ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e

Emma Thompson - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-h24p2e

Angielska i amerykańska aktorka i scenarzystka, w pierwszej kolejności kojarzona z licznymi występami w filmach kostiumowych. Inteligentna, utalentowana i wbrew pozorom bardzo wszechstronna, została doceniona dwiema Nagrodami Akademii za kreację w „Powrocie do Howards End” i scenariusz do „Rozważnej i romantycznej”.

Urodziła się 15 kwietnia 1959 roku w Londynie w rodzinie o tradycjach aktorskich – zawód ten wykonywali z powodzeniem zarówno ojciec, Eric Thompson, jak i matka Phyllida Law.

W ich ślady, prócz Emmy poszła również druga córka państwa Thomspon – Sophie.

Studiowała literaturę angielską na Cambridge University, dołączając tam do stowarzyszenia aktorskiego Footlights Group. Studia ukończyła w 1980 roku, a dwa lata później rozpoczęła występy – najpierw w brytyjskiej telewizji i na scenie.

Pierwszym sukcesem poszczycić się mogła w 1988 roku otrzymując BAFTA TV za kreacje w filmie „Tutti Frutti” (1987) oraz w mini- serialu „Koleje wojny” (1987), na planie którego spotkała przyszłego męża, Kennetha Branagha.

ycipk-h24p2e

Zagrała Katarzynę Francuską w głośnej adaptacji „Henryka V” (1989) w jego reżyserii, a później pojawiła się jeszcze u niego (i obok niego) na planie thrillera „Umrzeć powtórnie” (1991), komedii „Przyjaciele Petera” (1992) i kolejnej Szekspirowskiej adaptacji „Wiele hałasu o nic” (1993) z Keanu Reevesem i Kate Beckinsale.

W 1988 roku zadebiutowała jako scenarzystka komediowego show TV „Thompson” .

* Za rolę u boku Anthony’ego Hopkinsa, Vanessy Redgrave i Heleny Bonham Carter w kostiumowym filmie „Powrót do Howards End” (1992) Jamesa Ivory’ego otrzymała Oscara, BAFTA i Złoty Glob.*

* W 1993 roku ponownie spotkała się z Ivorym i Hopkinsem na planie „Okruchów dnia”, zgarniając nominacje do Oscara, BAFTA i Złotego Globu, a dzięki pochodzącej z tego samego roku drugoplanowej kreacji w filmie „W imię ojca” z Danielem Day - Lewisem, podwoiła nominacje do Nagrody Akademii i Złotego Globu.*

W 1994 roku udowodniła swoją wszechstronność występami w lekkich komediach: „Junior” Danny’ego De Vito (nominacja do Złotego Globu) oraz „Tata i małolata” z Gérardem Depardieu.

ycipk-h24p2e

* Jednym z najbardziej znanych filmów z udziałem (nie tylko aktorskim) Thompson jest niewątpliwie adaptacja powieści Jane Austin „Rozważna i romantyczna” (1995) w reżyserii Anga Lee. Podwójne nominacje do najważniejszych nagród filmowych poskutkowały statuetkami Oscara i Złotego Globu za Najlepszy Scenariusz oraz BAFTA dla Najlepszej Aktorki.*

Tuż po rozstaniu z Branaghem zasłynęła występem w jednym epizodzie serialu komediowego „Ellen” (1997), w którym zagrała „brytyjską aktorkę – lesbijkę Emmę Thompson”, zgarniając za rolę pierwszą nagrodę Emmy.

Rola w „Zimowym gościu” (1997) Alana Rickmana, u boku matki, Phyllidy Law (obie panie wcieliły się tu w postacie - odpowiednio - matki i córki) przyniosła jej Pasinetti Award na MFF w Wenecji oraz nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej.

Kolejną taką nominację dał jej występ u Mike’a Nicholsa w „Barwach kampanii” (1998).

Z Nicholsem współpracowała później jeszcze dwukrotnie: w 2000 roku jako współautorka scenariusza oraz odtwórczyni głównej roli w dramacie TV „Rozum”, opowiadającym o umieraniu na raka (dwie nominacje do Emmy, jedna do Złotego Globu, nagroda na festiwalu Valladolid, Humanitas Prize) oraz w 2003 roku, grając u niego w popularnym serialu „Anioły w Ameryce” (nominacja do Emmy).

ycipk-h24p2e

Empire Award oraz ostatnią nominację do BAFTA przyniosła jej kreacja zdradzanej żony w komedii romantycznej „To właśnie miłość” (2003) z Hugh Grantem, Keirą Knightley, Colinem Forthem i Alanem Rickmanem.

Dwukrotnie (2004 i 2007) pojawiła się - jako pani profesor Sybil Trelawney - w głośnej produkcji z serii „Harry Potter”.

W filmie wystąpiła podobno specjalnie dla swojej córeczki – Gai.

W 2005 roku napisała scenariusz i wystąpiła u boku Colina Firtha w familijnej komedii fantasy „Niania”, a w 2006 dołączyła do gwiazdorskiej obsady komedii fantasy „Przypadek Harolda Cricka” w reżyserii Marka Forstera, z Dustinem Hoffmanem, Willem Ferrellem i Maggie Gyllenhaal. W 2008 roku zagrała Kate Walker w filmie "Po prostu miłość". Rok później wystąpiła w dramacie "Była sobie dziewczyna". W 2010 roku ponownie wcieliła się w nianię w obrazie "Niania i wielkie bum".

Data urodzenia

15.04.1959

Miejsce urodzenia

Paddington, Londyn, Anglia

Scenarzysta
Filmografia

Wit (2001) (Vivian Bearing)

Merida waleczna (2012) (Queen Elinor)

Maybe Baby (2000) (Druscilla)

Rozważna i Romantyczna (1995) (Elinor Dashwood)

Okruchy dnia (1993) (Panna Sally Kenton)

Wiele hałasu o nic (1993) (Beatrice)

Umrzeć powtórnie (1991) (Amanda Sharp)

Barwy kampanii (1998) (Susan Stanton)

W imię ojca (1993) (Gareth Peirce)

Look Back in Anger (1989) (Alison Porter)

Planeta skarbów (2002) (Kapitan Amelia)

Junior (1994) (Dr. Diana Reddin)

Powrót do Howards End (1992) (Margaret Schlegel)

To właśnie miłość (2003) (Karen)

Peter's Friends (1992) (Maggie Chester)

Tall Guy, The (1989) (Kate Lemmon)

Henryk V (1989) (Katherine)

Piknik z niedźwiedziami (2015) (Catherine Bryson)

Riwiera dla dwojga (2013) (Kate)

Ratując pana Banksa (2014) (P. L. Travers)

Effie (2013) (Lady Eastlake)

Piękne istoty (2013) (Pani Lincoln)

Niania i wielkie bum (2010) (Nanny McPhee)

Last Chance Harvey (2008) (Kate Walker)

Była sobie dziewczyna (2009)

Przypadek Harolda Cricka (2006) (Kay Eiffel)

We Know Where You Live (2001) (Siebie)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Profesor Sybil Trelawney)

3D Faceci w czerni 3 (2012) (Oh)

Radio na fali (2009) (Charlotte)

Powrót do Brideshead (2008) (Lady Marchmain)

Jestem legendą (2007) (dr Alice Krippin)

Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) (Sybil Trelawney)

Niania (2005) (Nanny McPhee)

My Father the Hero (1994) (Isabel)

Blue Boy, The (1994) (Marie Bonnar)

Junket Whore (1998) (Siebie)

Mroczna Argentyna (2003) (Cecilia Rueda)

Impromptu (1991) (Duchess D'Antan)

Carrington (1995) (Dora Carrington)

Winter Guest, The (1997) (Frances)

Judas Kiss (1998) (Sadie Hawkins)

Harry Potter i Więzień Azkabanu (2004) (profesor Sybil Trelawney)

Johnny English: Nokaut (2018) (Premier)

Dowcip (2001)

Men in Black: International (2019) (Agent O)

Last Christmas (2019)

Praziomek (2019) (Starsza (głos) )

ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e