ycipk-2a70p5
ycipk-2a70p5

J.K. Simmons - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Detroit

Filmografia:

Wbrew regułom (1999) (Ray Kendall)

Kontrabanda (2012) (Kapitan Camp)

Spider-Man (2002) (J. Jonah Jameson)

Dobry Doktor (2011) (Detektyw Krauss)

Między wierszami (2012) (Pan Jansen)

Krytyczna terapia (1996) (Dr Mingus)

Celebrity (1998) (Sprzedawca dewocjonaliów)

Gra o miłość / For Love of the Game (1999) (1999) (Frank Perry)

Miłość w Nowym Jorku (2000) (Dr Grandy)

Kobieta na skraju dojrzałości (2011) (Wydawca Mavis)

Mexican (2001) (Ted Slocum)

Dotyk przeznaczenia (2000) (Szeryf Johnson)

Wydział zabójstw Baltimore (1993) (Pułkownik Alexander Rausch)

Zmowa pierwszych żon (1996) (Marszałek Federalny)

Szakal (1997) (Witherspoon)

Ladykillers, czyli zabójczy kwintet (2004) (Garth Pancake)

Księgowy (2016) (Ray King)

Whiplash (2014) (Fletcher)

Niewidzialny Znak (2010) (Pan Jones)

Nieugięty (2009) (Mitchell)

Muzyka jest wieczna (2011) (Henry Sawyer)

Mega Spider-Man () (J. Jonah Jameson)

Wariat na wolności (2010) (Ed)

Jobs (2013) (Arthur Rock)

Scenariusz na miłość (2014) (Dr Lerner)

Liga Sprawiedliwości (2017) (Komisarz Gordon)

Oz () (więzień nr 92S110 Vernon Schillinger)

Ulice Nowego Jorku () (Sierżant Treadway)

Za jakie grzechy (2009) (Stu Kopenhafer)

Droga do szczęścia (2008) (George)

Prawo i porządek: Sekcja specjalna () (Dr Emil Skoda)

Tajne przez poufne (2008) (Dyrektor CIA)

Dziękujemy za palenie (2005) (Budd 'BR' Rohrabacher)

Megamocny 3D (2011) (Warden)

Ekstrakt (2009) (Brian)

Absolwentka (2009) (Roy Davies)

Zabójcze ciało (2009) (Pan Wroblewski)

W chmurach (2009) (Bob)

Stary, Kocham Cię (2009) (Oswald Klaven)

Juno (2007) (Mac MacGuff)

Podkomisarz Brenda Johnson () (zastępca Will Pop)

Ciężkie czasy (2005) ( Agent Richards)

Ranczer w kosmosie (2007) (Jacobson)

Spider-Man 3 (2007) (J. Jonah Jameson)

Hidalgo - Ocean ognia (2004) (Buffalo Bill Cody)

Spider-Man 2 (2004) (J. Jonah Jameson)

Ostry Dyżur () (Gus Loomer)

Prawo i porządek () (Dr Emil Skoda)

Renegaci (2014)

BoJack Horseman ()

J.K. Simmons to aktor, którego można zobaczyć w licznych filmach i serialach Wikimedia Commons CC BY 2.0
Podziel się

J.K. Simmons to amerykański aktor filmowy, teatralny i telewizyjny. Urodził się w Detroit 9 stycznia 1955 roku. Jego pełne nazwisko to Jonathan Kimble Simmons. Jest synem Patricii (panieńskie nazwisko Kimble) i Donalda Williama Simmonsa.

J.K. Simmons – życiorys

W 1965 roku, gdy miał 10 lat, jego rodzina przeniosła się do Worthington w stanie Ohio. W 1973 roku, kiedy miał 18 lat, przeprowadzili się do Missoula, w stanie Montana, gdzie jego ojciec został dyrektorem Szkoły Muzycznej Uniwersytetu w Montanie. J.K. Simmons ukończył tam studia muzyczne w 1978 roku. W trakcie swojej kadencji był także częścią braterskiej wspólnoty muzycznej Phi Mu Alpha Sinfonia. Później J.K. Simmons przeniósł się do Seattle i został członkiem tamtejszego teatru (Seattle Repertory Theatre).

J.K. Simmons i jego żona, Michelle, mają dwoje dzieci: Joe i Olivię. Aktor jest zagorzałym fanem Detroit Tigers z Major League Baseball. W dniu otwarcia 6 kwietnia 2015 roku jako gość honorowy rzucił piłeczkę w celu zasygnalizowania zakończenia uroczystości poprzedzających grę i rozpoczęcie meczu (rytuał baseballu). Simmons jest również zapalonym ornitologiem.

ycipk-2a70p5

J.K. Simmons – kariera zawodowa

J.K. Simmons występował na Broadwayu w spektaklach: Piotruś Pan, A Change in the Heir, Laughter on the 23rd Floor, Guys and Dolls. Z początkiem lat 90. regularnie pojawiał się w produkcjach telewizyjnych. Otrzymał rolę w serialu Prawo i porządek, gdzie zagrał policyjnego psychiatrę Emila Skodę. Pojawił się w serialu więziennym Więzienie Oz, gdzie wcielił się w postać neonazisty Vernona Schillingera. Wraz z Kyrą Sedgwick wystąpił w serialu Podkomisarz Brenda Johnson. Można go także podziwiać jako jedną z głównych postaci w Fisherach i Rozmontowanych.

Role filmowe J.K. Simmonsa są głównie epizodyczne i drugoplanowe. Pojawił się w serii przygód Spider-Mana, które reżyserował Sam Raimi. Wziął udział w takich filmach, jak Ladykillers, czyli zabójczy kwintet, Juno, Tajne przez poufne, Wariat na wolności, Hidalgo – ocean ognia, Kontrabanda czy Stary, kocham cię. Wybitne zasługi osiągnął dzięki roli w dramacie muzycznym Whiplash w 2014 roku. Wcielił się tu w postać Terence'a Fletchera, niezwykle wymagającego dyrygenta w Konserwatorium Muzycznym, który nęka i jednocześnie przypochlebia się swojemu studentowi, Andrew Neimanowi (w tej roli Miles Teller).

J.K. Simmons – nagrody i wyróżnienia

Rola despotycznego dyrygenta w Whiplash zapewniła mu kilka prestiżowych nagród. W kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy zdobył Oscara, Złotego Globa, nagrodę BAFTA, Satelitę, nagrodę Critics' Choice, nagrodę Independent Spirit, nagrodę Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych, Miedzynarodowe AACTA, nagrodę Amerykańskiego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych, nagrodę Bostońskiego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych, nagrodę Stowarzyszenia Krytyków Filmowych z Los Angeles oraz nagrodę Stowarzyszenia Nowojorskich Krytyków Filmowych.

Ponadto aktor był kilkakrotnie nominowany do nagrody Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych za rolę w serialu Podkomisarz Brenda Johnson.

ycipk-2a70p5
ycipk-2a70p5
ycipk-2a70p5