosława Żamojdy (1997). Ten rok był przełomowy również z innego względu – aktorka wyszła wówczas za mąż, zachowując jednak swoje panieńskie nazwisko.*

W 1999 roku związała się z gdańskim Teatrem Wybrzeże, gdzie w latach 1999-2005 zagrała w sumie w kilkunastu różnych spektaklach. Głośnym echem odbił się jej gościnny występ w gdyńskim Teatrze Muzycznym, gdzie wcieliła się w postać Roxie Hart w inscenizacji musicalu „Chicago” (2002).

ycipk-pfan4j

Jej kariera filmowo-telewizyjna rozkwitła wraz z początkiem nowego tysiąclecia i udziałem w popularnym serialu „Adam i Ewa”, gdzie grała „złą żonę” głównego bohatera (2000-2001). Niejednokrotnie później kreowała niezbyt pozytywne charaktery, wcielając się w postacie chłodnych, „jędzowatych” bohaterek (m.in. sitcom „Niania” 2005-2008, gdzie zagrała Karolinę Łapińską, wspólniczkę Skalskiego, „Długi weekend” Roberta Glińskiego 2004).

Stale obecna na małym ekranie, nieco dłużej związana była m.in. z serialami „Tygrysy Europy” Jerzego Gruzy (1999) i „Sukces” Andrzeja Kostenki (2000), komediową „Camera Cafe” (2004), z telenowelą „Pierwsza miłość” (2004-2008), sitcomem „Halo, Hans!” (2007), serialem „Teraz albo nigdy!” (2008), zaś przede wszystkim z jednym z największych hitów małego ekranu ostatnich lat – serialem sensacyjnym „Oficer” Macieja Dejczera (2004-2005) oraz jego pośrednimi kontynuacjami – „Oficerowie” (2006) i „Trzeci oficer” (2008).

Ponadto zaliczyła gościnne występy w takich produkcjach, jak „Kasia i Tomek”, „Lokatorzy”, „Kryminalni”, „I kto tu rządzi?”, czy „Egzamin z życia”.

* Wizerunek chłodnej i niezbyt przyjemnej piękności częściowo przełamała, wcielając się w postać panny młodej w głośnym, wielokrotnie nagradzanym „Weselu” Wojciecha Smarzowskiego (2004). Wystąpiła w roli jednej z byłych dziewczyn głównego bohatera w „Nie kłam kochanie” Piotra Wereśniaka (2008), a całkiem ostatnio dołączyła do gwiazdorskiej obsady „Mniejszego zła” Janusza Morgensterna i „Złotego środka” Olafa Lubaszenki (oba 2009).*

Wzięła udział w VII edycji „Tańca z gwiazdami”, zajmując wysokie, trzecie miejsce w końcowym rankingu.

ycipk-pfan4j
ycipk-pfan4j
ycipk-pfan4j