WP
WP

Antoni Królikowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Antoni Królikowski (2016) Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY
Podziel się
WP

Antoni Królikowski to polski aktor i osobowość telewizyjna. Rozpoznawalność zdobył grając w takich produkcjach jak "39 i pół", "Czas honoru", "Popiełuszko. Wolność jest w nas", "Ludzie Chudego", "Och, Karol 2", "Przyjaciółki", "Diagnoza" oraz "Dywizjon 303. Historia prawdziwa". Brał też udział w licznych programach rozrywkowych, pełnił funkcję ich prowadzącego oraz wielokrotnie gościł na łamach prasy plotkarskiej, głównie z racji związku z Julią Wieniawą.

Antoni Królikowski - życiorys

Antoni Paweł Królikowski urodził się 17 lutego 1989 roku w Łodzi. Aktor jest najstarszym synem Małgorzaty Ostrowskiej-Królikowskiej oraz Pawła Królikowskiego, również aktorów. Ma czworo młodszego rodzeństwa: braci Jana i Ksawerego oraz siostry Julię i Marcelinę. W młodości uczęszczał do XXI Liceum Ogólnokształcącego im. Hugona Kołłątaja w Warszawie, gdzie uczył się w klasie filmowej. Niedługo potem rozpoczął karierę zawodową, a wcześniej pojawił się epizodycznie w filmie "Dwadzieścia lat później", gdzie zagrał małego Wolfa Hausera.

Antoni Królikowski - filmy, seriale

W 2005 roku zaczął uczęszczać na castingi do polskich produkcji, a z czasem role Antoniego Królikowskiego stawały się coraz bardziej wymagające. Jego pierwszą poważną rolą był epizod w serialu "Wiedźmy", a także rola Ostrego w produkcji komediowej "Dylematu 5". W kolejnych latach mogliśmy obserwować jego rozwój w serialach "Pogoda na piątek", "Twarzą w twarz", "39 i pół", "Agentki" oraz "Czas honoru". Za rolę w ostatnim z wymienionych otrzymał pozytywne recenzje. W 2008 roku pojawił się w filmie Tomasza Koneckiego i Andrzeja Saramonowicza zatytułowanym "Lejdis", gdzie zagrał Janka Yerbę. Niedługo potem pojawił się też w "Domu nad rozlewiskiem" i filmie fabularnym "I pół".

WP

W 2009 roku filmografia Antoniego Królikowskiego rozszerzyła się o udział w produkcji biograficznej "Popiełuszko. Wolność jest w nas", gdzie zagrał Grzegorza Przemyka. Od 2010 roku aktor pojawił się w takich polskich obrazach jak "Na dobre i na złe", "Ojciec Mateusz","Miłość nad rozlewiskiem", "Cisza", "Ludzie Chudego", "Och, Karol 2" czy "1920 Bitwa Warszawska". Gościł tez na planie produkcji "Licencja na wychowanie", "Pierwsza miłość", "Przyjaciółki", "Miasto 44", "Wkreceni 2", "Bodo", "Diagnoza" i "Dywizjon 303. Historia prawdziwa". W 2010 roku zadebiutował jako reżyser i scenarzysta przy okazji filmu krótkometrażowego "Noc życia". Działał też w ramach dubbingu produkcji animowanych.

Antoni Królikowski - aktywności w mediach

Antoni Królikowski przez wiele lat grał w polskich serialach, jednak na szklanym ekranie pojawiał się także jako prowadzący lub uczestnik programów rozrywkowych. Kilkukrotnie pojawił się w programie "Kocham Cię, Polsko!", gdzie w 2017 roku na stałe dołączył do obsady show jako kapitan jednej z konkurujących drużyn. W 2014 roku Antoni Królikowski wystąpił w "Tańcu z gwiazdami", a później można go było zobaczyć w programach "SuperSTARcie", "Lip Sync Battle. Ustawka", "Agent - Gwiazdy", "Mów mi mistrzu" oraz "To był rok!". Wraz z Julią Wieniawą pojawił się też w programie Polsatu "The Story of My Life. Historia naszego życia".

Antoni Królikowski - życie prywatne

Antoni Królikowski urodził się w Łodzi jako syn Małgorzaty Ostrowskiej-Królikowskiej oraz Pawła Królikowskiego, aktorów. Aktor przez lata był uwikłany w kilka skandali, związanych między innymi z udziałem w szarpaninie z policją, bójką z udziałem Alana Andersza czy paleniem marihuany. W grudniu 2016 roku Królikowski związał się z Julią Wieniawą, wtedy początkującą aktorką i piosenkarką. Antoni Królikowski i Julia Wieniawa od razu stali się jedną z najważniejszych par młodego pokolenia, jednak w ich życiu nie brakowało kontrowersji.

WP

Związek Antka Królikowskiego i Julii Wieniawy budził sporo emocji, między innymi ze względu na różnicę wieku oraz plotki, jakoby młoda celebrytka usiłowała się przebić na jego plecach do pierwszej ligi polskiego show biznesu i wyrobić sobie znajomości w celu rozkręcenia własnej kariery. Wbrew pogłoskom para chętnie pokazywała się publicznie i dzieliła z prasą planami na przyszłość. Mimo pozorów Królikowski i Wieniawa rozstali się jednak w grudniu 2018 roku.

Data urodzenia

17.02.1989

Miejsce urodzenia

Łódź, Polska

Filmografia

Proste pragnienia (2011) (Struś)

Miasto 44 (2014) (Beksa)

Bodo () (młody Eugeniusz Bodo)

Wkręceni 2 (2015) (Stopklatka)

Karbala (2015) (sanitariusz)

Powstanie Warszawskie (2013) (Obsada dubbingu)

Ja to mam szczęście () (Marcin, syn Jerzego)

Siedmiu krasnoludków ratuje śpiącą królewnę (2014) (Bobo)

Och, Karol 2 (2010) (chłopak z marihuaną)

Cisza (2010) (2010) (Błażej)

20 lat później (1993) (Mały Wolf Hauser)

Lejdis (2008) (Yerba)

Weekend (2010) (Malinowski)

1920 Bitwa Warszawska (2011) (członek komisji rekrutacyjnej)

Mała matura 1947 (2010) (Romek Szrama)

Dywizjon 303. Historia prawdziwa (2018) ( Witold "Tolo" Łokuciewski )

Pensjonat nad rozlewiskiem ()

Seriale

Bodo (młody Eugeniusz Bodo)

Popiełuszko. Wolność jest w nas (Grzegorz Przemyk)

Przyjaciółki ("Jerry")

Nad rozlewiskiem (Kuba Milewicz)

Ja to mam szczęście (Marcin, syn Jerzego)

Agentki (detektyw Rysek Pelikan)

Hotel pod Żyrafą i Nosorożcem (Maciek Bury)

Pogoda na piątek (Bartek Lewicki, syn Anny i Jerzego)

Dylematu 5 (Ostry, syn Kolińskich)

Na Wspólnej (Marcin Węgrzycki)

Życie nad rozlewiskiem (Kuba Milewicz)

Miłość nad rozlewiskiem (Kuba Milewicz)

Ludzie Chudego (Rafał Walenciak, syn Barbary)

Dom nad rozlewiskiem (Kuba, chłopak Marysi)

Czas honoru (Kamil "Prędki")

39 i pół (Zielu, kolega Patryka)

Pierwsza miłość (Rafał Zapała, kolega Szymona)

Diagnoza (Kacper Kaleta)

Programy

Kocham Cię, Polsko!

WP
WP
WP