Zamachowski żarłokiem!

O „Ratatuju” – najnowszej animacji legendarnego studia Pixar, wypowiadali się już niemal wszyscy twórcy polskiej wersji językowej – Agnieszka Grochowska, Cezary Kosiński, Tomasz Karolak i Karol Okrasa. Wciąż jednak brakowało odtwórcy głównej roli – Zbigniewa Zamachowskiego.

Zamachowski żarłokiem!

Słynący z pięknego głosu aktor ma już na koncie wielkie dokonania dubbingowe. W końcu to on jest kochanym przez miliony Shrekiem i to on użyczył swego głosu Garfieldowi. Był więc ogrem, był kotem, będzie szczurkiem. I to nie byle jakim, ale szczurem-artystą, gotującym najwykwintniejsze dania, szczurem z poczuciem stylu i smaku…

Stylu i smaku aktorowi z pewnością nie brakuje, jednak jak jest z jego pasją kulinarną – do tej pory nie było wiadomo. Przy okazji pracy nad „Ratatujem” Zbigniew Zamachowski wyjawił tajemnice, które skrywa w swojej kuchni. Jak się okazuje, w tym przypadku o przyjęciu roli zadecydowała pasja, która gotowania sensu stricto nie dotyczy.

Aktor zdradził bowiem: Lubię jeść. Mówię o sobie: jestem żarłokiem. Nie powiem, żebym się w kuchni artystycznie spełniał, ale od czasu do czasu lubię poeksperymentować. Łączę ze sobą różne produkty, które przychodzą mi do głowy i które znajdę w lodówce. I muszę powiedzieć, że trzy potrawy na pięć wychodzą mi całkiem nieźle.

Odpowiedź na pytanie o tytuł „Ratatuj” również skręca w czysto kulinarne rewiry. Zamachowski przyznaje: Choć ratatouille jeszcze nie jadłem, to kiedy pomyślę sobie, jak fajnie razem muszą smakować te pomidory, kabaczki, cukinia, bakłażany, cebula i papryka, to aż robi się miło… Wygląda na to, że z aktora jest smakosz nie tylko na ekranie!

Remy (Zamachowski) to osobnik obdarzony niesamowitym węchem i niezwykłym, jak na szczura, marzeniem, by zostać szefem kuchni w wytwornej restauracji. Nie zniechęca go nawet to, że próbuje robić karierę w najbardziej szczurofobicznej profesji świata!

Do tego dochodzi presja rodziny, która chce, by zadowolił się klasycznym, szczurzym, śmietnikowym stylem życia. Okoliczności jednak dosłownie wrzucają go do paryskiej restauracji rozsławionej przez kulinarnego idola Remy’ego – Auguste’a Gusteau, który przez całe życie jak mantrę powtarza zdanie: Każdy może gotować! Remy szybko orientuje się, że „być odkrytym w kuchni”, gdy ma się ogon i wąsy, może się okazać, delikatnie mówiąc, wielkim zagrożeniem… I kiedy wydaje się już, że marzenia Remy’ego legną w gruzach, spotyka on kogoś, kto w niego uwierzy.

Ten nieoczekiwany przyjaciel to Linguini (Cezary Kosiński)
– nieśmiały pomocnik kuchenny, którego właśnie mają wyrzucić z pracy. Teraz, gdy obaj nie mają nic do stracenia, Remy i Linguini zawierają nieprawdopodobny układ – niezdarne ciało Linguiniego ma stać się medium dla kreatywnego umysłu Remy’ego.

Ta para postawi kulinarny świat Paryża na głowie! Dzięki swej współpracy doświadczą komicznych zwrotów akcji, uczuciowych zawirowań oraz sukcesów, jakich nigdy by nie osiągnęli w pojedynkę.

„Ratatuj” w kinach 19 października.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)