ycipk-1v0d60
ycipk-1v0d60

Geoffrey Rush - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1v0d60

Australijski aktor. Zdobywca Oscara, BAFTY i Złotego Globu, jeden z najbardziej cenionych aktorów australijskich, który ma w dorobku ponad 70 kreacji teatralnych oraz 20 ról kinowych. Szeroka publiczność poznała aktora dzięki roli Barbossy w serii filmowej „Piraci z Karaibów”.

Geoffrey Rush urodził się 6 lipca 1951 roku w Toowoombie w Australii. Studiował na Uniwersity of Queensland oraz w paryskiej Jacques Lecoq School of Mime, Movement and Theatre.* W akademiku dzielił pokój z Melem Gibsonem.*Studiował tam pantomimę, ruch i aktorstwo, po czym powrócił do rodzinnej Australii, gdzie zagrał w "Królu Learze" (rola błazna) i "Czekając na Godota" u boku młodego Mela Gibsona. W latach 80-tych występował w zespole Lighthouse Jima Sharmana.

Jego rola w „Pamiętniku szaleńca”, którą miał okazję odgrywać także w Moskwie i Petersburgu, przyniosła mu wyróżnienie koła krytyków teatralnych z Sydney oraz nagrodę Victorian Green Room. Za osiągnięcia teatralne (m.in. występ u boku Cate Blanchett w „Oleannie”, a także za kreację w „Wujaszku Wani”) uhonorowano go nagrodą Sidney Myer Performing Arts.

Na dużym ekranie debiutował niewielką rolą w komedii muzycznej Gillian Armstrong "Starstruck" (1982).W 1994 roku za rolę Horatio w "Hamlecie" produkcji Belvoir nominowany był jako najlepszy aktor drugoplanowy. Za rolę tę otrzymał jedną z najbardziej prestiżowych nagród australijskich - Sidney Myer Performing Arts Award.

Za rolę pianisty Davida Helfgotta w filmie Scotta Hicksa "Blask" (1996) Rush otrzymał statuetkę Oscara oraz nagrodę Złotego Globu, nagrodę Nowojorskich Krytyków Filmowych i Krytyków Filmowych Los Angeles, a także Broadcast Film Critics Award, USA Screen Actors Guild Award, nagrodę BAFTA, Australian Film Institute Award oraz Film Critics Circle of Australia Award.

ycipk-1v0d60

* Do jego najważniejszych filmów kinowych należy zaliczyć: „Zakochanego Szekspira”, „Zatrute pióro”* (kolejne nominacje do Oscara i Złotego Globu), „Elizabeth” (nominacja do BAFTY), „Kwestie zaufania”, „Krawca z Panamy”, „Okrucieństwo nie do przyjęcia”, „Peter Sellers – Życie & Śmierć” (nagrody Gildii Aktorów Amerykańskich, Emmy i Złoty Glob) i „Elizabeth: Złoty wiek”.

Jego powrót do teatru – rolą Berengera w komedii absurdu „Rush” – zaowocował najbardziej prestiżowymi wyróżnieniami teatralnym – Tony dla najlepszego aktora oraz wyróżnieniami Outer Critics Circle, Drama Desk i Drama League.

Szeroka publiczność poznała aktora w 2003 roku dzięki roli Barbossy w filmie „Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły”. Następnie w roku 2006 i 2007 wystąpił odpowiednio w dwóch kontynuacjach: „Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka” oraz „Piraci z Karaibów: Na krańcu świata”. W 2011 roku wcielił się w Barbossę po raz czwarty w filmie „Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach”.

Od 1988 roku żoną Geoffrey’a Rusha jest Jane Menelaus. Para poznała się podczas pracy przy przedstawieniu "Benefactors". Mają dwoje dzieci, córkę Angelicę (ur. 1992 r.) i syna Jamesa (ur. 1995 r.).

Data urodzenia

06.07.1951

Miejsce urodzenia

Toowoomba, Queensland, Australia

Filmografia

Zakochany Szekspir (1998) (Philip Henslowe)

Elizabeth (1998) (Sir Francis Walsingham)

Green Lantern (2011) (Tomar-Re)

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach (2011) (Barbossa)

Lantana (2001) (John Knox)

Mercury (1996) (Bill Wyatt)

Call Me Sal (1996) (Wal)

Twelfth Night (1987) (Sir Andrew Aguecheek)

Starstruck (1982) (Floor Manager)

Hoodwink (1981) (detektyw)

Frontline (1994) (we własnej osobie)

Zatrute pióro (2000) (Markiz de Sade)

Ned Kelly (2003) (Superintendent Hare)

Okrucieństwo nie do przyjęcia (2003) (Donovan Donnelly)

Piraci z Karaibów: Klątwa czarnej perły (2003) (kapitan Barbossa)

Jak zostać królem (2010) (Lionel Logue)

Honor Wojownika (2010) (Ron)

Blask (1996) (David)

Nędznicy (1998) (Javert)

Frontier (1997) (David Collins)

Dad and Dave: On Our Selection (1995) (Dave Rudd)

Krawiec z Panamy (2001) (Harry Pendel)

Frida (2002) (Leon Trotsky)

Siostrzyczki (2002) (Harry)

Gdzie jest Nemo 3D (2003) (Nigel)

Candy (2006) (Casper)

Oscar and Lucinda (1997) (narrator)

Harvie Krumpet (2003) (Narrator)

Magic Pudding, The (2000) (Bunyip Bluegum)

Children of the Revolution (1996) (Zachary Welch)

Powrót (2015) (Henry)

Bogowie Egiptu (2016) (Ra)

Złodziejka książek (2013) (Hans Hubermann)

Koneser (2013) (Virgil Oldman)

Peter Sellers - Życie & Śmierć (2004) (Peter Sellers)

Piraci z Karaibów: Na krańcu świata (2007) (Barbossa)

Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka (2006) (Barbossa)

Swimming Upstream (2002) (Harold Fingleton)

Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole (2010) (Ezylryb)

$9.99 (2008) (Angel)

Elizabeth: Złoty wiek (2007) (Sir Francis Walsingham)

Monachium (2005) (Ephraim)

Mystery Men (1999) (Casanova Frankenstein)

Little Bit of Soul, A (1998) (Godfrey Usher)

Twisted Tales (1996) (Harry Chisholm)

Dom na przeklętym wzgórzu (1999) (Steven H. Price)

Chłopiec z burzy (2019) (Michael Kingley)

ycipk-1v0d60
ycipk-1v0d60
ycipk-1v0d60