ycipk-23c6s6
ycipk-23c6s6

Tamara Arciuch - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-23c6s6

Jedna z najbardziej cenionych aktorek scenicznych i filmowych młodego pokolenia. Choć w świadomości widzów zapisała się jako świetna odtwórczyni raczej negatywnych postaci (żona głównego bohatera w serialu „Adam i Ewa”, wspólniczka Skalskiego w „Niani”), nie wyklucza to jednoczesnej sympatii ze strony publiczności.

Urodziła się 24 marca 1975 roku w Skierniewicach. Studiowała w PWST w Krakowie, którą ukończyła w 1998 roku, z miejsca otrzymując wyróżnienie na XVI Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę w spektaklu dyplomowym „Samobójca” Nikołaja Erdmana.

* Rokiem debiutu scenicznego i filmowego Arciuch był 1997. Związała się wówczas na dwa sezony z Teatrem Ludowym w Krakowie-Nowej Hucie, debiutując w roli Paulinki w „Nocnych tańcach wieczystego” w reżyserii Krzysztofa Orzechowskiego. Jej pierwszym występem filmowym była kreacja Agaty w głośnej produkcji „Młode wilki 1/2” Jarosława Żamojdy (1997). Ten rok był przełomowy również z innego względu – aktorka wyszła wówczas za mąż, zachowując jednak swoje panieńskie nazwisko.*

W 1999 roku związała się z gdańskim Teatrem Wybrzeże, gdzie w latach 1999-2005 zagrała w sumie w kilkunastu różnych spektaklach. Głośnym echem odbił się jej gościnny występ w gdyńskim Teatrze Muzycznym, gdzie wcieliła się w postać Roxie Hart w inscenizacji musicalu „Chicago” (2002).

Jej kariera filmowo-telewizyjna rozkwitła wraz z początkiem nowego tysiąclecia i udziałem w popularnym serialu „Adam i Ewa”, gdzie grała „złą żonę” głównego bohatera (2000-2001). Niejednokrotnie później kreowała niezbyt pozytywne charaktery, wcielając się w postacie chłodnych, „jędzowatych” bohaterek (m.in. sitcom „Niania” 2005-2008, gdzie zagrała Karolinę Łapińską, wspólniczkę Skalskiego, „Długi weekend” Roberta Glińskiego 2004).

ycipk-23c6s6

Stale obecna na małym ekranie, nieco dłużej związana była m.in. z serialami „Tygrysy Europy” Jerzego Gruzy (1999) i „Sukces” Andrzeja Kostenki (2000), komediową „Camera Cafe” (2004), z telenowelą „Pierwsza miłość” (2004-2008), sitcomem „Halo, Hans!” (2007), serialem „Teraz albo nigdy!” (2008), zaś przede wszystkim z jednym z największych hitów małego ekranu ostatnich lat – serialem sensacyjnym „Oficer” Macieja Dejczera (2004-2005) oraz jego pośrednimi kontynuacjami – „Oficerowie” (2006) i „Trzeci oficer” (2008).

Ponadto zaliczyła gościnne występy w takich produkcjach, jak „Kasia i Tomek”, „Lokatorzy”, „Kryminalni”, „I kto tu rządzi?”, czy „Egzamin z życia”.

* Wizerunek chłodnej i niezbyt przyjemnej piękności częściowo przełamała, wcielając się w postać panny młodej w głośnym, wielokrotnie nagradzanym „Weselu” Wojciecha Smarzowskiego (2004). Wystąpiła w roli jednej z byłych dziewczyn głównego bohatera w „Nie kłam kochanie” Piotra Wereśniaka (2008), a całkiem ostatnio dołączyła do gwiazdorskiej obsady „Mniejszego zła” Janusza Morgensterna i „Złotego środka” Olafa Lubaszenki (oba 2009).*

Wzięła udział w VII edycji „Tańca z gwiazdami”, zajmując wysokie, trzecie miejsce w końcowym rankingu.

Data urodzenia

24.03.1975

Miejsce urodzenia

Skierniewice

Filmografia

Los numeros (2010) (Marta)

Lincz (2011)

Długi weekend (2004) (matka Felusia)

Wesele (2004) (2004) (Kaśka Wojnarówna, panna młoda)

Anna Karenina () (Księżniczka Sorokina)

Och, Karol 2 (2010) (Agata, przyjaciółka Ireny)

Dzwoneczek i zaginiony skarb (2009) (Różyczka)

Toy Story 3 (2010) (Barbie)

Trzeci oficer () (Stella)

Nie kłam kochanie (2007) (Marta)

Oficerowie () (Stella)

Oficer () (Stella)

Camera Cafe () (żona prezesa)

Adam i Ewa () (Monika Rozdrażewska)

Młode Wilki 1/2 (1997) (Agata, koleżanka Ani)

Wojna żeńsko-męska (2010) (Sekretarka)

Dzwoneczek (2008) (Różyczka)

Złoty środek (2008) (Wiktoria)

Mniejsze zło (2008) (lekarka)

Halo, Hans! () (Piękna Nieznajoma)

ycipk-23c6s6
ycipk-23c6s6
ycipk-23c6s6