Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Val Kilmer - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Jeden z najbardziej znanych gwiazdorów hollywoodzkich, pamiętny odtwórca roli Jima Morrisona w filmie „The Doors” oraz pierwszoplanowy aktor w wielu znanych thrillerach i filmach akcji.

Urodził się 31 grudnia 1959 roku w Los Angeles.

Bezpośrednia bliskość filmowego środowiska pomogła mu w szybkim wyborze życiowej ścieżki.

Aktorstwa uczył się m.in. w prestiżowej Julliard School, będąc jednym z jej najmłodszych (17 lat) uczniów.

Karierę aktorską zaczął na scenie teatralnej, z występów na której nie zrezygnował nawet u szczytu kariery filmowej.

Qaqwqwrqw

* Debiutował w 1984 roku w komedii „Ściśle tajne!”.* Dwa lata później wziął udział w głośnym filmie Tony’ego Scotta „Top Gun” (1986) z Meg Ryan i Tomem Cruisem, a w 1988 roku zasłynął jako odtwórca roli Madmartigana w głośnej, filmowej baśni w reżyserii Rona Howarda – „Willow”, na planie której spotkał przyszłą żonę, Joanna Whalley.

* Uznanie (jednakże bez żadnej nagrody) przyniosła mu kreacja legendarnego rockmana Jima Morrisona w biograficznym filmie Olivera Stone’a „The Doors” (1991, nominacja do Nagrody Filmowej MTV za Najlepszą Rolę Męską), na planie którego znów spotkał się z Meg Ryan. Podobno sam wykonywał większość koncertowych kawałków w filmie, a żyjący członkowie grupy mieli problemy z odróżnieniem oryginału od jego wykonań.*

Dwa lata później miał okazję wcielić się w postać innej muzycznej legendy – Elvisa Presleya, jako duch - mentor głównego bohatera (Christian Slater) w „Prawdziwym romansie” Tony’ego Scotta (1993) wg scenariusz Quentina Tarantino.

* Zagrał obok Kim Basinger w filmie sensacyjnym „Niesamowita McCoy” (1993) i obok Kurta Russella i Charltona Hestona w westernie „Tombstone” (1993, nominacja do Nagrody Filmowej MTV za Najlepszą Rolę Męską oraz dla Najbardziej Pożądanego Aktora), zanim nie dołączył do prawdziwie gwiazdorskiej obsady filmu akcji fantasy „Batman Forever” Joela Schumachera (1995, nominacja do Nagrody Filmowej MTV dla Najbardziej Pożądanego Aktora), w którym wcielił się w tytułową postać.*

W tym samym roku miał też okazję spotkać się z Alem Pacino, Robertem De Niro i Johnem Voightem na planie znanego filmu sensacyjnego „Gorączka” (1995), zaś kolejny rok to rola u boku Marlona Brando w horrorze sci-fi „Wyspa doktora Moreau” (1996) Johna Frankenheimera.

Qaqwqwrqw

W 1997 roku wcielił się w postać Simona Templara w remake-u „Świętego” w reżyserii Phillipa Noyce’a, a w 1999 zagrał z Mirą Sorvino w romansie „Dotyk miłości”.

Rok 2000 to udział w thrillerze sci-fi „Czerwona planeta” oraz w biograficznym filmie Eda Harrisa „Pollock”.

W 2002 roku spotkał się po latach z Christianem Slaterem na planie kryminalnego filmu akcji „Brudna forsa”, w 2003 roku – z Ronem Howardem na planie „Zaginionych” z Cate Blanchett i Tommym Lee Jonesem, a w 2004 – z Oliverem Stonem podczas kręcenia superprodukcji „Aleksander” z udziałem Angeliny Jolie, Colina Farrella i Anthony’ego Hopkinsa, gdzie zagrał ojca tytułowegobohatera.

W 2006 roku wystąpił w polsko - amerykańskim westernowym obrazie Piotra Uklańskiego „Letnia miłość”, gdzie dołączył do niemal całkowicie polskiej obsady aktorskiej (Figura, Linda).

W tym sam roku raz jeszcze zagrał u Tony’ego Scotta w thrillerze sci-fi „Deja Vu” z Denzelem Washingtonem.

Qaqwqwrqw

Ostatnio pojawia się w produkcjach osiągających niezbyt wysoką skalę popularności, jednak wciąż jest jednym z najbardziej zajętych aktorów hollywoodzkich.

Oprócz aktorskich, Kilmer przejawia także talenty pisarskie. Wydał tomik poezji „My Eden After Burns” i powieść „24 dni w Wonderland”.

* W 2005 roku otrzymał Specjalną Nagrodę na łódzkim festiwalu Camerimage dla Aktora o Szczególnej Wrażliwości Wizualnej.* W 2008 roku zagrał w filmie "Skazaniec". Rok później wystąpił w obrazie "Śmiertelna odwilż". Rok 2010 to rola w filmie "MacGruber".

Podobno swego czasu odrzucił propozycję gry w „Dirty Dancing”.

Data urodzenia

31.12.1959

Miejsce urodzenia

Los Angeles, Kalifornia, USA

Filmografia

Doors (1991) (Jim Morrison)

Czerwona Planeta (2000) (Robby Gallagher)

Pollock (2000) (Willem de Kooning)

Święty (1997) (Simon Templar)

5 dni wojny (2011) (Dutchman)

Czwarty wymiar (2012)

Książe Egiptu (1998) (Moses/God)

Batman Forever (1995) (Batman/Bruce Wayne)

Gorączka / Heat (1995) (1995) (Chris Shiherlis)

Twixt (2011) (Hall Baltimore)

Island of Dr. Moreau, The (1996) (Montgomery)

Duch i mrok (1996) (John Henry Patterson)

Willow (1988) (1988) (Madmartigan)

Łowcy umysłów (2004) (Jake Harris)

Spartan (2004) (Scott)

Top Gun (1986) (Iceman)

Delgo (2008) (Bogardus)

Gun (2010) (Angel)

Ulice we krwi (2009) (Detektyw Andy Devereaux)

Pod obserwacją (2009) (Virgil)

Czas Komanczów () (Inish Scull)

Zabić Irlandczyka (2011) (Joe Manditski)

Traveler, The (2010) (Nieznajomy)

Za cenę życia (2006) (Murtha)

Brudna forsa (2002) (Cornell)

Fałszywa tożsamość (2009) (Dr Nicholas Pinter)

Samoloty (2013) (Echo)

2:22 (2008) (Maz)

Bloodworth (2010) (Warren Bloodworth)

Bez tchu (2012) (Dale)

Wyatt Earp: Zemsta (2012) (Wyatt Earp)

Blood Out (2011) (Arturo)

Zły porucznik / Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (2009) (2009) (Stevie Pruit)

Skazaniec (2008) (John Smith)

Knight Rider: Nieustraszony () (K.I.T.T.)

Ukryta tożsamość (2003) (Frank Kavanaugh)

Deja Vu (2006) (Agent Paul Pryzwarra - FBI)

Summer Love (2006) (Wanted Man)

Kiss Kiss Bang Bang (2005) (Gay Perry)

Aleksander (2004) (Filip, król Macedonii)

MacGruber (2010) (Cunth)

Spisek w New Hope (2008) (MacPherson)

Fatalny skok (2008) (John Minger)

Jezioro Salton (2002) (Danny Parker)

Jeden za dużo (1983) (Eric)

Człowiek, który zerwał 1000 łańcuchów (1987) (Robert Eliot Burns)

Billy the Kid (1989) (William Bonney)

Tombstone (1993) (Holliday)

Skrzydła odwagi (1995) (Jean Mermoz)

Martwa dziewczyna (1996) (Dark)

Miłość od pierwszwego wejrzenia (1999) (Virgil Adamson)

Zabij mnie jeszcze raz (1989) (Jack Andrews)

Zaginione (2003) (por. Jim Ducharme)

Ściśle tajne! (1984) (Nick Rivers)

Prawdziwy geniusz (1985) (Chris Knight)

Morderstwo przy Rue Morgue (1986) (Philippe Huron)

Na rozkaz serca (1992) (Ray Levoi)

Król Joe (1999) (Bob Henry)

Niesamowita McCoy (1993) (J.T. Barker)

Prawdziwy romans (1993) (Elvis)

Wonderland (2003) (John Holmes)

Jeźdźcy Apokalipsy (2003) (Animal Wrangler)

Pierwszy śnieg (2017)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw