WP
WP

Jan Nowicki - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Polski aktor filmowy i teatralny, niegdyś jeden z czołowych amantów polskiego kina. Jego role filmowe obejmują wiele arcydzieł polskiej kinematografii.

Urodził się 5 listopada 1939 w miasteczku Kowal na Pojezierzu Gostyńskim. W latach 1958-60 studiował w PWSTiF w Łodzi, jednak nie ukończył tych studiów, w zamian wybierając studia aktorskie na PWST w Krakowie, gdzie zrobił dyplom w 1964 roku.

W tymże roku nastąpił też jego debiut teatralny w Teatrze Starym, z którym związany jest do dziś, oraz filmowy, w obrazie Aleksandra Forda „Pierwszy dzień wolności”. Już rok później otrzymał angaż w „Popiołach” Andrzeja Wajdy (1965), dwa lata później z kolei zagrał w „Barierze” Jerzego Skolimowskiego (1966).

Dorobek artystyczny Nowickiego jest imponujący zarówno w wymiarze jakościowym, jak i ilościowym, dlatego trudno uniknąć wymieniania niemalże rok po roku produkcji, czy przedstawień teatralnych, w których brał udział.

W 1969 roku wystąpił w roli Kettlinga w ekranizacji „Pana Wołodyjowskiego” w reżyserii Jerzego Hoffmana. W 1970 wystąpił u Andrzeja Kondratiuka („Dziura w ziemi”), Henryka Kluby (serial „Doktor Ewa”) i Krzysztofa Zanussiego („Życie rodzinne”).

WP

Grał u Andrzeja Żuławskiego („Trzecia część nocy” 1971), Romana Załuskiego („Anatomia miłości” 1972) oraz* u Wojciecha Jerzego Hasa (jedna z głównych ról w „Sanatorium pod klepsydrą”, obok Gustawa Holoubka 1973)*.

Lata 70-te przyniosły aktorowi największą popularność i uznanie. Wówczas to rozpoczęła się jego współpraca z przyszłą żoną aktora, reżyserką Mártą Mészáros („One dwie” 1977, „Jak to w domu” 1978, „Po drodze” 1979 z Beatą Tyszkiewcz; także współscenariusz razem z Markiem Piwowskim).

W 1978 roku po raz kolejny spotkał się z Krzysztofem Zanussim, kreując u niego główną rolę Tomasza Piątka w „Spirali”, w 1979 zagrał w słynnych „Zmorach Wojciecha Marczewskiego, a w 1979 wystąpił w serialu TV w reżyserii Andrzeja Wajdy i Edwarda Kłosińskiego „Z biegiem lat, z biegiem dni”.

W 1982 roku wcielił się w rolę tytułowego „Wielkiego Szu”, szulera karcianego w filmie Sylwestra Chęcińskiego (Złota Kaczka). W 1985 wystąpił w „Dziewczętach z Nowolipek” Barbary Sass, rok później w jednej z głównych ról w „Magnacie” Filipa Bajona.

W latach 90-tych spadła nieco aktywność filmowa aktora. Powrócił do współpracy z Sass w „Pajęczarkach” (1992) oraz z Filipem Bajonem w „Poznaniu 56” (1996), wystąpił u Juliusza Machulskiego w serialu „Matki, żony i kochanki” (1995 i 1998), u Jacka Bromskiego w znanej komedii „Dzieci i ryby” (1996) oraz u Jana Jakuba Kolskiego w „Historii kina w Popielawach” (1998).

WP

Zagrał w popularnym filmie „Młode wilki” (1995, sequel w 1997), kilkakrotnie też wystąpił w reżyserskich próbach Olafa Lubaszenki („Sztos” 1997, „E=mc²” 2002). W 1999 roku wystąpił m.in. właśnie obok Olafa Lubaszenki w głośnym filmie Márty Mészáros „Córy szczęścia”.

W 2001 roku ponownie zagrał u Filipa Bajona w „Przedwiośniu”.W latach 2001 i 2003 kreował jedną z głównych postaci serialu „Zostać miss". W 2004 roku zagrał w „Tulipanach” Jacka Borcucha,Trzy lata później mogliśmy go oglądać w serialu TV „Magda M.” W 2008 roku na ekrany kin wszedł obraz Jacka Bławuta "Jeszcze nie wieczór", w którym zagrał jedną z głównych ról. W 2009 roku zagrał Marka w filmie "Rewizyta". Rok później wystąpił w filmie "Fenomen" oraz "Bebok". W 2011 roku zagrał w "Daas" i "Pokaż kotku, co masz w środku".

Wśród wielu znamienitych kreacji teatralnych, dla orientacji co do ich przekroju wymienić można chociażby takie, jak: rola Artura w „Tangu” Mrożka (1965), Mikołaja Stawrogina w „Biesach” Dostojewskiego w reżyserii Andrzeja Wajdy (1971), Józefa K. W „Procesie” Kafki w reżyserii Jerzego Jarockiego (1973, były pedagog aktora), Wielkiego Księcia w „Nocy Listopadowej” Wyspiańskiego w reżyserii Wajdy (1974), czy wreszcie rola Rogożyna w „Nastazji Filipownej” (wg „Idioty” Dostojewskiego) w reżyserii Andrzeja Wajdy (1977).

Synem Jana Nowickiego i Barbary Sobotty jest aktor Łukasz Nowicki. Przez wiele lat Jan Nowicki związany był z Mártą Mészáros. Od 2009 roku jego żoną jest Małgorzata Potocka.

Data urodzenia

05.11.1939

Miejsce urodzenia

Kowal, Polska

Filmografia

Daas (2011) (Hrabia Von Nogai)

Lawa. Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza (1989) (Widmo/Belzebub)

Popioły (1965) (kapitan Wyganowski)

Deszczowy żołnierz (1996) (Jan Szymanski)

Pan Wołodyjowski (1969) (Kettling)

Bariera (1966) (bohater)

Bebok (2010)

Przedwiośnie (2001) (Wuj Leon Skalnicki w Nawłoci)

Mała Vilma (2000)

Panny i wdowy (1991) (Cyprian)

Listy miłosne (2001) (właściciel lunaparku)

Zygfryd (1986) (Waldo)

Sztos 2 (2011) (Eryk)

Córy szczęścia (1999) (Robert)

Poznań 56 (1996) (profesor w wagonie)

Pokaż kotku, co masz w środku (2011) (Mecenas Kowalski)

Dziewczęta z Nowolipek (1985) (Różycki)

E=mc2 (2002) (Edward 'doktor X' Nowicki)

Schodami w górę, schodami w dół (1988) (Malarz)

Bal na dworcu w Koluszkach (1989) (aktor)

Sztos (1997) (Eryk)

TuliPany (2004) (Matka)

Autor wychodzi (2006) (starszy pan)

Zostać miss 2 () (Kleber)

Fenomen (2010) (Oligarcha)

Jeszcze nie wieczór (2008) (Jerzy)

Ojciec Mateusz () (Ludwik Olszyński)

Nie ma takiego numeru (2005) (Szuler)

Trzecia część nocy (1971) (Jan)

Skorpion, Panna i Łucznik (1973) (Jakub)

Kilenc honap (1976) (Janos)

Sukcesja (1980) (Akos)

Anna (1981) (Janos Balint)

Notater om kaerligheden (1989) (mężczyzna z kurtką)

Nagy postarablás, A (1992)

Młode Wilki 1/2 (1997) (Jerzy Chmielewski)

Tylko Beatrycze (1976) (Napoleon Orsini)

Krótka podróż (1976) (Paweł)

Czerwone ciernie (1976) (Wojnicz)

Godzina za godziną (1974) (Jan)

Stracona noc (1973) (szofer Konstanty)

Trzynaste piętro (1966) (uwięziony w windzie)

Józef Piłsudski (2000) (Hans von Beseler)

Ga, ga. Chwała bohaterom (1985) (sutener Al)

Spokojne lata (1981) (Mag)

O-Bi, O-Ba. Koniec cywilizacji (1984) (inżynier)

Magnat (1986) (Książe Hans von Teuss)

Superwizja (1990) (Robert)

Napoleon (1990) (1990) (Barras)

Pierwszy dzień wolności (1964) (Anglik)

Siedem czerwonych róż czyli Benek kwiaciarz o sobie i o innych (1972) (kierownik budowy w Zimnej)

Przedwiośnie (serial) () (Wuj Leon Skalnicki)

Rewizyta (2009) (Marek)

Kochaj mnie, kochaj! () (Grzegorz Dajewski)

Fundacja (2006) (Mieczysław Małecki)

Magda M. () (Tomasz Korzecki)

Dziura w ziemi (1970) (Andrzej Orawiec)

Sanatorium Pod Klepsydrą (1973) (Józef)

Zmory (1978) (Chwostek)

Archiv des Todes (1980)

Magzat, A (1993) (Peter)

Historia kina w Popielawach (1998) (dziedzic)

Opowieść o Józefie Szwejku i jego najjaśniejszej epoce (1995) (kapitan)

Krab i Joanna (1980) (Zygmunt Brzeziński)

Opowieść w czerwieni (1974) (plutonowy Kuryło)

Anatomia miłości (1972) (Adam)

Doktor Ewa (1970) (Borecki)

Autrement (1993) (Zanik)

Siódmy pokój (1995) (Heller)

Przygoda noworoczna (1963) (uczestnik zabawy sylwestrowej na ulicy)

Dyrektorzy (1975) (dyrektor Adam Stokłos)

Kraj świata (1993) (literat)

Noc poślubna w biały dzień (1982) (magister)

Po drodze (1979) (Marek)

Golem (1979) (człowiek w kapeluszu/'przodownik snu')

Hasło Korn (1968) (kapitan Nawrot)

Życie rodzinne (1970) (Marek)

Dzieci i ryby (1996) (Marek)

Magneto (1993) (Zanik)

Noce i dnie (1975) (oficer niemiecki)

Pajęczarki (1993) (Ryszard Brun)

Zaklęty dwór (1976) (komisarz)

Przeprowadzki (2000) (Stanisław Szczygieł)

Wielki szu (1982) (Wielki Szu)

Spirala (1978) (Tomasz Piątek)

Młode wilki (1995) (Chmielewski)

WP
WP