WP
WP

Marek Perepeczko - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor teatralny, telewizyjny i filmowy, legendarny odtwórca roli Janosika; także reżyser teatralny. Urodził się 3 kwietnia 1943 roku w stolicy. Warszawską PWST ukończył w 1965 roku. Wcześniej (1960-61) występował w Studiu Poetyckim Andrzeja Konica w TVP.

W 1965 zadebiutował w filmie (epizod w „Popiołach” Wajdy”) i na scenie teatralnej. Występował w Teatrze Klasycznym (1966-69) i Komedia (1970-77). W latach 1998-2003 był aktorem i dyrektorem Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie.

Tuż po epizodzie u Wajdy, gdzie zagrał zbójnika-gwałciciela, wystąpił w większej roli porucznika Kolskiego w filmie Janusza Morgensterna „Potem nastąpi cisza”. W 1968 roku zagrał w „Wilczych echach” Ścibora-Rylskiego, a* rok później w „Panu Wołodyjowskim”(i serialu „Przygody Pana Michała” 1969) Jerzego Hoffmana (jako Adam Nowowiejski)*.

W latach 1969-70 występował w tytułowej roli w serialu „Gniewko, syn rybaka”. Kilkakrotnie zagrał – mniejsze lub większe role - u Andrzeja Wajdy. Poza debiutanckim występem, pojawił się u reżysera w „Polowaniu na muchy” (1969), „Brzezinie” (1970), „Weselu” (1972) i w „Panu Tadeuszu” (1999). W 1970 roku pojawił się w roli „Malutkiego” w serialu „Kolumbowie”.

Rok 1973 to najbardziej rozpoznawalna kreacja aktora, w niezwykle popularnym serialu TV „Janosik” Jerzego Passendorfera (film kinowy w 1974 roku). Później Perepeczko pojawił się jeszcze w kilku rolach (m.in. w „Awansie” Janusza Zaorskiego), a następnie wyemigrował do Australii. Po powrocie, dał się poznać przede wszystkim jako komendant z komediowego „13 posterunku” (1997-2000) Macieja Ślesickiego. U tego samego reżysera zagrał też w filmie kinowym „Sara” (1997).

WP

* W 2004 roku pojawił się w komedii Marka Rębacza „Atrakcyjny pozna panią...”*, gdzie wystąpił obok Andrzeja Grabowskiego i Krzysztofa Cugowskiego. Ostatnią rolą filmową Perepeczki jest udział w komediowym filmie sensacyjnym Macieja Ziębińskiego „Dublerzy” (2006), gdzie ponownie spotkał się na planie z Andrzejem Grabowskim.

Perepeczko reżyserował spektakle, m.in. dla teatrów w Częstochowie i Płocku. Zmarł 17 listopada 2005 roku w Częstochowie. Został pochowany na warszawskim Cmentarzu na Powązkach.

WP
Data urodzenia

03.04.1942

Miejsce urodzenia

Warszawa, Polska

Data śmierci

17.11.2005

Filmografia

Pan Tadeusz (1999) (Maciej Chrzciciel)

Wesele (1972) (1972) (Jasiek)

Popioły (1965) (zbójnik)

Polowanie na muchy (1969) (reklamujący rajstopy)

Brzezina (1970) (Michał)

Pan Wołodyjowski (1969) (Adam Nowowiejski)

Przystań (1997) (1997) (Rasputin)

Awans (1974) (Antek)

Góry o zmierzchu (1970) (Jarek)

Wilcze echa (1968) (Aldek Piwko)

Przygoda Stasia( (1970) (Józef Szarak)

Potem nastąpi cisza (1965) (Kolski)

Darmozjad polski (1997) (śpiewak)

Atrakcyjny pozna panią (2003) (Henryk)

Życie na gorąco ()

Gniewko, syn rybaka () (Gniewko)

Bar "Atlantic" () (Harnaś w wizji Poznańskiego)

Janosik (serial) () (Janosik)

Zejście do piekła (1966) (Odyn)

Sam pośród miasta (1965) (chuligan)

Metodrama (1971) (Niuniek)

Sara (1997) (1997) (Józef)

Dublerzy (2006) (Don Corazzi)

WP
WP