ycipk-3is293
ycipk-3is293

Michael Pena - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Chicago, Illinois, USA

Filmografia:

Inwazja: Bitwa o Los Angeles (2011) (Joe Rincon)

Prawnik z Lincolna (2011) (Jesus Martinez)

Tower Heist: Zemsta cieciów (2011) (Enrique Dev’Reaux)

Turbo (2013) (Tito)

Dobry Doktor (2011) (Jimmy)

30 Minut lub mniej (2011) (Chango)

60 sekund (2000) (Ignacio)

Calcium Kid (2004) (Jose Mendez)

Gangster Squad. Pogromcy mafii (2012) (Navidad Ramirez)

Wydział zabójstw Baltimore (1993) (Luis Carrenza)

Bogowie ulicy (2012) (Mike Zavala)

Pinkville (2013) (Kapitan Ernest Medina)

Buffalo Soldiers (2001) (2001)

My Fellow Americans (1996) (Ernesto)

Semper Fi (2000) (Douglas Cepeda)

Niebieski Pacyfik () (Patałach)

Taśmy Watykanu (2015) (Ojciec Lozano)

Furia (2014) (Trini 'Gordo' Garcia)

Na sprzedaż (2010) (Frank Garcia)

American Hustle (2014) (Paco Hernandez)

Szczęśliwy powrót (2008) (T.K. Poole)

Observe and Report - Złap, zakapuj, zabłyśnij (2009) (Dennis)

Ukryta strategia (2007) (Ernest)

Na imię mi Earl () (Circus)

CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas () (Juanito Concha)

Mogło być gorzej () (Pan Cisneros)

Strzelec (2007) (Nick Memphis)

Babel (2006) (John - patrol graniczny)

World Trade Center (2006) (Officer William J. Jimeno)

Miasto gniewu (2005) (Daniel)

Za wszelką cenę / Million Dollar Baby (2004) (2004) (Omar)

Pułapka czasu (2018) ( Red )

Michael Peña jest aktorem amerykańskim
Podziel się

Michael Peña to amerykański aktor filmowy i telewizyjny urodzony w Chicago. Na początku kariery wystąpił w takich serialach jak "Nowojorscy gliniarze", "Ostry dyżur", "Dotyk anioła" czy "Siódme niebo". W 2000 roku zadebiutował w hollywoodzkiej produkcji "60 sekund", w której główne role zagrali Nicolas Cage i Angelina Jolie. Zagrał też w głośnym dramacie "World Trade Center" w reżyserii Olivera Stone'a.

Michael Peña - życiorys

Michael Peña urodził się w Chicago w amerykańskim stanie Illinois jako syn Nicolasy Peñy, pracownicy socjalnej, oraz Eleuterio Peñy, który pracował w jednej z fabryk. Jego rodzice byli rolnikami i emigrantami z Meksyku: matka aktora pochodziła z Charcas w San Luis Potosi, natomiast ojciec wychowywał się w Villa Purificación w Jalisco.

W młodości Michael Peña wykazywał zainteresowanie aktorstwem, jednak swoją karierę zawodową zaczął od pracy w banku. Posadę otrzymał zaraz po ukończeniu szkoły średniej Marist High School i nie planował zdobycia wyższego wykształcenia. Pracując w banku jeden ze znajomych namówił go, aby ten zgłosił się na casting do jednej z produkcji, którą to rolę później otrzymał.

ycipk-3is293

Michael Peña - kariera

Na początku kariery Michael Peña występował głównie w produkcjach niezależnych, a także pojawił się w kilku serialach telewizyjnych. Widzowie mogli go zobaczyć w takich produkcjach jak "Nowojorscy gliniarze", "Ostry dyżur", "Dotyk anioła" czy "Siódme niebo". W 1994 roku filmografia Michaela Peña rozszerzyła się o dużym ekranie w niezależnym obrazie "Running Free". W 2000 roku aktor oficjalnie zadebiutował w swoim pierwszym filmie hollywoodzkim "60 sekund", w którym wystąpił obok takich sław jak Nicolas Cage czy Angelina Jolie.

Przełomowymi rolami dla Michaela Peñy były postacie Omara i Daniela Ruiza w hitowych produkcjach "Za wszelką cenę" oraz "Miasto gniewu", dzięki którym zaczął otrzymywać bardziej wymagające role. W 2006 roku Michael Peña po raz pierwszy zagrał główną rolę w dramacie "World Trade Center" w reżyserii Olivera Stone'a. W kolejnych latach aktor pojawiał się między innymi w takich filmach jak "Strzelec", "Złap, zakapuj, zabłyśnij", "Bogowie ulicy", "Furia" czy "Cesar Chavez".

W ramach kolejnych realizowanych obrazów role Michael Peña były dla niego okazją, aby występować obok takich gwiazd jak Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman czy Jon Bernthal.

Aktor próbował się także realizować jako muzyk, a w 2005 roku powstał zespół rockowy Nico Vega, który nazwał na cześć swojej matki. Dwa lata później opuścił szeregi grupy żeby skupić się w pełni na aktorstwie, jednak w trakcie swojej przygody z muzyką stworzył kilkanaście utworów, w tym piosenkę "Beast", która pojawiła się na jednej z amerykańskich list magazynu Billboard.

ycipk-3is293

Michael Peña - nagrody, nominacje

W ciągu wieloletniej kariery Michael Peña zdobył łącznie kilkanaście nagród i nominacji. W 2004 roku, za udział w filmie "Miasto gniewu", został wyróżniony ALMA Award dla najlepszego aktora, a także był nominowany do nagrody Gotham Independent Film Award. W 2012 roku za rolę w filmie "Bogowie ulicy" był nominowany do Independent Spirit Award i MTV Movie Award. Został też wyróżniony między innymi za udział w produkcjach "American Hustle" czy "Cesar Chavez".

Michael Peña - życie prywatne

Michael Peña na co dzień mieszka w Los Angeles. Prywatnie jest pasjonatem gry na gitarze basowej. Aktor jest mężem aktorki Brie Shaffer, z którą ożenił się w 2006 roku. Dwa lata później Michael Peña i Brie Shaffer doczekali się narodzin syna, Romana. Aktor wraz z żoną od wielu lat należy do kościoła scjentologicznego.

ycipk-3is293
ycipk-3is293