Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Dennis Hopper - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Aktor, reżyser i scenarzysta, którego kariera filmowa obejmuje ponad pięć dekad, począwszy od „Buntownika bez powodu” z Jamesem Deanem przez legendarny obraz „Easy Rider”, wojenny „Czas apokalipsy”, lynchowski „Blue Velvet” i sensacyjny „Speed”, aż po horror „Ziemia żywych trupów”, czy realizowany ostatnio „Sleepwalking”. Przez wielu uważany za jednego z największych „enfant terribles” Hollywoodu, ze względu na swoje nonkonformistyczne podejście do reguł funkcjonowania w amerykańskim show - biznesie. Od lat specjalizował się w występach w produkcjach klasy B.

Urodził się 17 maja 1936 roku w Dodge City w stanie Kansas. Karierę zaczynał na początku lat 50-tych od gościnnych i epizodycznych występów w telewizji (m.in. „Johnny Guitar” 1954, „Medic” 1955). Lekcje aktorstwa pobierał w znany, nowojorskim Actors Studio.

* Jego debiutem na dużym ekranie była rola u boku samego Jamesa Deana w „Buntowniku bez powodu” (1955) Nicholasa Raya.*

Zaprzyjaźnieni aktorzy pojawili się razem również w kolejnym (ostatnim w karierze Deana) filmie „Olbrzym” (1956).

Później grał głównie w westernach (m.in. „Pojedynek w Corralu O.K” Johna Sturgesa z Burtem Lancasterem i Kirkiem Douglasem 1957, „Z piekła do Teksasu” 1958 i „Synowie Katie Elder” Henry’ego Hathawaya z Johnem Waynem i Deanem Martinem 1965, „Młoda ziemia” 1959) oraz kontynuował występy telewizyjne jako gość na planie wielu znanych produkcji (m.in. Bonanzy” 1964) oraz odtwórca głównej roli w wojennym serialu „The Lieutenant” (1963-64).

Qaqwqwrqw

Zagrał w horrorze „Królowa krwi” (1966), komedii z Paulem Newmanem „Nieugięty Luke” (1967) i westernie z Clintem Eastwoodem „Powiesić go wysoko” (1968), zanim stał się jednym z czołowych twórców amerykańskiego kina okresu kontrkultury, przede wszystkim jako reżyser, współscenarzysta i odtwórca jednej z głównych ról w kultowym już „Swobodnym jeźdźcu” („Easy Rider” 1969) z Peterem Fondą i Jackiem Nicholsonem, ale też jako odtwórca roli Maxa w kontrowersyjnej, „narkotycznej” „Podróży” Rogera Cormana (1967).

* „Swobodny jeździec” – jeden z najsłynniejszych filmów drogi w historii kina, symbol tamtych czasów i ich kulturowych przemian – postawił Hoppera, jako jego twórcę, w kręgu filmowych legend. Przyniósł mu także nominację do Oscara za współscenariusz (wraz z Peterem Fondą i Terrym Southernem), nominację do Złotej Palmy oraz specjalną nagrodę za debiut na MFF w Cannes oraz specjalną National Society of Film Critics Award za reżyserię, scenariusz i występ aktorski.*

W 1971 roku ponownie stanął po drugiej stronie kamery, realizując dramat „The Last Movie” z własnym udziałem. Film okazał się kompletną klapą, co utrudniło Hopperowi szybki powrót do łask amerykańskich producentów, o które zresztą specjalnie nie zabiegał.

W kolejnych latach grywał głównie w europejskich produkcjach (m.in. w niemieckim filmie „Amerykański przyjaciel” Wima Wendersa 1977 oraz w kilku filmach francuskich), a w 1979 roku zasłynął z udziału w głośnym, wojennym dziele „Czas apokalipsy” Francisa Forda Coppoli.

Z reżyserem spotkał się cztery lata później na planie „Rumble Fish” (1983), a wcześniej ponownie zmierzył się z reżyserią, realizując „Out of the Blue” (1980, nominacja do Złotej Palmy).

Qaqwqwrqw

Lata 80. to przede wszystkim sporo występów w zapomnianych produkcjach klasy B.

* Najbardziej pamiętne kreacje Hoppera z tej dekady pochodzą z 1986 roku. Stworzył je w przewrotnym horrorze „Teksańska masakra piłą mechaniczną 2”, u Davida Lyncha w „Blue Velvet” (nominacja do Złotego Globu, National Society of Film Critics Award, nominacja do Independent Spirit Award, nagroda krytyków w Bostonie i Los Angeles, nagroda na MFF w Montréalu) oraz u boku Gene’a Hackmana w sportowym dramacie „Mistrzowski rzut” (nominacja do Oscara i Złotego Globu).*

Na przełomie dekad wyreżyserował trzy filmy: kryminał „Kolory” z Seanem Pennem i Robertem Duvallem (1988), film akcji „Zlecenie” z Jodie Foster, Johnem Turturro i z własnym udziałem (1989, współreżyseria), erotyczny kryminał „Życie na gorąco” z Jennifer Connelly (1990) i komedię „Eskorta” z Tomem Berengerem, Eriką Eleniak i z własnym udziałem (1994).

* Za tytułową rolę w telewizyjnym filmie Stephena Gyllenhaala „Paris Trout” z Edem Harrisem (1991) otrzymał jedyną nominację do Emmy.*

W latach 90-tych zagrał też u Seana Penna w „Indiańskim biegaczu” (1991), u Tony’ego Scotta w „Prawdziwym romansie” (1993) i Jana de Bonta w słynnym filmie sensacyjnym „Speed: Niebezpieczna prędkość” z Keanu Reevesem (1994, MTV Movie Award w kategorii Najlepszy Czarny Charakter). Za występ u boku Kevina Costnera w „Wodnym świecie” Kevina Reynoldsa (1995) – jednym z największych i najdroższych niewypałów w historii Hollywood otrzymał Złotą Malinę, a za rolę w „Zaćmieniu” Abla Ferrary z Claudią Schiffer w jednej z ról – nagrodę aktorską na MFF Niezależnych w Nowym Jorku (1997).

Qaqwqwrqw

Dennis Hopper w ostaniach latach pojawiał się czasem w kilku filmach rocznie.

* Jego najsłynniejszymi rolami ostatniej dekady były: rola Hanka w komedii Rona Howarda „Edtv” (1999), występ w thrillerze „Zawód zabójca” (2002), rola u boku córki, Ruthanny w kostiumowym romansie „Americano” (2005), kreacja w romansie/dramacie Richarda Attenborough „Znak miłości” (2007), rola w dramacie Isabel Coixet „Elegia” z Penélope Cruz (2008) i w kanadyjsko amerykańskim obrazie „Sleepwalking” z Charlize Theron (2008). Jest laureatem Empire Award (1998), Method Fest (2004) oraz Honorowych Nagród na MFF w San Sebastián i Santa Monica za całokształt twórczości.*

Kolekcjonował sztukę, a jego pasją była od zawsze fotografia. Niejednokrotnie wystawiał swoje prace w rozmaitych galeriach. Zmarł 29 maja 2010 roku. Powodem śmierci był nowotwór prostaty.

Data urodzenia

17.05.1936

Miejsce urodzenia

Dodge City, Kansas, USA

Data śmierci

29.05.2010

Scenarzysta
Filmografia

Ed TV (1999) (Henry 'Hank' Pekurny)

Czas Apokalipsy (1979) (fotoreporter)

Indian Runner, The (1991) (Caesar)

Basquiat. Taniec ze śmiercią (1996) (Bruno Bischofberger)

Rumble Fish (1983) (Father)

Keeper, The (2003) (Lt. Krebs)

Cannes Man (1996) (siebie)

Marlon Brando: The Wild One (1996) (siebie)

Me and Will (1998) (Easy Rider clip)

Held for Ransom (2000) (JD)

Justice (1999)

Lured Innocence (1999) (Rick Chambers)

Zagadka Proroka (1999) (Vincent Swan)

Meet the Deedles (1998) (Frank Slater)

Black Dahlia (1998) (Walter Pensky)

Tycus (1998) (Peter Crawford)

Blackout, The (1997) (Mickey Wayne)

Last Days of Frankie the Fly, The (1997) (Frankie)

Space Truckers (1997) (John Canyon)

U2: A Year in Pop (1997) (Narrator (głos))

Carried Away (1996) (Joseph Svenden)

James Dean: A Portrait (1996) (siebie)

Who Is Henry Jaglom? (1996) (siebie)

Witch Hunt (1994) (Detective H. Phillip Lovecraft)

Super Mario Bros. (1993) (Król Koopa)

Heart of Justice, The (1992) (Austin Blair)

Schneeweißrosenrot (1991) (siebie)

Doublecrossed (1991) (Barry Seal)

Paris Trout (1991) (Paris Trout)

Superstar: The Life and Times of Andy Warhol (1991) (siebie)

Migawka z przeszłości (1990) (Huey Walker)

Flashing on the Sixties: A Tribal Document (1990) (siebie)

Jonathan Ross Presents for One Week Only: David Lynch (1990) (siebie)

Running Out of Luck (1987) (Video Director)

Straight to Hell (1987) (Farben)

Riders of the Storm (1986) (The Captain)

Stark: Mirror Image (1986) (Ron Bliss)

Texas Chainsaw Massacre 2, The (1986) (porucznik)

Stark (1985) (Ron Bliss)

Slagskämpen (1984) (Miller)

Human Highway (1982) (Cracker)

Renacer (1981) (Rev. Tom Hartley)

Ordre et la sécurité du monde, L` (1978) (Medford)

Apprentis sorciers, Les (1977) (A spy)

Flores del vicio, Las (1977) (Chicken)

Sky Is Falling (1976) (Chicken)

Kid Blue (1973) (Bickford Waner)

Other Side of the Wind, The (1972)

Panic in the City (1967) (Goff)

Queen of Blood (1966) (Paul Grant)

Night Tide (1961) (Johnny)

From Hell to Texas (1958) (Tom Boyd)

Story of Mankind, The (1957) (Napoleon Bonaparte)

I Died a Thousand Times (1955) (Joe)

Wodny świat (1995) (Deacon)

Czarna wdowa (1987) (Ben)

Top of the World (1997) (Charles Atlas)

Blue Velvet (1986) (Frank Booth)

Chasers (1994) (Doggie)

Hearts of Darkness: A Filmmaker`s Apocalypse (1991) (siebie)

Syn Jezusa (1999) (Bill)

Jazon i Argonauci (2000) (Pelias)

Synowie mafii (2001) (Benny Demaret)

Americano (2004) (Riccardo)

Apocalypse Pooh (1987) (Piglet (głos))

River`s Edge (1987) (Feck)

Uśmiech losu (2000) (Giani Ponti)

Bad City Blues (1999) (Cleveland Carter)

Straight Shooter (1999) (Frank Hector)

Source, The (1999) (William S. Burroughs)

Michael Angel (1998) (Lewis Garou)

Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (1998) (siebie)

Road Ends (1997) (Gilchrist)

Samson and Delilah (1996) (generale Tariq)

Hell: A Cyberpunk Thriller (1995) (Mr. Beautiful (głos))

Nails (1992) (Harry)

Red Rock West (1992) (Lyle)

Eye of the Storm (1991) (Marvin Gladstone)

Sunset Heat (1991) (Carl Madson)

White Star (1985) (Kenneth Barlow)

My Science Project (1985) (Bob Roberts)

Osterman Weekend, The (1983) (Richard Tremayne)

Król Mullholland Drive (1981) (Cal)

Wild Times (1980) (Doc Holliday)

Out of the Blue (1980) (Don Barnes)

Couleur chair (1979) (Mel)

Amerykański przyjaciel (1977) (Tom Ripley)

Mad Dog Morgan (1976) (Daniel Morgan)

Tracks (1976) (Sergeant)

James Dean, the First American Teenager (1975) (siebie)

Last Movie, The (1971) (Kansas)

Podróż (1967) (Max)

Glory Stompers, The (1967) (Chino)

Synowie Katie Elder (1965) (Dave Hastings)

Key Witness (1960) (Cowboy)

Venice Project, The (1999) (Roland/Salvatore)

James Dean Story, The (1957) (siebie)

Kowboje przestrzeni (1996) (John Canyon)

Speed - niebezpieczna prędkość (1994) (Howard Payne)

Terrorysta (2001) (Swann)

Mistrzowski rzut (1986) (Wilbur Flatch)

Piłka nożna od A do Z (2006) (on sam)

Za cenę życia (2006) (Matty Mattello)

Ultimatum (2005) (Ojciec Michael)

Spotkanie w Palermo (2008) (Frank)

Sen na jawie (2008) (Mr. Reedy)

Elegia (2008) (George O'Hearn)

Głęboko w gardle (2005) (narrator)

Crash () (Ben)

Najważniejszy głos (2008) (Donald Greenleaf)

Ferris Wheel (2007) (Mr. Reedy)

Ziemia żywych trupów (2005) (Kaufman)

O.C. and Stiggs (1987) (Sponson)

Boiling Point (1993) (Rudolph 'Red' Diamond)

Pick-up Artist, The (1987) (Flash)

Pojedynek w Corralu O.K (1957) (Billy Clanton)

Backtrack (1989) (Milo)

Prawdziwe męstwo (1969) (Moon)

Head (1968) (siebie)

Motion & Emotion (1990)

Buntownik bez powodu (1955) (Goon)

Olbrzym (1956) (Jordan Benedict III)

Young Land, The (1959) (Hatfield Carnes)

Fishing with John (1991) (siebie)

Good Life, The (1997) (Mr. Golf)

Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (1997) (siebie)

Blood Red (1988) (William Bradford Berrigan)

Nieugięty Luke (1967) (Babalugats)

Powiesić go wysoko (1967) (prorok)

Chattahoochee (1990) (Walker Benson)

Search and Destroy (1995) (Dr. Waxling)

Prawdziwy romans (1993) (Clifford Worley)

Czas Apokalipsy. Powrót (2001) (fotoreporter)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw