ycipk-2lyz88
ycipk-2lyz88

Benedict Cumberbatch - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Benedict Cumberbatch to aktor telewizyjny i filmowy Wikimedia Commons CC BY 2.0
Podziel się
ycipk-2lyz88

Benedict Cumberbatch to brytyjski aktor telewizyjny, filmowy i teatralny, urodzony 19 lipca 1976 roku. Rodzice Benedicta Cumberbatcha są aktorami: Wanda Ventham i Timothy Carlton.

Benedict Cumberbatch – życiorys

Z pierwszego małżeństwa matki ma przyrodnią siostrę Tracy Peacock. Dziadek Benedicta Cumberbatcha, Henry Cumberbatch, był podwodnym oficerem obu wojen światowych i wybitną postacią londyńskiej klasy wyższej. Jego pradziadek, Henry Arnold Cumberbatch, był konsulem generalnym królowej Wiktorii w Turcji i Libanie.

Benedict Cumberbatch od 8 roku życia uczęszczał do szkół z internatem. Kształcił się w Brambletye School w West Sussex i był uczniem sztuki w Harrow School. Był członkiem grupy The Rattigan Society, głównego klubu Harrow, zajmującego się sztuką dramatyczną. Brał udział w licznych przedstawieniach sztuk szekspirowskich w szkole i zadebiutował w wieku 12 lat jako Titania, Królowa Wróżek, w Śnie nocy letniej.

Po odejściu z Harrow, Cumberbatch wziął rok przerwy przed pójściem na studia, aby pracować jako nauczyciel - wolontariusz języka angielskiego w tybetańskim klasztorze w Darjeeling w Indiach. Benedict Cumberbatch jest absolwentem Uniwersytetu w Manchesterze, gdzie zdobył tytuł licencjata i Akademii Muzycznej i Dramaturgicznej w Londynie, gdzie ukończył magisterium.

ycipk-2lyz88

5 listopada 2015 roku aktor zaręczył się z Sophie Hunter. Para pobrała się 14 lutego 2015 roku. Uroczystość odbyła się na angielskiej wyspie Wight. Mają dwóch synów Christophera Carltona i Hala Audena.

Benedict Cumberbatch – kariera zawodowa

Benedict Cumberbatch zagrał w wielu spektaklach teatralnych, za które otrzymał kilka nagród, między innymi nagrodę Laurence Olivier, Evening Standard Award i nagrodę Critics' Circle Theatre.

Benedict Cumberbatch jest także znany z udziałów w serialach i filmach telewizyjnych. Najbardziej znaną rolą Benedicta Cumberbatcha jest postać Sherlocka Holmesa w nowej odsłonie przygód detektywa w serialu Sherlock (2010) produkcji stacji BBC. Ponadto, pojawił się w takich serialach, jak Koniec defilady, The Hollow Crown, Small Island, The Last Enemy, Na koniec świata, Nathan Barley, Szpiedzy z Cambridge, Simpsonowie, Heartbeat, Milczący świadek i Tajniacy.

W 2004 roku otrzymał pierwszą główną rolę jako Stephen Hawking w filmie Hawking. Benedict Cumberbatch pojawił się także w kilku filmach telewizyjnych, można go zobaczyć w Stuart: Spojrzenie w przeszłość, Morderstwo to nic trudnego, Van Gogh: Painted with Words.

Benedict Cumberbatch ma na swoim koncie wiele ról filmowych, dzięki którym zdobył i był nominowany do wielu prestiżowych nagród. Zagrał, między innymi, w Głosie wolności, Pokucie, Kochanicach króla, w filmie biograficznym Darwin. Miłość i ewolucja, Niewygodnej prawdzie, Czterech lwach, Szpiegu, w filmie Stevena Spielberga Czas wojny.

ycipk-2lyz88

Ponadto Benedict Cumberbatch podkładał głos w filmach Hobbit: Niezwykła podróż, Hobbit: Pustkowie Smauga oraz Hobbit: Bitwa Pięciu Armii. Aktor został obsadzony do roli Thomasa Edisona w filmie The Current War realizowanym w 2017 roku.

Benedict Cumberbatch wielokrotnie podkreślał swoją sympatię do radia i wykonał liczne produkcje dla BBC, między innymi, Rumpole and the Penge Bungalow Murders, Cabin Pressure i Neverwhere. Ponadto, był narratorem w licznych filmach dokumentalnych National Geographic i Discovery Channel.

Benedict Cumberbatch czytał także kilka audiobooków, w tym Casanova, Tempest, The Making of Music, Death in a White Tie, Artists in Crime i Sherlock Holmes: The Rediscovered Railway Mysteries and Other Stories. Był także lektorem w kilku reklamach, w tym samochodu marki Jaguar, Sony, alkoholu Pimms, Google+, karmy dla psów Pedigree.

Benedict Cumberbatch – ciekawostki

Benedict Cumberbatch, Adam Ackland, pisarz i reżyser Patrick Monroe, koordynator akcji Ben Dillon i kierownik produkcji Adam Selves założyli pod koniec 2013 roku firmę produkcyjną SunnyMarc Ltd. Ich pierwszym projektem był film Little Favour.

ycipk-2lyz88

Benedict Cumberbatch jest ambasadorem charytatywnej organizacji The Prince's Trust, pomagającej młodym ludziom w edukacji i pracy. Jest zwolennikiem i patronem organizacji skupiających się na wykorzystaniu sztuki, aby pomóc upośledzonym młodym ludziom, w tym Odd Arts, Anno's Africa i Dramatic Need. Założył także fundusz na rzecz stowarzyszenia Amyotrophic Lateral Sclerosis (stwardnienie zanikowe boczne). Benedict Cumberbatch przekazał dzieła dla organizacji charytatywnych i imprez dobroczynnych, w tym na Willow Foundation i Thomas Coram Foundation for Children. Ponadto, przyłączał się do różnych akcji społecznych, w tym sprzeciwiającym się wojnom i mającym na celu walkę z rakiem - Stop the War Coalition, Stand Up To Cancer.

Została mu zaproponowana rola Stiepana Arkadiewicza Obłońskiego w filmie Anna Karenina. Jednak Benedict Cumberbatch ją odrzucił, a otrzymał Matthew Macfadyen. Aktor zrezygnował także z udziału w filmie Crimson Peak. Wzgórze krwi. Ostatecznie rolę Thomasa Sharpe'a otrzymał Tom Hiddleston. Nie przyjął też roli Solomona Lane'a w filmie Mission: Impossible - Rogue Nation. Zastapił go Sean Harris. Aktor był brany pod uwagę do filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy, Atlas chmur i W.E. Królewski romans.

Przez dwanaście lat spotykał się z aktorką Olivią Poulet, jednak para zerwała zaręczyny w 2011 roku.

Benedict Cumberbatch – nagrody i wyróżnienia

W czerwcu 2015 roku królowa Elżbieta II wydała decyzję o mianowaniu Benedicta Cumberbatcha Komandorem Orderu Imperium Brytyjskiego za jego sukcesy w sztuce aktorskiej oraz działalność charytatywną.

ycipk-2lyz88

Za pierwszoplanową rolę w serialu Sherlock Benedict Cumberbatch otrzymał nagrodę Critics' Choice Television, Satelitę, nagrodę Emmy oraz kilka nominacji do nagrody BAFTA, Emmy, Złotego Globu, Satelity i nagrody Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych.

Za udział w filmie Gra tajemnic, Benedict Cumberbatch został nominowany do wielu nagród, w tym do nagrody IFTA, BIFA, BAFTA, Satelity, nagrody Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych, AACTA - Nagród Międzynarodowch, Złotego Globu i Oscara.

Otrzymał tytuł Aktora Roku 2011 nadany przez brytyjski magazyn GQ. Ponadto, w 2013 roku portal Empire Online uplasował go na pierwszym miejscu w rankingu Najseksowniejszy aktor.

Data urodzenia

19.07.1976

Miejsce urodzenia

Londyn

Profesja

aktor

Filmografia

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Smaug)

Cztery lwy (2010) (Negocjator)

Szpieg (2011) (Peter Guillam)

W ciemność Star Trek (2013) (John Harrison)

Czas wojny (2011) (Major Jamie Stewart)

Thor: Ragnarok (2017)

Doctor Strange (2016) (Doctor Strange)

Jungle Book: Origins (2016) (Shere Khan)

Pakt z diabłem (2015) (Billy Bulger)

Sierpień w hrabstwie Osage (2013) (młody Charles Aiken)

Piąta Władza (2013) (Julian Assange)

Sherlock: Studium w różu () (Sherlock Holmes)

Gra tajemnic (2014) (Alan Turing)

Pingwiny z Madagaskaru (2014) (Agent Utajniony)

Koniec defilady () (Christopher Tietjens)

Zabić króla (2003) (Rojalista)

Niewygodna prawda (2010) (Nick Kaufman)

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii (2014) (Nekromanta)

Zniewolony. 12 Years A Slave (2013) (Ford)

Kochanice Króla (2007) (William Carey)

Sherlock () (Sherlock Holmes)

Miłosna układanka (2006) (Patrick Watts)

Głos wolności (2006) (William Pitt)

Hobbit: Niezwykła podróż (2012) (Nekromanta)

Pokuta (2007) (Paul Marshall)

Avengers: Wojna bez granic (2017) (Dr Stephen Strange)

The Current War (2017) (Thomas Edison)

Grinch (2018) (Grinch (oryginalny dubbing))

Mowgli: Legenda dżungli (2018) ( Shere Khan )

Mowgli: Legenda dżungli (2018) (Shere Khan)

ycipk-2lyz88
ycipk-2lyz88