ycipk-okqs5i
ycipk-okqs5i

Krzysztof Kolberger - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Gdańsk, Polska

Filmografia:

Pan Tadeusz (1999) (Adam Mickiewicz)

Dwa księżyce (1993) (Jerzy)

Wszyscy moi bliscy (1999) (Leo)

Kroniki domowe (1997) (ojciec)

W kogo ja się wrodziłem (2002) (Ryszard Lechotycki)

Kuchnia polska (film) (1991) (Jerzy Bergman)

Kanclerz (1989) (Reinhold Heidenstein, sekretarz Jana Zamoyskiego)

Klątwa doliny węży (1987) (Tarnas)

Na straży swej stać będę (1983) (Janek Klimza)

Kontrakt (1980) (Piotr Ostoja-Okędzki)

Hotel klasy lux (1979) (Michal Wojtan)

Dziewczęta z Nowolipek (1985) (Ignacy)

Sfora - Bez litości (2002) (Ryszard Starewicz Stary)

Zakład (1990) (Marek)

Kuchnia polska (serial) () (Jerzy Bergman)

Zniewolony teatr (2006)

Sfora (serial) () (Ryszard Starewicz Stary)

Moja krew (2009) (lekarz)

Dzieje Mistrza Twardowskiego (1995) (dworzanin)

Ucieczka (1996) (Ory)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Jerzy Bergman)

Żelazną ręką (1989) (Reinhold Heidenstein)

Oszołomienie (1988) (Korowicz)

Polska historia kina (1987)

Przyspieszenie (1984) (reżyser Maciek)

Jeśli się nie odnajdziemy (1982) (Maciek)

Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny (1982) (Anonimus)

Cień (1981)

Sołdaty swobody (1977)

Na srebrnym globie (1976) (Tomasz)

Ile jest życia (1974) (Kacper Janas)

Ekstradycja () (Jerzy)

Sierpniowe niebo. 63 dni chwały (2013) (Profesor)

Senność (2008) (Psychiatra)

Katyń (2006) (ksiądz)

Tryptyk rzymski (2007) (narrator)

Rozdroże Cafe (2005) (senator)

Ostatni prom (1989) (Marek Ziarno)

Rajska jabłoń (1985) (Ignacy Piędzicki)

Przyłbice i kaptury (1985) (narrator)

Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy (1979) (Chłapowski Dezydery)

Palace Hotel (1977) (młody człowiek)

Mazepa (1975) (Zbigniew)

Koniec babiego lata (1974) (Józek)

Trzy po trzy (1977)

S.O.S. (1974) (Marek Chlebowski)

Opowieści weekendowe (1997) (konferansjer)

Modrzejewska (1989) (Karol Chłapowski)

Kornblumenblau (1988) (blokowy Kornblumenblau)

Rzeka kłamstwa (1987) (Kaj)

Przeprowadzki (2000) (doktor Zygfryd Reutt)

Komedia małżeńska (1993) (Waldi)

Szokes (1997)

Komediantka (1987) (Henryk Zaleski)

Zdjęcie
Podziel się

Ceniony aktor teatralny i filmowy, także reżyser. Urodził się 13 sierpnia 1950 roku w Gdańsku.

W 1972 roku ukończył Wydział Aktorski warszawskiej PWST, od razu otrzymując angaż w Teatrze Śląskim w Katowicach. Pracował tam tylko rok, po czym przeniósł się do warszawskiego Teatru Narodowego, kierowanego wówczas przez Adama Hanuszkiewicza (1973-1982). Tam, wśród wielu ról w spektaklach realizowanych głównie przez Hanuszkiewicza, zagrał m.in. Konrada w inscenizacji „Dziadów” i Iwana w „Braciach Karamazow”.

Bardzo często grywał w repertuarze romantycznym. W latach 80-tych był aktorem Teatru Współczesnego, w latach 90-tych – Ateneum (rola Zygmunta w „Mazepie” w reżyserii Holoubka, rola Jana w „Fantazym” Słowackiego). Współpracował też z Teatrem TV (rola Romea w „Romeo i Julii”, Maćka w „Popiele i diamencie”, Zygmunta w „Mazepie”). Od 2000 roku znów jest aktorem Teatru Narodowego (rola w „Ryszardzie II” Andrzeja Seweryna, w „2 maja” Agnieszki Glińskiej, inscenizacjach dramatów Wyspiańskiego).

W filmie zadebiutował w 1974 roku, rolą w serialu Zbigniewa Kuźmińskiego „Ile jest życia”. Później wystąpił u Janusza Morgensterna w serialu „S.O.S.” (1974), jako Zygmunt w „Mazepie” Gustawa Holoubka, w filmie Adama Hanuszkiewicza „Trzy po trzy” (1977), u Krzysztofa Zanussiego w telewizyjnym „Kontrakcie” (1980) oraz w głośnym filmie odcinkowym Jerzego Sztwiertni „Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy” (1979,1981).

ycipk-okqs5i

W 1982 roku pojawił się obok Anny Romantowskiej w „Jeśli się odnajdziemy” Romana Załuskiego (1982) oraz w „Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny” Janusza Majewskiego (1982). Stworzył ważną kreację Janka Klimzy w filmie Kazimierza Kutza „Na straży swej stać będę” (1983). Występował u Barbary Sass („Dziewczęta z Nowolipek”, „Rajska jabłoń” 1985), Leszka Wosiewicza (tytułowa rola esesmana-sadysty w „Kornblumenblau” 1988, „Kroniki domowe” 1997 – nominacja do Nagrody Orła, zmiana wizerunku w filmie „Rozdroże Cafe” 2005), Jacka Bromskiego („Kuchnia polska” 1991) i Wojciecha Wójcika (jako Jerzy Szawłowski we wszystkich 3 częściach serialu „Ekstradycja”, w roli szefa mafii w „Bez litości” i „Sforze” 2002).

W 1999 roku pojawił się w roli Adama Mickiewicza w filmie Andrzeja Wajdy „Pan Tadeusz”. Warto zaznaczyć, że 9 lat wcześniej grał rolę tytułową w teatralnej inscenizacji poematu w reżyserii Jana Englerta. W 2001 roku pojawił się w roli Lindego w ekranizacji „W pustyni i w puszczy”.

Kolberger jest znanym interpretatorem poezji – Czesława Miłosza, Karola Wojtyły, Goethego, Iwaszkiewicza, Eliota, Norwida, Słowackiego i Mickiewicza. Brał udział w nagraniu dwóch płyt – pierwsza, zatytułowana „Piękna pani”, z wierszami Jana Pawła II, nagrana została z udziałem Jerzego Treli, Joanny Szczepkowskiej, Anny Seniuk i podkładem muzycznym Janusza Strobla. Druga – „Pater noster” - to interpretacja „Tryptyku rzymskiego” nagrana wraz z chórem Uniwersytetu Śląskiego i wydana w 2003 roku z okazji 25-lecia pontyfikatu Jana Pawła II. W 2005 roku brał udział w polskim dubbingu do filmu „Jan Paweł II”, użyczając swojego głosu postaci tytułowej, granej przez Johna Voighta.

W latach 90-tych Kolberger zajął się reżyserią, przede wszystkim w teatrze muzycznym. Wystawił m.in. „Krakowiaków i górali” Wojciecha Bogusławskiego w Operze Wrocławskiej (1991) i „Królewnę Śnieżkę” w Operze i Operetce Szczecińskiej (1999).

W latach 90-rych aktor założył firmę konfekcyjną „K. Kolberger”, dla której ubrania projektował Krzysztof Łoszewski. W ostatnich latach wystąpił m.in. w polsko-brytyjskiej produkcji „Spadek” (2005), po raz kolejny pojawił się u Wojciecha Wójcika, jako szef mafii w sequelu „Fałszerze. Powrót sfory” (2005). Wziął też udział w filmie Andrzeja Wajdy „Katyń” (2007). W 2009 roku zagrał w filmie "Popiełuszko. Wolność jest w nas".

ycipk-okqs5i

W 1998 roku odcisnął swoją dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach. W 2005 roku został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2006 roku został laureatem edycji konkursu „Mistrz Mowy Polskiej”.

*Od lat zmaga się z chorobą nowotworową. *Zmarł 7 stycznia 2011 roku w Warszawie. Został pochowany na warszawskich Powązkach.

ycipk-okqs5i
ycipk-okqs5i
ycipk-okqs5i