ycipk-7ziag0
ycipk-7ziag0

Piotr Machalica - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Pszczyna, Polska

Filmografia:

Dekalog, dziewięć (1988) (Roman)

Dekalog VI (1988) (Roman)

Marie Curie, une femme honorable (1990) (Jean Perrin)

Łuk Erosa (1987) (Zdzich)

Kameleon (2001) (Leon Kamelski)

Dzień Świra (2002) (psychoanalityk)

Prawo ojca (1999) (Robert, przyjaciel Michała)

Biesy (1988) (Maurice)

Rycerz (1980) (mnich Wiesław)

Kuchnia polska (film) (1991) (Henryk Kowalczyk)

Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce (1989) (Piotr Nowosad)

Złoto dezerterów (1998) (porucznik Lotka)

Tak, tak (1992) (Jan Miksiński)

Stan strachu (1989) (Byś)

Sztuka kochania (1989) (1989) (Olgierd Pasikonik)

Nieznana opowieść wigilijna (2000) (Tomasz Skrudziak)

Adopcja (1983) (sędzia)

Bez grzechu (1987) (doktor Syski)

Anioł w szafie (1987) (aktor)

Krótki film o miłości (1988) (Roman)

Nic śmiesznego (1995)

Sauna (1992) (Milos)

Mur (2014) (Lekarz)

Kuchnia polska (serial) () (Henryk Kowalczyk)

Kameleon (serial) () (Inspektor Leon Kamelski Kameleon)

Dino Mama 3D (2012) (Diego)

Komisarz Alex () (Hubert Chowaniec, brat Roberta)

Samoloty 2 (2014) (Puławski)

Bar "Atlantic" () (Stanisław Poznański)

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian (2008) (Aslan)

Czerwony Kapturek - Prawdziwa historia (2005) (Wilk)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Henryk Kowalczyk)

Opowieści z Narnii: Podróż wędrowca do świtu (2010) (Aslan)

Mała Wielka Miłość (2007) (ginekolog)

Maszyna zmian. Nowe przygody (1996) (Tata Mikołaja)

Trzy kolory. Biały (1993) (człowiek pod kantorem)

Tak tak (1991) (reżyser telewizyjny Miksiński)

Bohater roku (1986) (Tadeusz Odyniec)

Zabij mnie glino (1987) (porucznik Popczyk)

V.I.P. (1991) (Rafał)

Szamanka (1996) (Mężczyzna bez nóg na dworcu)

Ceremonia pogrzebowa (1985) (Jan)

Zdjęcie
Podziel się

Aktor filmowy i teatralny, znany także jako uznany wykonawca piosenki aktorskiej i kabaretowej. Urodził się 13 lutego 1955 roku w Pszczynie. Pochodzi z rodziny aktorskiej.

W 1981 roku ukończył PWST w Warszawie, gdzie podobno zdawał głównie w celu „ucieczki” przed wojskiem. Jest aktorem Teatru Powszechnego w Warszawie. Od 1980 roku stale pojawia się także w spektaklach Teatru TV (m.in. rola Fortynbrasa w „Hamlecie” 1985, Arskiego w „Cyrografie” 1999). Znany z interpretacji piosenki aktorskiej (Nagroda w Opolu w 1986 roku).

W filmie zadebiutował w 1979 roku u Lecha Majewskiego w baśniowym „Rycerzu”. W latach 1979-81 wsławił się rolą Pawła Wawrzeckiego w odcinkowym filmie historycznym Jerzego Sztwiertni „Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy” (1982 – nagroda zespołowa I stopnia Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji za osiągnięcia aktorskie).

W 1981 roku wystąpił w głośnym filmie Feliksa Falka „Był jazz”. Z Falkiem będzie później współpracował niejednokrotnie. W 1984 roku zagrał u niego w „Idolu”, dwa lata później w „Bohaterze roku”, a w 1990 w komedii „Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce”, gdzie wystąpił wraz z ojcem, Henrykiem Machalicą.
<br. W 1983 roku wystąpił w filmie TV „Adopcja” Grzegorza Warchoła. Grał u Roberta Glińskiego („Rośliny trujące” 1985), Jacka Bromskiego („Ceremonia pogrzebowa” 1984, „Zabij mnie glino” 1987, „Sztuka kochania” 1989, „Kuchnia polska” 1990-92, „1968. Szczęśliwego Nowego Roku” 1992), Janusza Majewskiego („Maskarada” 1986, „Stan strachu” 1989, serial „Bar Atlantic” 1996, „Złoto dezerterów” 1998, „Kameleon” 2001), Andrzeja Wajdy („Biesy” 1988), Krzysztofa Krauzego („Nowy Jork – czwarta rano” 1988) i Krzysztofa Kieślowskiego („Krótki film o miłości”, „Dekalog IX” 1988, „Biały” 1993).

ycipk-7ziag0

W 1990 roku wystąpił jako Jean Perrin w biograficznym filmie polsko-francuskim o życiu Marii Curie – Skłodowskiej (ponownie obok ojca). Grał zesłańca w serialu Janusza Zaorskiego „Panny i wdowy” (1991) i Steve’a – jednego z bohaterów filmu Sławomira Idziaka „Enak”, obok Iréne Jacob (1992). W 1992 roku wystąpił w komedii Filipa Bajona „Sauna” oraz w jednej z głównych ról w filmie dla młodzieży „Smacznego, telewizorku” Pawła Trzaski. Pojawił się w filmowym debiucie reżyserskim Krystyny Jandy („Pestka” 1995) i Marka Kondrata („Prawo ojca” 1999).

W 1996 roku zagrał podwójną rolę w kontrowersyjnym filmie Andrzeja Żuławskiego „Szamanka”. Trzykrotnie współpracował z Markiem Koterskim – w 1995 roku zagrał brata Adama w „Nic śmiesznego”, w 2002 – psychoanalityka w „Dniu świra” oraz lekarza w filmie „Wszyscy jesteśmy Chrystusami” (2006). W 2000 roku pojawił się w głównej roli w filmie telewizyjnym „Nieznana opowieść wigilijna”, powstałym na motywach klasycznej opowieści Dickensa.

W 1995 roku wcielił się w postać Henryka Jakubowskiego w serialu TV „Sukces” – do roli powrócił zaś wraz z wznowieniem serialu w 2000 roku. W 1998 roku grał szefa BORu w „Ekstradycji 3”, rok później wcielił się w postać Artura Oziębły w serialu TV „Ja, Malinowski”. W latach 2003-2004 występował też jako Jerzy Leszczyński w familijnym serialu „Rodzinka”.

Ponadto gościnnie występował w takich serialach, jak: „Maszyna zmian” (1995-96), „13 posterunek” (2000), „Na dobre i na złe” (2001), „Męskie – żeńskie” (2004), „Pensjonat pod Różą” (2004), „Niania” (2006).

W 1999 roku odcisnął swoją dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach. Od 2006 roku jest dyrektorem Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie.

ycipk-7ziag0

Jako aktor śpiewający zasłynął interpretacjami piosenek Bułata Okudżawy i Georgesa Brassensa (płyta Polskiego Radia wydana w 2002). Występował w spektaklu Magdy Umer „Zimy żal” oraz w spektaklu kabaretowym „Big Zbig Show” Zbigniewa Zamachowskiego.

W 2008 roku zagrał w polsko-amerykańskiej produkcji pt. "Mała wielka miłość". Wcielił się w ginekologa. W 2009 roku zagrał w filmie "Piętnaście fotografii". W 2010 roku po raz trzeci użyczył głosu Aslanowi w filmie fantasy t. "Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu".

Piotr Machalica był mężem Małgorzaty Machalicy, para rozwiodła się. Mają dwójkę dzieci: córkę Sonię i syna Franciszka.

ycipk-7ziag0
ycipk-7ziag0
ycipk-7ziag0