ycipk-2ausq1
ycipk-2ausq1

Bożena Dykiel - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Grabowo, Polska

Filmografia:

Wesele (1972) (1972) (Kasia)

Ziemia obiecana (1974) (Mada Muller)

Człowiek z żelaza (1981) (kadrowa)

Wałęsa. Człowiek z nadziei (2013)

Jest jak jest (1994) (Leokadia Dumowicz)

Dwa księżyce (1993) (Malwina)

Awans (1974) (Malwina)

Wielki tydzień (1995) (Piotrowska)

Rozmowy kontrolowane (1991) (działaczka Solidarności Kokoszka)

To ja, złodziej (1999) (Ratajowa)

Wojna światów - następne stulecie (1981) (pielęgniarka)

Dzień Świra (2002) (sąsiadka Adasia)

Dekalog, siedem (1988) (kasjerka na stacji)

Smuga cienia (1976) (grająca na trójkącie)

Biesy (1988) (Wirgińska)

Kontrakt (1980) (Ewa)

Trzeba zabić tę miłość (1972) (Jola)

Znachor (1981) (Sonia)

Brunet wieczorową porą (1976) (Żona Michała)

Przesłuchanie (1982) (chłopka)

Uciec jak najbliżej (1971) (autostopowiczka)

Nic śmiesznego (1995)

Menedżer (1985) (Janeczka)

Przedtem, potem (2012) (Ciotka)

W ukryciu (2013) (Urzędniczka)

Ziemia obiecana (serial) () (Mada Muller)

Janosik (serial) () (Szlachcianka na weselu)

Pójdziesz ponad sadem (1974) (Zocha, żona Józka)

Dylematu 5 () (Mieczysława Engelmajer)

Big bang (1986) (sklepowa Zosia)

Co lubią tygrysy (1989) (badylara)

Wyjście awaryjne (1982) (Kolędowa)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (sąsiadka Miauczyńskiego)

Akcja pod Arsenałem (1977) (sanitariuszka Tamara)

Kawalerskie życie na obczyźnie (1992) (frau Luther)

Kobieta z prowincji (1984) (Jadźka)

Miłość ci wszystko wybaczy (1981) (Zula Pogorzelska)

Noce i dnie (1975) (Andzia Torebkówna)

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych polskich aktorek telewizyjnych i filmowych. Jej wyrazista osobowość aktorska oraz stała obecność na małym ekranie sprawia, że od wielu lat jest również jedną z najlepiej rozpoznawalnych postaci polskiego show-biznesu.

Urodziła się 26 sierpnia 1948 roku w Grabowie. Studiowała na warszawskiej PWST, którą ukończyła w 1971 roku.

Jeszcze w czasie studiów (lata 1970-72) występowała w STS-ie (Studencki Teatr Satyryków), później z kolei (1972-85) była aktorką Teatru Narodowego w Warszawie.

Na ekranie debiutowała w 1972 roku pojawiając się u Janusza Morgensterna w filmie „Trzeba zabić tę miłość”. W tym samym roku po raz pierwszy zagrała u Andrzeja Wajdy, tworząc pamiętną kreację Kaśki w „Weselu”.

ycipk-2ausq1

U Wajdy zagrała jeszcze wielokrotnie: w 1974 roku wystąpiła w roli Mady Muller w „Ziemi obiecanej”, w 1976 – w polsko brytyjskiej adaptacji „Smugi cienia” Conrada, w 1981 – w „Człowieku z żelaza”, w 1988 – we francusko – polskiej adaptacji „Biesów” z Isabelle Huppert i Omarem Sharifem, a w 1995 roku – w „Wielkim tygodniu”.

Poza tym, wystąpiła w tak znaczących produkcjach, jak „Kontrakt” (1980) Krzysztofa Zanussiego, „Przesłuchanie” (1982) Ryszarda Bugajskiego i „Dekalog” (1988) Krzysztofa Kieślowskiego.

Zagrała u Jerzego Hoffmana w znanej adaptacji „Znachora” (1981) Tadeusza Dołęgi-Mostowicza z Jerzym Bińczyckim w roli głównej, w japońsko- polskiej produkcji „Ognie są jeszcze żywe” (1976) oraz w filmie fantastycznym „Wojna światów – następne stulecie” (1981) Piotra Szulkina.

Ponadto zasłynęła z licznych występów komediowych, m.in. w filmach Stanisława Barei („Brunet wieczorową porą” 1976, „Alternatywy 4” 1983), Janusza Zaorskiego („Awans” 1974 z Marianem Opanią), Jerzego Gruzy (serial „40’ latek” 1974-75, „Motylem jestem, czyli romans 40-latka” 1976), Jacka Bromskiego („Sztuka kochania” 1989), Romana Załuskiego („Wyjście awaryjne” 1982), czy w głośnym filmie „Rozmowy kontrolowane” (1991) Sylwestra Chęcińskiego.

Wystąpiła w znanych dziełach Marka Koterskiego: jako dentystka w „Nic śmiesznego” (1995), sąsiadka Adasia w „Dniu świra” (2002) i „Wszyscy jesteśmy Chrystusami” (2006).

ycipk-2ausq1

Rolę sąsiadki Dykiel zagrała również w filmie Jacka Bromskiego „To ja złodziej” (2000) z Januszem Gajosem w roli głównej.

Poza wyżej wymienionymi, w ostatnich dekadach pojawiała się głównie w rolach telewizyjnych, w takich serialach, jak „Dom” (1982, 1996-97, 2000), „Bank nie z tej ziemi” (1993-94), „Jest jak jest” (1994), „Plebania” (2001-2003), „Na dobre i na złe” (2003, 2006), zaś przede wszystkim w popularnej telenoweli „Na wspólnej” (2003-2007), w której wcieliła się w postać Marii Zięby. W 2009 roku zagrała w filmie "Mniejsze zło".

Często kreuje postacie aktywnych, zdecydowanych, czasami „pyskatych” kobiet – ma na swoim koncie role urzędniczek, kadrowej, naczelniczki gminy, kierowniczki, dozorczyni. Ponadto, jej specyficzna ekspresja aktorska sprawia, że świetnie sprawdza się jako odtwórczyni ról „kobiet z sąsiedztwa”, gadatliwych barmanek, gospodyń, sklepowych.

W 1979 roku została odznaczona Brązowym Krzyżem Zasługi. W 2002 roku, podczas VII Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach odcisnęła dłoń na Promenadzie Gwiazd.

Znana jest ze swojej pasji kulinarnej - prowadziła autorski program telewizyjny o gotowaniu. Jest autorką humorystycznego poradnika „Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić”.

ycipk-2ausq1
ycipk-2ausq1