Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Benedict Cumberbatch - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Benedict Cumberbatch to aktor telewizyjny i filmowy Wikimedia Commons CC BY 2.0
Podziel się
Qaqwqwrqw

Benedict Cumberbatch to brytyjski aktor telewizyjny, filmowy i teatralny, urodzony 19 lipca 1976 roku. Rodzice Benedicta Cumberbatcha są aktorami: Wanda Ventham i Timothy Carlton.

Benedict Cumberbatch – życiorys

Z pierwszego małżeństwa matki ma przyrodnią siostrę Tracy Peacock. Dziadek Benedicta Cumberbatcha, Henry Cumberbatch, był podwodnym oficerem obu wojen światowych i wybitną postacią londyńskiej klasy wyższej. Jego pradziadek, Henry Arnold Cumberbatch, był konsulem generalnym królowej Wiktorii w Turcji i Libanie.

Benedict Cumberbatch od 8 roku życia uczęszczał do szkół z internatem. Kształcił się w Brambletye School w West Sussex i był uczniem sztuki w Harrow School. Był członkiem grupy The Rattigan Society, głównego klubu Harrow, zajmującego się sztuką dramatyczną. Brał udział w licznych przedstawieniach sztuk szekspirowskich w szkole i zadebiutował w wieku 12 lat jako Titania, Królowa Wróżek, w Śnie nocy letniej.

Po odejściu z Harrow, Cumberbatch wziął rok przerwy przed pójściem na studia, aby pracować jako nauczyciel - wolontariusz języka angielskiego w tybetańskim klasztorze w Darjeeling w Indiach. Benedict Cumberbatch jest absolwentem Uniwersytetu w Manchesterze, gdzie zdobył tytuł licencjata i Akademii Muzycznej i Dramaturgicznej w Londynie, gdzie ukończył magisterium.

Qaqwqwrqw

5 listopada 2015 roku aktor zaręczył się z Sophie Hunter. Para pobrała się 14 lutego 2015 roku. Uroczystość odbyła się na angielskiej wyspie Wight. Mają dwóch synów Christophera Carltona i Hala Audena.

Benedict Cumberbatch – kariera zawodowa

Benedict Cumberbatch zagrał w wielu spektaklach teatralnych, za które otrzymał kilka nagród, między innymi nagrodę Laurence Olivier, Evening Standard Award i nagrodę Critics' Circle Theatre.

Benedict Cumberbatch jest także znany z udziałów w serialach i filmach telewizyjnych. Najbardziej znaną rolą Benedicta Cumberbatcha jest postać Sherlocka Holmesa w nowej odsłonie przygód detektywa w serialu Sherlock (2010) produkcji stacji BBC. Ponadto, pojawił się w takich serialach, jak Koniec defilady, The Hollow Crown, Small Island, The Last Enemy, Na koniec świata, Nathan Barley, Szpiedzy z Cambridge, Simpsonowie, Heartbeat, Milczący świadek i Tajniacy.

W 2004 roku otrzymał pierwszą główną rolę jako Stephen Hawking w filmie Hawking. Benedict Cumberbatch pojawił się także w kilku filmach telewizyjnych, można go zobaczyć w Stuart: Spojrzenie w przeszłość, Morderstwo to nic trudnego, Van Gogh: Painted with Words.

Benedict Cumberbatch ma na swoim koncie wiele ról filmowych, dzięki którym zdobył i był nominowany do wielu prestiżowych nagród. Zagrał, między innymi, w Głosie wolności, Pokucie, Kochanicach króla, w filmie biograficznym Darwin. Miłość i ewolucja, Niewygodnej prawdzie, Czterech lwach, Szpiegu, w filmie Stevena Spielberga Czas wojny.

Qaqwqwrqw

Ponadto Benedict Cumberbatch podkładał głos w filmach Hobbit: Niezwykła podróż, Hobbit: Pustkowie Smauga oraz Hobbit: Bitwa Pięciu Armii. Aktor został obsadzony do roli Thomasa Edisona w filmie The Current War realizowanym w 2017 roku.

Benedict Cumberbatch wielokrotnie podkreślał swoją sympatię do radia i wykonał liczne produkcje dla BBC, między innymi, Rumpole and the Penge Bungalow Murders, Cabin Pressure i Neverwhere. Ponadto, był narratorem w licznych filmach dokumentalnych National Geographic i Discovery Channel.

Benedict Cumberbatch czytał także kilka audiobooków, w tym Casanova, Tempest, The Making of Music, Death in a White Tie, Artists in Crime i Sherlock Holmes: The Rediscovered Railway Mysteries and Other Stories. Był także lektorem w kilku reklamach, w tym samochodu marki Jaguar, Sony, alkoholu Pimms, Google+, karmy dla psów Pedigree.

Benedict Cumberbatch – ciekawostki

Benedict Cumberbatch, Adam Ackland, pisarz i reżyser Patrick Monroe, koordynator akcji Ben Dillon i kierownik produkcji Adam Selves założyli pod koniec 2013 roku firmę produkcyjną SunnyMarc Ltd. Ich pierwszym projektem był film Little Favour.

Qaqwqwrqw

Benedict Cumberbatch jest ambasadorem charytatywnej organizacji The Prince's Trust, pomagającej młodym ludziom w edukacji i pracy. Jest zwolennikiem i patronem organizacji skupiających się na wykorzystaniu sztuki, aby pomóc upośledzonym młodym ludziom, w tym Odd Arts, Anno's Africa i Dramatic Need. Założył także fundusz na rzecz stowarzyszenia Amyotrophic Lateral Sclerosis (stwardnienie zanikowe boczne). Benedict Cumberbatch przekazał dzieła dla organizacji charytatywnych i imprez dobroczynnych, w tym na Willow Foundation i Thomas Coram Foundation for Children. Ponadto, przyłączał się do różnych akcji społecznych, w tym sprzeciwiającym się wojnom i mającym na celu walkę z rakiem - Stop the War Coalition, Stand Up To Cancer.

Została mu zaproponowana rola Stiepana Arkadiewicza Obłońskiego w filmie Anna Karenina. Jednak Benedict Cumberbatch ją odrzucił, a otrzymał Matthew Macfadyen. Aktor zrezygnował także z udziału w filmie Crimson Peak. Wzgórze krwi. Ostatecznie rolę Thomasa Sharpe'a otrzymał Tom Hiddleston. Nie przyjął też roli Solomona Lane'a w filmie Mission: Impossible - Rogue Nation. Zastapił go Sean Harris. Aktor był brany pod uwagę do filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy, Atlas chmur i W.E. Królewski romans.

Przez dwanaście lat spotykał się z aktorką Olivią Poulet, jednak para zerwała zaręczyny w 2011 roku.

Benedict Cumberbatch – nagrody i wyróżnienia

W czerwcu 2015 roku królowa Elżbieta II wydała decyzję o mianowaniu Benedicta Cumberbatcha Komandorem Orderu Imperium Brytyjskiego za jego sukcesy w sztuce aktorskiej oraz działalność charytatywną.

Qaqwqwrqw

Za pierwszoplanową rolę w serialu Sherlock Benedict Cumberbatch otrzymał nagrodę Critics' Choice Television, Satelitę, nagrodę Emmy oraz kilka nominacji do nagrody BAFTA, Emmy, Złotego Globu, Satelity i nagrody Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych.

Za udział w filmie Gra tajemnic, Benedict Cumberbatch został nominowany do wielu nagród, w tym do nagrody IFTA, BIFA, BAFTA, Satelity, nagrody Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych, AACTA - Nagród Międzynarodowch, Złotego Globu i Oscara.

Otrzymał tytuł Aktora Roku 2011 nadany przez brytyjski magazyn GQ. Ponadto, w 2013 roku portal Empire Online uplasował go na pierwszym miejscu w rankingu Najseksowniejszy aktor.

Data urodzenia

19.07.1976

Miejsce urodzenia

Londyn

Profesja

aktor

Filmografia

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Smaug)

Cztery lwy (2010) (Negocjator)

Szpieg (2011) (Peter Guillam)

W ciemność Star Trek (2013) (John Harrison)

Czas wojny (2011) (Major Jamie Stewart)

Thor: Ragnarok (2017)

Doctor Strange (2016) (Doctor Strange)

Jungle Book: Origins (2016) (Shere Khan)

Pakt z diabłem (2015) (Billy Bulger)

Sierpień w hrabstwie Osage (2013) (młody Charles Aiken)

Piąta Władza (2013) (Julian Assange)

Sherlock: Studium w różu () (Sherlock Holmes)

Gra tajemnic (2014) (Alan Turing)

Pingwiny z Madagaskaru (2014) (Agent Utajniony)

Koniec defilady () (Christopher Tietjens)

Zabić króla (2003) (Rojalista)

Niewygodna prawda (2010) (Nick Kaufman)

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii (2014) (Nekromanta)

Zniewolony. 12 Years A Slave (2013) (Ford)

Kochanice Króla (2007) (William Carey)

Sherlock () (Sherlock Holmes)

Miłosna układanka (2006) (Patrick Watts)

Głos wolności (2006) (William Pitt)

Hobbit: Niezwykła podróż (2012) (Nekromanta)

Pokuta (2007) (Paul Marshall)

Avengers: Wojna bez granic (2017) (Dr Stephen Strange)

The Current War (2017) (Thomas Edison)

Grinch (2018) (Grinch (oryginalny dubbing))

Mowgli: Legenda dżungli (2018) ( Shere Khan )

Mowgli: Legenda dżungli (2018) (Shere Khan)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw