ycipk-twqtwb
ycipk-twqtwb

Samuel L. Jackson - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Waszyngton, USA

Filmografia:

Piekielna głębia (1999) (Russell Franklin)

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo 3D (1999) (Mace Windu)

Negocjator (1998) (Danny Roman)

Morze miłości (1989) (Black Guy)

Pulp Fiction (1994) (Jules Winnfield)

187 (1997) (Trevor Garfield)

African Cats (2011) (Narrator)

Regulamin zabijania (2000) (Colonel Terry L. Childers)

Shaft (2000)

Jackie Brown (1997) (Ordell Robbie)

Kill Bill Vol. 2 (2004) (Organista)

Gwiezdne wojny: Atak klonów 3D (2002) (Mace Windu)

Zmiana pasa (2002)

Park jurajski 3D (1993) (Ray Arnold)

Formuła (2001) (Elmo McElroy)

Turbo (2013) (Whiplash)

Tajemnicza zbrodnia (2001)

Meeting Evil (2012) (Richie)

Purpurowe skrzypce (1998)

Bunt (1994) (Jamaal)

Captain America: Pierwsze starcie (2011) (Nick Fury)

Chłopcy z ferajny (1990) (Stacks Edwards)

Co z oczu, to z serca (1998) (Hejira)

Długi pocałunek na dobranoc (1996)

Niezniszczalny (2000) (Elijah Price)

Django (2012) (2012) (Stephen)

Pocałunek Śmierci (1995) (Calvin)

Wesele Betsy (1990) (Mickey)

xXx (2002) (agent NSA Gibbons)

S.W.A.T. Jednostka Specjalna (2003) (porucznik Dan 'Hondo' Harrelson)

Kill Bill (2003) (organista)

Szklana pułapka 3 (1995) (Zeus Carver)

Czas patriotów (1992) (LCDR Robby Jackson)

Książę w Nowym Jorku (1988) (Hold-Up Man)

Iniemamocni (2004) (Lucius Best/Frozone)

Amnezja (2004) (John Mills)

Rób co należy (1989) (Sam Jackson)

Polowanie na prezydenta (2014) (US President William Alan Moore)

Kong: Wyspa Czaszki (2017)

Kingsman: Tajne służby (2014) (Valentine)

Barely Lethal (2014) (Hardman)

Tarzan: Legenda (2016)

xXx: Reaktywacja (2016) (Agent Augustus Gibbons)

Avengers: Czas Ultrona (2015) (Nick Fury)

Zambezia (2012) (Tandai)

Oldboy. Zemsta jest cierpliwa (2013) (Chaney)

Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz (2014) (Nick Fury)

Arena (2011) (2011) (Logan)

Samarytanin (2012) (Foley)

RoboCop (2013) (Pat Novak)

Cell (2014) (Tom McCourt)

Sunset Limited, The (2011) (Czarny)

Wskrzeszenie Mistrza (2007) (Mistrz)

Ślady zbrodni (2007) (Tom Cutler)

Mother and Child (2009) (Paul)

Z wielką mocą: Historia Stana Lee (2010) ((on sam))

Avengers 3D (2012) (Nick Fury)

1408 (2007) (Gerald Olin)

Jęk czarnego węża (2006) (Lazarus)

Iron Man (2008) (Nick Fury)

The Man (2005) (Derrick Vann)

XXX 2: Następny poziom (2005) (Agent Gibbons)

Trener / Coach Carter (2005) (2005) (trener Ken Carter)

Zakładnik / No Good Deed (2002) (2002) (Jack Friar)

Policja zastępcza (2010) (Highsmith)

Bez reguł (2010) (Henry Herald H Humphries)

Soul Men (2008) (Louis Hinds)

Lakeview Terrace (2008) (Abel Turner)

Bękarty wojny (2009) (narrator)

Iron Man 2 (2010) (Nick Fury)

Spirit - Duch Miasta (2009) (Octopus)

Jumper (2008) (Cox)

Odwaga i nadzieja (2006) (Will Marsh)

Ja, twardziel (2005)

Statyści () (Samuel L. Jackson)

Kolor Zbrodni (2006) (Lorenzo Council)

Węże w samolocie (2006)

Wielka biała pięść (1996) (Wielebny Fred Sultan)

Ragtime (1981) (Gang Member No. 2)

Trial of the Moke (1978)

Eddie Murphy Raw (1987) (Wujek Ediego)

Dead Man Out (1989) (Calvin Fredricks)

Johnny Suede (1991) (B-Bop)

Fathers & Sons (1992) (Marshall)

Menace II Society (1993) (Tat Lawson)

Simple Justice (1993) (Kelner)

Assault at West Point: The Court-Martial of Johnson Whittaker (1994) (Richard Greener)

Fresh (1994) (Sam)

Fluke (1995) (Rumbo)

Ryzykant (1996) (Jimmy)

Gdzie jest jednooki Jimmy? (1994) (Col. Ron)

Czas Zabijania (1996) (Carl Lee Hailey)

You're Still Not Fooling Anybody (1997) (Jules Winnfield)

AFI's 100 Years... 100 Movies (1998) (Siebie)

Stars of Star Wars: Interviews with the Cast (1999) (Siebie)

Sekcja 8. (2003) (Nathan West)

Niechciany (1976)

Magic Sticks (1987) (Sam Jackson)

Chata wuja Toma (1987) (George)

Szkolne oszołomienie (1988) (Leeds)

Szok dla systemu (1990) (Ulysses)

Powrót do Nowego Jorku (1990) (Nate Cabot)

Def by Temptation (1990) (Minister Garth)

Mo' Better Blues (1990) (Madlock)

Strictly Business (1991) (Monroe)

Malaria (1991) (Gator Purify)

Uciec od codzienności (1991) (Mr. Simpson)

Białe Piaski (1992) (Greg Meeker)

Prawdziwy romans (1993) (Big Don)

Amos i Andrew (1993) (Andrew Sterling)

Loaded Weapon 1 (1993) (Wes Lugar)

Nowa Era (1994) (Dale Deveaux)

Hail Caesar (1994) (Mailman)

Mob Justice (1995)

Dwie Matki (1995) (Kadar Lewis)

Trees Lounge (1996) (Wendell)

Eve's Bayou (1997) (Louis Batiste)

All Saints: The First Video (1998) (Siebie)

Kula (1998) (Harry Adams)

Forever Hollywood (1999) (Siebie)

From Star Wars to Star Wars: The Story of Industrial Light & Magic (1999) (Gospodarz programu)

Mefisto in Onyx (2000)

Juice (1992) (Trip)

Gwiezdne wojny: Zemsta Sithów 3D (2005) (Mace Windu)

Bodyguard Zawodowiec (2017)

Iniemamocni 2 (2018) (Mrożon)

The last full measure (2018) (2018) (Takoda)

Glass (2019) ( Elijah Price / Pan Glass )

To właśnie życie (2018) (jako on sam)

Kapitan Marvel (2019) (Nick Fury)

Spider-Man: Daleko od domu (2019) ( Nick Fury )

Shaft (2019) (2019) ( John Shaft II )

Zdjęcie
Podziel się

Jeden z najbardziej znanych i cenionych na świecie, czarnoskórych aktorów. Choć ma na swoim koncie niezliczone ilości ról, przez wielu kojarzony jest przede wszystkim ze swojej współpracy z Quentinem Tarantino, a w szczególności – z legendarnym występem w roli Julesa Winnfielda w „Pulp Fiction”.

Urodził się 21 grudnia 1948 roku w Waszyngtonie, dorastał w Chattanooga, w stanie Tennessee. Wychowywany przez samotną matkę, jej siostrę i rodziców, od dziecka otoczony był miłością, która pozwoliła mu zrekompensować brak ojca. Od dziecka był utalentowany muzycznie, grał na wielu instrumentach, z rożkiem angielskim i trąbką włącznie. Dorastał w trudnym, dla afroamerykańskiej społeczności, czasie – mieszkał w getcie, uczęszczał do przeznaczonego tylko dla czarnych college’u Morehouse w Atlancie, a pierwsze profesjonalne kroki zawodowe stawiał na scenie Negro Ensemble Theatre.

* Zadebiutował w 1972 roku w filmie TV „Together for Days”.*Po dwóch mniejszych rolach w telewizyjnych produkcjach, dał pierwszy występ na dużym ekranie, grając epizod w „Ragtime” Miloša Formana (1981), jednak jego kariera ruszyła do przodu dopiero pod koniec dekady, dzięki owocnej współpracy ze słynnym, czarnoskórym reżyserem Spike’iem Lee. Lee, zachwycony teatralną kreacją Jacksona w sztuce „A Soldier’s Play”, zaprosił go na plan komedii „School Daze” (1988) i „Rób, co należy” (1989) oraz nieco późniejszej, kontrowersyjnej, ale zwieńczonej sukcesem produkcji „Jungle Fever” (1991, nagroda aktorska na MFF w Cannes, Kansas City i New York Flm Critics Circle Award za najlepszą rolę drugoplanową).

W latach 90-tych pojawiał się w coraz większej ilości produkcji, m.in. w gangsterskim filmie Martina Scorsese „Chłopcy z ferajny” (1990), komedii romantycznej „Johnny Suede” z Bradem Pittem (1991), ścieżkę do statusu jednego z czołowych odtwórców ról w kinie sensacyjnym przecierając sobie występami w „Czasie patriotów” Philipa Noyce’a z Harrisonem Fordem (1992), „Białych piaskach” (1992), utrzymanym w tarantinowskim duchu (i wg jego scenariusza) „Prawdziwym romansie” Tony’ego Scotta (1993), czy telewizyjnym „Buncie” Johna Frankenheimera (1994, nominacja do Złotego Globu).

ycipk-twqtwb

* Absolutnym przełomem w karierze Jacksona był udział w głośnym „Pulp Fiction” Quentina Tarantino (1994, nagroda BAFTA, Independent Spirit Award, nominacja do Oskara i Złotego Globu oraz do nagrody MTV w kategorii Najlepszy Filmowy Duet). Rola Julesa Winnfielda przyniosła mu wielu wielbicieli, zapewniła szeroką rozpoznawalność i wprawiła jego grafik w stan permanentnego napięcia. Później zagrał m.in. w sequelu „Szklanej pułapki 3” (1995), był gwiazdą filmów sensacyjnych „Pocałunek śmierci” Barneta Schroedera (1995) i „Długi pocałunek na dobranoc” Renny’ego Harlina (1996) oraz dramatów „Sydney” Paula Thomasa Andersona (1996, nominacja do Independent Spirit Award) i „Czas zabijania” Joela Schumachera (1996, Blockbuster Entertainment Award, Image Award, nominacja do Złotego Globu), zanim ponownie spotkał się z Tarantino na planie „Jackie Brown” (1997, Srebrny Niedźwiedź w Berlinie, nominacja do MTV Movie Award i Złotego Globu). W tym samym, 1997 roku, zgarnął szereg nagród jako producent i odtwórca jednej z
głównych ról w dramacie „Magia Batistów” Kasiego Lemmonsa (Independent Spirit Award dla Najlepszego Filmu, Black Film Award i nominacja do Golden Satellite Award dla Najlepszego Aktora).
*

Niemal każdy kolejny film z jego udziałem wiązał się z sukcesem komercyjnym – tak było zarówno w przypadku „Negocjatora” z Kevinem Spacey (1998), jak i thrillerów: „Kula” z Sharon Stone i Dustinem Hoffmanem (1999), „Piekielna głębia” Renny’ego Harlina (1999), „Niezniszczalny” z Brucem Willisem (2000), czy „Regulamin zabijania” Williama Friedkina z Tommym Lee Jonesem (2000).

Osiągnął ogromny sukces dzięki tytułowej roli w filmie „Shaft” (2000, nominacja do nagrody MTV dla Najlepiej Ubranego Aktora) i występowi w „S.W.A.T. Jednostka specjalna” (2003).

Zagrał Mace Windu w pierwszych trzech (chronologicznie) częściach „Gwiezdnych wojen” (1999, 2002, 2005), wystąpił obok Vina Diesla w „xXx” Roba Cohena (2002, sequel 2005) i u Boba Rafelsona w „Zakładniku” z Millą Jovovich (2002). Dał smakowity, gościnny występ jako organista w obu częściach „Kill Billa” (2003-04) i zdobył uznanie czarnoskórej krytyki i widowni, dzięki roli w „Trenerze” (2005, Image Award, nominacja do Black Reel i Black Movie Award). Coraz częściej udzielał się też jako producent („Ślady zbrodni” Harlina 2007) i producent wykonawczy filmów z własnym udziałem („Tajemnicza zbrodnia” 2001, „Formuła” 2001, animowany „Afro Samurai” 2007).

Nadal należy do grupy najbardziej zajętych gwiazd hollywoodzkich. W całkiem ostatnich latach wystąpił m.in. obok Julianne Moore w thrillerze „Kolor zbrodni” (2006), obok Johna Cusacka w horrorze „1408” (2007), w przygodowym filmie sci-fi „Jumper” (2008) i komedii muzycznej „Soul Men” (2008). Po raz czwarty powrócił także do roli Mace Windu w superprodukcji „Gwiezdne wojny: Wojny klonów” (2008).

ycipk-twqtwb

Stosunkowo często bierze udział w realizacji dubbingu. Swego czasu zasłynął z użyczenia swojego głosu postaci Mrożona w animowanym filmie „Iniemamocni” (2004).

ycipk-twqtwb
ycipk-twqtwb