WP
WP

Ryszard Kotys - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Polski aktor i reżyser, kawaler Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski. Jego najbardziej charakterystyczną rolą jest Marian Paździoch z serialu „Świat według Kiepskich”.

Ryszard Kotys urodził się 20 marca 1932 roku w Mniowie. Ukończył Wyższą Szkołę Aktorską w Krakowie, debiutował na deskach Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach.Przez następne lata występował kolejno na deskach teatrów: Wybrzeże w Gdańsku, Teatrze Polskim we Wrocławiu, Teatrze Ludowym w Nowej Hucie, Teatrze Ziemi Krakowskiej w Tarnowie, Teatrze im. Węgierki w Białymstoku, Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu i w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, w którym to zdecydował podjąć wyzwanie reżyserii spektakli.

Jego aktorstwo nie ogranicza się jedynie do ról teatralnych. Od wielu lat występuje w telewizyjnych i kinowych produkcjach. W ciągu blisko 60 lat kariery na swoim koncie ma ponad 40 ról serialowych i niemal 150 w filmach fabularnych (głównie kreatur i "typków spod ciemnej gwiazdy"). Od 1999 roku występuje jako Marian Paździoch w serialu „Świat według Kiepskich”.

Ryszard Kotys zdobył wiele nagród i wyróżnień. W 1963 roku dostał wyróżnienie na IV Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych we Wrocławiu za rolę Macieja w „Kondukcie”. W 1982 otrzymał nagrodę za najlepszą rolę epizodyczną w sztuce "Po Hamlecie" Jerzego Żurka. Rok 1998 to Nagroda Artystyczna Wojewody Łódzkiego. Z kolei rok później otrzymał Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski na 110-leciu Teatru Jaracza w Łodzi.

Żoną Ryszarda Kotysa jest Kamila Sammler-Kotys. Aktor jest członkiem Partii Dobrego Humoru.

Data urodzenia

20.03.1932

Miejsce urodzenia

Mniów, Polska

Filmografia

Pokolenie (1954) (Jacek)

Rozmowy kontrolowane (1991) (żołnierz kontrolujący rozmowy w budce telefoniczne)

Dotknięci (1988) (Pracownik kliniki doktora Czerwińskiego)

Czarne stopy (1986) (Opiekun Marka)

Strach (1975) (Bogutek)

Olimpiada 40 (1980) (Schlappke)

Znaki na drodze (1969) (Bulaga)

Sami swoi (1967) (Sprzedawca kota)

Skok (1967) (1967) (kolega Wiktora, robotnik rolny)

Dreszcze (1981) (stróż)

Świnka (1990) (Simson)

Wiedźmin (2001) (Setnik)

Seszele (1990) (maszynista)

Eukaliptus (2001) (Ojciec Sony'ego)

Piżama (1971) (Brat Jadwigi)

Molo (1968) (kolega Andrzeja ze stoczni)

Deja Vu (1989) (Coppolla)

Wielka majówka (1981)

Pierwsza miłość (1971) (1971) (Białobzorow)

Światło odbite (1989) (Przewodniczący jury)

Uciec jak najbliżej (1971) (Zastępca kierownika)

Vabank (1981)

Bolesław Śmiały (1971)

Powrót wabiszczura (1989) (Szczur)

W słońcu i w deszczu () (Ludwik, majster budujący oborę Bolka)

Sobótki (1965) (Wartownik)

O czym szumią kierpce () (Dziadek)

Bezpośrednie połączenie (1979) (Taksówkarz)

Bao-Bab, czyli zielono mi () (Baba)

Szkatułka z Hongkongu (1983) (Kupke)

Tu stoję... (1994) (Pułkownik Marcinkowski)

Rycerze i rabusie () (Niezabitowski)

Okruchy wojny (1986) (Szaruga)

Dzień kolibra (1984) (Dozorca)

Poczmistrz (1967) (Kola)

Zemsta (1956) (1956) (nie występuje w czołówce)

Romans z intruzem (1984) (Kapral Matula)

Kolega Pana Boga (1986)

Erratum (2010) (Ojciec Michała)

Dziadek do Orzechów (2004) (2004) (Król Myszy)

Wodzirej (1977) (Kazik, brat Lutka)

Fortuna (1972) (Ważych)

Wolne chwile (1979) (Stolarz)

Album Polski (1970)

Agnieszka 46 (1964) (Maks)

Ostatni dzwonek (1986) (1986) (Inżynier Wyrobek)

Tajemnica Westerplatte (2009) (sanitariusz Karol Szwedowski)

Dzikun (1987) (Mohiła)

Tajemnica puszczy (1990) (Pińczuk)

Ekipa () (wicepremier Boczek)

Wiedźmin (serial) () (Setnik)

Konsul (1989) (sekretarz PZPR)

Dom () (Kapral Patro, były podwładny Bizanca)

Panienki (1980) (Pacjent)

Golem (1979) (windziarz)

Bohater roku (1986) (Kazik, brat Danielaka)

Przyłbice i kaptury (1985) (Kosooki)

Czy można się przysiąść (1999) (Straszny kelner)

Bumerang (1966) (Mężczyzna na miejscu wypadku)

Lalka (1968) (licytant)

Amnestia (1981) (milicjant)

Psy 2. Ostatnia krew (1994) (Maszynista)

Rykowisko (1986) (Jamroz)

WP
WP
WP