WP
WP

Marek Walczewski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Jeden z najbardziej cenionych polskich aktorów. Przez prawie 30 lat był związany ze stołecznym Teatrem Dramatycznym. Sympatię publiczności zyskał też dzięki kreacjom filmowym, m.in. u Andrzeja Wajdy i Jerzego Kawalerowicza.

Marek Walczewski urodził się 9 kwietnia 1937 roku w Krakowie. W 1960 roku ukończył studia w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Krakowie.

W tym samym roku rozpoczął karierę aktorską - rolą w "Sławnej historii o Troilusie i Kresydzie" Szekspira, na deskach krakowskiego Teatru im. Słowackiego. Z teatrem tym związany był do 1964 roku. Następnie wszedł w skład zespołu Starego Teatru im. Modrzejewskiej w Krakowie.

Rok 1972 był przełomowy w życiu Walczewskiego. Aktor przeniósł się z Krakowa do Warszawy. Początkowo związał się z Teatrem Współczesnym. Po roku zamienił go na Teatr Ateneum im. Jaracza - występował tam w latach 1973-1976. Przez 10 lat występował w Teatrze Studio (1982-1992). Najsilniej Walczewski związany był z Teatrem Dramatycznym, gdzie grał - z przerwami - przez prawie 30 lat, od 1976 do 2004 roku.

Na scenie Teatru Dramatycznego zagrał m.in. głośne role w spektaklach: "Król Lear" Szekspira w reżyserii Jerzego Jarockiego (1977) - gdzie wystąpił razem z Gustawem Holoubkiem, Zbigniewem Zapasiewiczem i Piotrem Fronczewskim; "Nocy listopadowej" Stanisława Wyspiańskiego w reżyserii Macieja Prusa (1978); "Hamlecie" Szekspira w realizacji Gustawa Holoubka (1979); "Szaleństwie Jerzego III" Alana Bennetta w reżyserii Filipa Bajona (1994) oraz "Ansloschung - Wymazywanie" Thomasa Bernharda w realizacji Krystiana Lupy (2001).

WP

Krytycy teatralni podkreślali, że Walczewski tworzy postaci, zagłębiając się mocno w tajniki umysłu i psychiki swoich bohaterów, i że niekiedy zdaje się, że staje dzięki temu na granicy szaleństwa.

Jako aktor filmowy Walczewski debiutował w 1963 roku, rolą w filmie "Pasażerka" Andrzeja Munka.

W 1969 roku zagrał w "Ruchomych piaskach" Władysława Ślesickiego - wspólnie z Małgorzatą Braunek, Jerzym Zelnikiem i Leonem Niemczykiem. Razem z Braunek - a także Leszkiem Teleszyńskim i Janem Nowickim - wystąpił później w "Trzeciej części nocy" Andrzeja Żuławskiego (1971).

Popularność Walczewski zyskał też dzięki filmowym kreacjom w "Ziemi obiecanej" Andrzeja Wajdy (1975), "Śmierci prezydenta" Jerzego Kawalerowicza (1977) - gdzie zagrał człowieka, który zamordował Gabriela Narutowicza), "Dolinie Issy" Tadeusza Konwickiego (1982) i "Cudzoziemce" Ryszarda Bera (1986).

W ostatnich latach wystąpił m.in. w filmach: "Złoto dezerterów" Janusza Majewskiego (1998), "Wiedźmin" Marka Brodzkiego (2001), "Ubu Król" Piotra Szulkina (2004) i "Ono" Małgorzaty Szumowskiej (2004). Za rolę w tym ostatnim otrzymał nagrodę dla najlepszego aktora drugoplanowego na festiwalu filmowym w Gdyni.

WP
Data urodzenia

09.04.1937

Miejsce urodzenia

Kraków, Polska

Data śmierci

26.05.2009

Filmografia

Wesele (1972) (1972) (Gospodarz)

Ziemia obiecana (1974) (Bum-Bum)

Dwa księżyce (1993) (Mecenas)

Głos (1991) (rycerz)

Havet stiger (1990) (Horvat)

Stacja bezsenność (1973) (hipnotyzer)

W środku lata (1975) (przewoźnik)

Wergili (1976) (oświęcimiak)

Błękitna strzała (1980)

Rozmowa z człowiekiem z szafy (1993) (nauczyciel)

Druga strona słońca (1986) (Włodzimierz Oksza)

Wojna światów - następne stulecie (1981) (rejestrator)

Pasażerka (1963) (Tadeusz,narzeczony Marty)

Złoto dezerterów (1998) (pułkownik SS)

Święty Mikołaj pilnie poszukiwany (1974) (Kufel)

Przepłyniesz rzekę (1976)

Chciałbym się zgubić (1979) (dyrektor domu dziecka)

Hania (1984) (stary Mirza)

Pan W. (1985) (poszkodowany)

Les Milles (1995) (profesor Pick)

Nikt nie jest winien (1986) (Ryszard)

Dzieje grzechu (1975) (Płaza-Spławski)

Patrzę na ciebie, Marysiu (1999) (ojciec Michała)

Wiedźmin (2001) (Eyck z Denesle)

Seszele (1990) (Skowroński)

Ubu król (2003) (generał)

Ono (2003) (ojciec Ewy)

Enak (1992) (urzędnik)

Boża podszewka II () (Niemiec)

Ziemia obiecana (serial) () (Bum-Bum)

Trzecia część nocy (1971) (Rozenkranc)

Gra w ślepca (1985) (Stary)

Dolina Issy (1982) (Masiulis)

Śmierć prezydenta (1977) (Eligiusz Niewiadomski)

Józef Piłsudski (2000) (Lucjan Żeligowski)

Nocleg (1973) (Zyga)

Co lubią tygrysy (1989) (seksuolog)

Ga, ga. Chwała bohaterom (1985) (śledczy)

O-Bi, O-Ba. Koniec cywilizacji (1984) (szef)

Koniec (1988) (Emilian)

Ruchome piaski (1968) (mężczyzna)

Cudzoziemka (1986) (January Bądzki)

Dom moich synów (1975) (Wiktor Górecki)

Cień (1981) (mnich)

Vabank II czyli Riposta (1984) (naczelnik Twardyjewicz)

Wiedźmin (serial) () (Ecyk z Denesle)

Spotkanie na Atlantyku (1980) (Walter)

Zmowa (1988) (VIP)

Enfants du vent, Les (1991) (właściciel domu)

Do krwi ostatniej (1978) (Anders Władysław)

Crimen (1988) (Ligęza)

Kawalerskie życie na obczyźnie (1992) (Karuzelnik)

Lucyna (1986)

Ekstradycja 3 (1998) (X)

Synteza (1983) (rektor Diaz)

Golem (1979) (Pernat)

Trzecia granica (1975) (major Smyga)

Zdaniem obrony (1985) (1985) (Kazimierz Kubicki)

S.O.S. (1974) (Hubert Stańczyk)

Zabij mnie glino (1987) (paser)

Noce i dnie (1975) (Danielecki)

Blaszany bębenek (1979) (Schugger-Leo)

Pajęczarki (1993) (artysta)

Przeprowadzka (1972) (ksiądz)

Chichot Pana Boga (1988) (Weber)

Umarłem, aby żyć (1984) (lekarz)

Taranthriller (1993) (sprzedawca)

WP
WP