WP
WP

Sławomir Zapała - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Do końca lutego Sławomir zagra jeszcze 10 koncertów w polskich miastach Facebook.com
Podziel się
WP

Sławomir Zapała to polski aktor, showman, piosenkarz i prezenter telewizyjny. W show biznesie pojawił się za sprawą filmów i seriali, w których zagrał przez lata mniejsze i większe role. Poza aktorstwem interesowała go również muzyka i to dzięki niej oraz wykreowaniu postaci scenicznej o pseudonimie Sławomir zdobył rozgłos. Od tamtej pory zdążył nagrać debiutancki album oraz wystąpić w kilku programach rozrywkowych emitowanych w telewizji.

Sławomir Zapała – życiorys

Sławomir Zapała, urodzony jako Sławomir Paweł Zapała, przyszedł na świat 19 marca 1983 roku w Krakowie. Jego rodzicami są Józefa i Andrzej Zapałowie, nie wiadomo jednak nic na temat jego rodzeństwa. Sławomir Zapała ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie. Po ukończeniu edukacji aktor zagrał w wielu filmach i serialach telewizyjnych oraz występował w teatrze.

Sławomir Zapała poza aktorstwem rozpoczął również w 2015 roku działalność muzyczną, tworząc postać sceniczną Sławomira. Premierowy utwór "Magiera", który został udostępniony w serwisie YouTube, szybko zyskał popularność i przyniósł Sławomirowi rozpoznawalność. Idąc za ciosem, gwiazdor zaprezentował kolejne utwory oraz album studyjny, który stał się hitem wydawniczym. Duża popularność pozwoliła Sławomirowi na zagranie w kolejnych produkcjach filmowych oraz udział w wielu programach rozrywkowych.

Sławomir Zapała – filmy i seriale

WP

Sławomir Zapała już w trakcie studiów rozpoczął swoją karierę aktorską grając małe role w filmach oraz teatrach. Widzowie mogli go zobaczyć w takich produkcjach jak "Długi Weekend", "Karol. Człowiek, który został papieżem", "Jan Paweł II" czy w serialu "Dwie strony medalu". Po ukończeniu studiów w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie kontynuował swoją działalność aktorską i szlifował nabyte umiejętności sceniczne.

Zdobyte wykształcenie i doświadczenie praktycznie sprawiły, że role Sławomira Zapały stawały się z czasem bardziej wymagające i jednocześnie bardziej znaczące. Poza epizodycznymi rolami w popularnych serialach takich jak "Hela w Opałach", "Odwróceni", "Egzamin z życia" czy "Świat według Kiepskich", Sławomir Zapała dostał również angaż w większych produkcjach filmowych. Aktor wystąpił między innymi w dramacie biograficznym "Popiełuszko. Wolność jest w nas" i historycznym serialu "Czas honoru”, ale również w lekkich komediach jak "Listy do M.", "Porady na zdrady" oraz "Planeta singli".

Sławomir Zapała – muzyka

Sławomir Zapała poza karierą aktorską ma również na swoim koncie debiut muzyczny. Dzięki wykreowaniu alter ego Sławomir i nagraniu debiutanckiego singla "Magiera" w stylu rock polo zyskał on rzesze fanów w Polsce. W teledysku natomiast wystąpili znani aktorzy, między innymi Ewa Kasprzyk, Krzysztof Kiersznowski i Lech Dyblik. Idąc za ciosem Sławomir zaprezentował kolejne utwory jak "Ni mom hektara" czy "Aneta", tym samym umacniając swoją pozycję na rynku muzycznym.

W kwietniu 2017 roku do sprzedaży trafił debiutancki krążek Sławomira zatytułowany "The Greatest Hits", który bezpośrednio promowała piosenka "Miłość w Zakopanem". Utwór bardzo szybko stał się hitem i uzyskał status podwójnej diamentowej płyty. Sam krążek w krótkim czasie po premierze pokrył się platyną. Dzięki popularności twórczości muzycznej Sławomir Zapała otrzymał szansę wystąpienia podczas Sylwestra z Dwójką organizowanego przez telewizję TVP2 w Zakopanem.

WP

Sławomir Zapała – życie prywatne

Sławomir Zapała urodził się w Krakowie jako Sławomir Paweł Zapała. Jest synem Józefy i Andrzeja Zapałów. W 2011 poślubił Magdalenę "Kajrę" Kajrowicz, aktorkę filmową i telewizyjną oraz piosenkarkę. W podróż poślubną para wybrała się do Tajlandii. W 2016 roku Sławomir Zapała i Magdalena Kajrowicz doczekali się syna Kordiana.

Data urodzenia

19.03.1983

Miejsce urodzenia

Kraków

Filmografia

Piąta pora roku (2012) (Policjant)

Długi weekend (2004) (Chrzczony na mitingu religijnym)

Król życia (2015) (Rudolf, mąż Heleny)

Planeta Singli (2015) (Lump Sławomir)

Pod Mocnym Aniołem (2014) (Mąż "Królowej Kentu")

Podejrzani zakochani (2013) (Wiktor)

Uwikłanie (2011) (Dziennikarz Gienio)

33 sceny z życia (2007) (kelner)

Ojciec Mateusz () (kelner)

Ostatnia akcja (2008) (Nerwowy policjant)

Popiełuszko, Wolność jest w nas (2008) (Młody milicjant)

Tajemnica Westerplatte (2009) (Strzelec Antoni Ozorowski)

Korowód (2007) (Inspektor)

Jan Paweł II (2005) (Seminarzysta Wiktor Loga / Sharczwoeski)

Karol - człowiek, który został Papieżem (2005) (Jarko Sisyl)

Jestem mordercą (2016) (Milicjant Sylwek)

Porady na zdrady (2016) ("Testowany" mężczyzna w parku)

Listy do M. 3 (2017)

Gotowi na wszystko. Exterminator (2017) (Facet z wąsem)

Zabawa zabawa (2018) (Policjant Łukasz Leoś)

Seriale

Dwie strony medalu

Czas honoru

WP
WP
WP