ycipk-36px1g
ycipk-36px1g

Artur Barciś - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Kokawa k. Częstochowy, Polska

Filmografia:

Dekalog, dziewięć (1988) (rowerzysta)

Dekalog, pięć (1988) (robotnik)

Dekalog VI (1988) (mężczyzna z walizką)

Lato leśnych ludzi (1984) (motocyklista Piwko)

A lullaby (1986) (wachman)

Szklany dom (1989) (Porucznik MO)

Urodzony po raz trzeci (1989) (volksdeutsch Józef Golonka)

Virtuti (1989) (kanonier Jehorek)

Europa Europa (1990) (żołnierz radziecki zatrzymany przez Niemców)

Goldrush in Alaska (1993) (Marty)

Jacek (1993)

Asterix kontra Cezar (1999) (Dwulicus)

Auta 2 (2011) (Luigi)

Człowiek z żelaza (1981) (student)

Dwa księżyce (1993) (Michał)

Wielki tydzień (1995) (Zaleski)

Rozmowy kontrolowane (1991) (porucznik MO)

Wrzeciono czasu (1995) (dubbingowana rola Marka Grzebieli)

Rififi po sześćdziesiątce (1989) (pacjent Rydz w szpitalu)

Wierna rzeka (1983) (powstaniec)

Kroniki domowe (1997) (Stanisław)

Ucieczka z kina Wolność (1990) (kinooperator)

Jak to się robi z dziewczynami (2002) (Krystian, mąż pani Moniki)

Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza (1993) (radny Stryjek)

Operacja Koza (1999) (dyrektor departamentu ds. ceremoniału w randze zastępcy podsekretarza stanu)

Dekalog, cztery (1988) (młody mężczyzna, kajakarz)

Dekalog, osiem (1988) (student)

Dekalog, siedem (1988) (mężczyzna na stacji)

Dekalog III (1988) (kierowca)

Sen o kanapce i żółtym serze (2000)

Żywot człowieka rozbrojonego (1993)

Polonia Restituta (1980) (uczeń szkoły mechaniczno-technicznej)

Porcelana w składzie słonia (1984) (Stefan)

Szwadron (1992) (ksiądz)

Historie miłosne (1997) (adwokat)

Człowiek z... (1993) (Machała)

Gniew (1997)

Sam pośród swoich (1985) (Pielarz)

Krótki film o zabijaniu (1987) (młody robotnik)

Słoneczny zegar (1997) (głos w wer. polskiej)

Znachor (1981) (Wasylko)

Przygody Rabina Jakuba (1973) (Victor Pivert)

Tytus, Romek i A'Tomek wśród złodziei marzeń (2002) (głos w wer. polskiej)

Bez grzechu (1987) (naczelnik poczty)

Kontroler (2002)

Uniwersytet potworny (2013) (Scott Squibbles / Ciamcio)

Prywatne śledztwo (1986) (kierowca ciężarówki)

Krótki film o miłości (1988) (młody mężczyzna)

Iniemamocni (2004) (głos w wer. polskiej)

Bez końca (1984) (Dariusz Stach)

Pułkownik Kwiatkowski (1995) (Malec)

Chip i Dale Brygada RR () (Norman, siostrzeniec Nimnula / Sir Colby, przodek Rockfora / Gołąb doręczyciel)

Polonia Restituta (serial) () (Uczeń)

Całkiem nowe lata miodowe () (Tadeusz Norek)

Tulipan () (Zbyszek)

Galerianki (2009) (ojciec Ali)

Braciszek (2007) (Piotr Kosiba, brat Alojzy)

Pitbull (serial) ()

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian (2008) (Nikabrik)

Wstyd (2006) (2006) (ojciec Asi)

Bezmiar sprawiedliwości (2006) (prokurator Roman)

Auta (2006) (Luigi)

Dekalog, dwa (1988) (młody mężczyzna)

Zaproszenie (1985) (Janek)

Przemytnicy (1984) (Szczur)

Życie za życie. Maksymilian Kolbe (1990) (brat Anzelm, zakonnik w Niepokalanowie)

Doręczyciel () (Janek Kaniewski)

Franklin i skarb jeziora (2006) (Tata)

Halo, Hans! () (von Thorgelsund vel Bestia z Alei Szucha)

Ranczo () (Czerepach)

Dekalog, jeden (1988) (człowiek siedzący nad lodem)

Powrót córy marnotrawnej (2000) (major Cichy)

Do krwi ostatniej (1978) (ranny żołnierz radziecki w szpitalu)

Ostatni prom (1989) (Rysiek)

Kawalerskie życie na obczyźnie (1992) (Stefan, przyjaciel Michała)

Opowiadanie wariackie (1987) (chory)

Dzień wielkiej ryby (1996) (kolejarz)

Stan posiadania (1989) (sąsiad)

Pajęczarki (1993)

Mistrz i Małgorzata (1988) (pracownik teatru Variete)

Lego: Przygoda 2 (2019) (Wafel-Wafel)

Zdjęcie
Podziel się

Polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy. Jest bardzo wszechstronny – sprawdza się zarówno w rolach komediowych (Norek z „Miodowych lat”), jak i dramatycznych (tata Asi we „Wstydzie”), jednak jako aktor charakterystyczny, rzadko obsadzany jest w głównych rolach.

Urodził się 12 sierpnia 1956 roku w Kokawie koło Częstochowy. Absolwent łódzkiej PWSFTViT, którą ukończył w 1979 roku. Debiutował niewielką rolą u Jerzego Hoffmana w filmie wojennym „Do krwi ostatniej” (1978). Od 1979-81 roku aktor Teatru Na Targówku, później (1982-84) Narodowego i Ateneum (od 1984).

W 1981 roku wystąpił u Andrzeja Wajdy w roli studenta w „Człowieku z żelaza”. W tym samym roku pojawił się też ponownie u Jerzego Hoffmana, tym razem w większej roli Wasylki w filmie „Znachor”. W 1982 zagrał jedną z niewielu głównych ról w „Odlocie” Janusza Dymka, a rok później wystąpił w roli powstańca w „Wiernej rzece” Tadeusza Chmielewskiego.

W 1984 roku po raz pierwszy zagrał u Krzysztofa Kieślowskiego w filmie „Bez końca”. W latach 1987-88 wystąpił w znaczących epizodach we wszystkich częściach „Dekalogu” Kieślowskiego – a to jako robotnik, to znów jako student na wykładzie, jest postacią przewijającą się i łączącą wszystkie części telewizyjnego cyklu.

ycipk-36px1g

W latach 80-tych występował w serialach „Lato leśnych ludzi”, „Pan na Żuławach”, „Siedem życzeń”, „Zmiennicy” Stanisława Barei. W 1990 roku pojawił się u Agnieszki Holland w filmie „Europa Europa” oraz u Krzysztofa Zanussiego w filmie „Życie za życie. Maksymilian Kolbe”, jako zakonnik Anzelm. W 1991 roku zagrał w komedii Sylwestra Chęcińskiego „Rozmowy kontrolowane”, w 1995 w „Wielkim tygodniu” Wajdy oraz „Wrzecionie czasu” Andrzeja Kondratiuka. Miał szczęście do współpracy z wielkimi reżyserami.

Poza wymienionymi wcześniej (Kieślowski, Wajda, Zanussi, Hoffman, Bareja), współpracował też z Kazimierzem Kutzem („Pułkownik Kwiatkowski” 1995), Leszkiem Wosiewiczem („Kroniki domowe” 1997), Jerzym Stuhrem („Historie miłosne” 1997), Wiesławem Saniewskim („Bezmiar sprawiedliwości” 2006), Andrzejem Barańskim („Dwa księżyce” 1993).

W latach 1998-2004 zasłynął z roli Tadzia Norka w popularnym serialu „Miodowe lata” (od 2004 znanym jako „Całkiem nowe miodowe lata”), gdzie występował w duecie z Cezarym Żakiem.

W 2001 roku wyreżyserował (debiut w reżyserii TV) jeden z odcinków serialu „Kocham Klarę”, reżyseruje też czasem dla teatru. W 2006 wcielił się w postać redaktora Mariana w serialu „Codzienna 2 m. 3” oraz sekretarza gminy w serialu „Ranczo”. W 2006 roku zagrał też tragiczną rolę ojca w filmie Piotra Matwiejczyka „Wstyd”. W 2007 roku ponownie wystąpił u Andrzeja Barańskiego, w pierwszoplanowej roli brata Alojzego w filmie „Braciszek”. W tym samym roku zagrał w serialu "Halo Hans".

W 2009 roku zagrał w dramacie "Galerianki ".* W 2010 brał udział w XI edycji "Tańca z gwiazdami".* Jego partnerką taneczną była mistrzyni tańca Paulina Biernat. W programie zajęli 7 miejsce na 12 możliwych.

ycipk-36px1g

Artur Barciś ma żonę Beatę Dorotę oraz syna Franciszka.

Oficjalna strona: www.barcis.pl

ycipk-36px1g
ycipk-36px1g
ycipk-36px1g